Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De dorpskwaliteiten van Pijnacker, met een stedelijke touch.

Het urban-gevoel ineen dorpsgebied 

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp is medio maart een gebiedsontwikkeling gestart waarin wonen, reizen en natuur elkaar ontmoeten. Naast het metrostation Pijnacker Zuid komen ongeveer 330 woningen, een mobiliteitshub en een bijzonder groene buitenruimte. Hoog tijd om met Rob Langerak en Bob Buskens van Dura Vermeer vooruit te blikken op dit mooie project.

Dorpsgevoel met een urban touch 

Nieuwbouwproject WijCK heeft de dorpskwaliteiten van Pijnacker, met een stedelijke touch: “Het dorpse gevoel van ‘ons kent ons’ combineren we met de levendigheid van de stad”, vertelt Buskens. “Er zijn openbare ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zoals een centraal plein, een park en uitnodigende plekken om koffie te drinken. Ook komt er een multicourt waar gevoetbald of gebasketbald kan worden. Het blijft een wijk in een dorp, maar je voelt en ziet de urbane kwaliteiten en kenmerken. Met ontwerpbureaus WE architecten, ZUS, Studio Komma en MEESVISSER is een uitdagend en aansprekend ontwerp gemaakt voor de woongebouwen en de openbare ruimte.”

“Het dorpse gevoel van ‘ons kent ons’ combineren we met de levendigheid van de stad.”

Biodiversiteit en natuurinclusiviteit 

Nadat de gemeente Pijnacker-Nootdorp de ontwikkeling en realisatie van WijCK definitief aan Dura Vermeer had gegund, kon de firma aan de slag met haar plan voor het ontwikkelingsproject. Het familiebedrijf is daar als ontwikkelaar en bouwer van begin tot eind bij betrokken. “Op het terrein komen vier gebouwen met ongeveer 330 woningen. Het merendeel van de woningen bestaat uit sociale huurwoningen en betaalbare huur- of koopwoningen. Daarnaast zijn er ook woningen in het hogere prijssegment. Naast een levendig nieuw stationsplein komt er een mobiliteitshub waar voor bewoners én reizigers plek is om hun auto te parkeren”, aldus Buskens.

Er komt een multicourt waar gevoetbald of gebasketbald kan worden.

Doordat het parkeren centraal is opgelost, ontstaat er ruimte om een autovrij gebied te maken waarin groen centraal staat. Door in het landschapsontwerp het nabijgelegen natuur- en recreatiegebied de Groenzoom door te trekken naar de woonwijk wordt de lokale natuur verder versterkt.

“In het project hebben we onze ambitie om bestaande biotopen te versterken centraal gesteld. Zo hebben we rekening gehouden met een veelzijdige, inheemse beplanting die niet alleen jaarrond mooi is, maar ook een bron van voedsel is voor de lokale fauna. Ook komen er nestkasten voor verschillende doelsoorten en wordt veel aandacht besteed aan het voorkomen van hittestress. Alle daken worden voorzien van vegetatie met waterretentie. Op de mobiliteitshub komt een veld met zonnepanelen om duurzame energie op te wekken”, zegt Buskens. “Op deze manier krijgen klimaatadaptie, natuurinclusiviteit en biodiversiteit een belangrijke rol.”

Van ambitie naar realiteit: een voorbeeldwijk voor Nederland

De gemeente en Dura Vermeer hebben grote ambities voor dit project: “We bouwen niet alleen woningen, maar ontwikkelen het gebied als geheel”, vertelt Langerak. “De kracht van Dura Vermeer is dat het alle facetten van gebiedsontwikkelingen in huis heeft, van biologen en marktanalisten tot conceptontwikkelaars en grondspecialisten. Samen met een groot aantal specialistische bureaus die onder andere betrokken zijn bij architectuur, stedenbouw en landschap, streven we naar een hoge ruimtelijke kwaliteit. Juist door de integrale benadering van de ontwikkeling, waarin we een duurzame mobiliteitsoplossing combineren met een groene landschappelijke woonomgeving, wordt WijCK een voorbeeldwijk voor Nederland!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details