Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hier staat jouw Facebook-, Google- en Netflix-data opgeslagen

Hier staat jouw Facebook-, Google- en Netflix-data opgeslagen

De kans is groot dat jouw dataverkeer op sites en apps van Google, Microsoft, Facebook en Netflix hier worden opgeslagen, want zo’n 38% van al het Nederlandse dataverkeer komt hier terecht.

4200 datakasten

AM4 kent een omvang van 23,182 m2 BVO en is gesitueerd midden in het Amsterdam Science Park. Fase 1 besloeg de installatie van 120 duizend servers en 1555 datakasten. Daar kwamen in fase twee nog 2645 datakasten bij. AM4 is gerealiseerd volgens de Amerikaanse LEED-certificering. Deze certificering stelt strenge eisen aan duurzaamheid, design en operationele performance.

Blikvanger in Amsterdamse Skyline

De Amsterdamse skyline wordt steeds rijker. AM4 draagt daar als 72 meter hoge blikvanger langs de A10 goed aan bij. Niet alleen groeien datacenters vaker de hoogte in, ze groeien ook steeds meer in aantallen. Het is een echte groeimarkt. In het in 2017 opgeleverde datacenter – AM3 – was al snel geen ruimte meer, daarom is AM4 laten bouwen.

Transformatie tot laboratorium of appartementen is mogelijk

Uitgerust met thermische energieopslagsystemen waarmee opgewekte warmte kan worden gebruikt voor andere gebouwen op het Science Park, is het datacenter AM4 een van de meest duurzame in zijn soort. Het is ook een zeer flexibel gebouw, mocht de behoefte aan serverruimte in de toekomst veranderen.

De verdiepingshoogtes bieden de mogelijkheid om extra niveaus toe te voegen en de modulaire gevel kan eenvoudig worden gedemonteerd en gerecycled. Dat betekent dat het toekomstbestendige gebouw kan worden getransformeerd tot een laboratorium, kantoorruimte of zelfs appartementen als dat nodig is.

Uiterlijk buitenkant afhankelijk van weersomstandigheden en perspectief

De twee lagere volumes van AM3 en de hoogbouw AM4 zijn omgeven door een gracht die dient als eerste beveiligingslaag, een vriendelijker alternatief voor het traditionele hekwerk. Samen vormen de drie volumes een compact maar elegant ensemble met hun contrasterende façades van zwart en zilver aluminium.

De hoogbouw is gemaakt van driehoekige aluminium profielen, die aan de ene kant zwart zijn en aan de andere kant zilver. De profielen worden steeds smaller richting de top van het gebouw. Dit zorgt voor een optische illusie waardoor de toren er slanker en menselijker uitziet. Tevens bijzonder aan de buitenkant, is dat het van uiterlijk verandert met verschillende weersomstandigheden en afhankelijk van de hoek van waaruit je hem nadert. Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Veel data van giants als Google en Microsoft opgeslagen in Amsterdam

De reden voor nieuwe datacenters komt met name door de opkomst van het internet of things. Dat houdt in dat alle apparaten in de toekomst met het internet worden verbonden. En omdat alle handelingen van mensen en apparaten op het internet resulteren in data, is er opslagruimte nodig om die data op te slaan.

Data van grote tech-, sociale media- en contentbedrijven als Google, Microsoft, Facebook en Netflix wordt hier opgeslagen. In totaal verwerken de Amsterdamse datacentra van Equinix zo’n 38 procent van het Nederlandse dataverkeer.

Een Uitvoerder bouwkunde, een BIM Modelleur werktuigbouwkunde en een Uitvoerder elektrotechniek van Velox hebben hun kennis en kunde ingezet om de datacenters gebruiksklaar te maken. Ook werken op een project als deze? Ga naar velox.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details