Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het stellen van de prefab betonelementen werd handmatig precisiewerk

Het stellen van de prefab betonelementen werd handmatig precisiewerk

Hoogbouw realiseren zonder steigers

The Ox is een nieuw, stijlvol appartementengebouw in het Amsterdamse Osdorp. Verrassend is de manier waarop het appartementengebouw werd opgetrokken. Hoewel we het hier hebben over serieuze hoogbouw, klom het hele gebouw zonder steigers de hoogte in.

Met twee torenkranen en negen hoogwerkers zijn de betonelementen op hun plaats gebracht.

Op afstand oogt The Ox als een trap met vier treden. De hoogste trede bestaat uit acht verdiepingen, de volgende telt er zeven en daarna loopt het aantal via zes naar vijf. In het totale gebouw, dat door LEVS architecten is ontworpen, bevinden zich 168 appartementen waarvan 134 in het middenhuursegment en 34 in het vrijesectorsegment. “De vraag naar betaalbaar wonen is enorm in deze regio”, weet Nick Dijkhof, projectleider van Van Wijnen. “De appartementen in The Ox zijn daarom een mooie toevoeging voor de stad Amsterdam!” De appartementen variëren in grootte van 58 tot 126 m2. Onder The Ox bevinden zich een parkeergarage en een fietskelder. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is LEVS_OX-3-1024x683.jpg
De afwerkingsstaat in de entrees is opvallend hoog.

Steigerloos

Toen de beslissing werd genomen om The Ox steigerloos te bouwen, leek dat voordeliger en gemakkelijker dan bouwen met steigers. Daar is Dijkhof enigszins van teruggekomen, al blijven de voordelen ook overeind. “De gevels zijn opgebouwd uit drie lagen”, legt hij uit.  “De eerste laag bestaat uit HSB-elementen. Daarna volgt de isolatielaag en ten slotte de prefab betonelementen. Als we die prefab betonelementen tussen de steigers door hadden moeten plaatsen, dan had dat ongetwijfeld problemen gegeven. Maar op deze manier was het stellen van de prefab betonelementen ook een uitdaging.”

De gevels bezorgen The Ox een prachtige uitstraling.

Precisiewerk

Voor het stellen en monteren stonden er twee torenkranen opgesteld en tijdens de piek maar liefst negen hoogwerkers. Met de torenkranen werden de elementen naar de plaats van bestemming gehesen, waarna ze vanuit de hoogwerker werden gesteld. “Dat was precisiewerk. Onze mensen moesten heel wat keren op en neer met de hoogwerker om de elementen precies dat duwtje te geven waardoor ze op maat kwamen te hangen. Natuurlijk werden ze hier steeds handiger in en liep het tempo op, maar de uitdaging was groter dan ingeschat.”

The Ox, een verrijking voor de stad.

Over het resultaat is Dijkhof uitsluitend trots. “De gevels bezorgen The Ox een prachtige uitstraling. Ook de afwerkingsstaat in de entrees is opvallend hoog. Tegelwerk, sausklaar stukwerk en lambrisering zijn van hoge kwaliteit. Deze afbouwwerkzaamheden hebben onze mensen uitgevoerd, terwijl zo’n tachtig bouwvakkers gebruik maakten van diezelfde entree. Maar ook dat is goed gekomen. The Ox is een prachtgebouw, een verrijking voor de buurt, de stad en haar bewoners.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Vesteda, Amsterdam
  • Architect LEVS architecten, Amsterdam
  • Aannemer Van Wijnen, Diemen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details