Het Platform in Utrecht is ontworpen als een MicroCity waar mensen samen wonen, eten, chillen, sporten en werken in een gezonde omgeving met veel licht, lucht en groen.

02:09
31-03-2020

Het Platform | MicroCity bovenop nieuwe bus/tramterminal

Een nieuwe plek om te wonen, eten, chillen, sporten en werken

Niet het gebouw primeert, maar de mensen die erin wonen. Vanuit die optiek werkten ABC Planontwikkeling en VerhoevenCS architecture+urbanism het vooruitstrevende concept voor project Het Platform in Utrecht uit: een MicroCity waar mensen samen wonen, eten, chillen, sporten en werken in een gezonde omgeving met veel licht, lucht en groen. De bewoners hebben een eigen wooneenheid, maar delen de rest van de faciliteiten met hun medebewoners en bezoekers. Bouw21 zorgt als samenwerkende bouwer voor de realisatie van dit uitdagende project.

Door de bovenste verdiepingen te verschuiven kon het gebouw perfect in zijn omgeving ingepast worden.

 

Eind 2014 organiseerde het gemeentebestuur van Utrecht een zogenoemde ‘concurrentiegerichte dialoog’ procedure voor de invulling van 18.500 m² grond op een zeer complexe en gevoelige locatie bovenop de nieuwe bus/tramterminal van Utrecht CS. “Uniek was de rol van de bewoners en bedrijven uit de omgeving, die hun wensenlijsten voor gebouw en omgang met de omgeving mochten opstellen en ook aanspreekpartner waren voor de deelnemende partijen”, legt Jan Hillen, directeur van Bouw21, uit. “Eind 2015 tekende de gemeente Utrecht een overeenkomst met ABC Planontwikkeling/Westplan Investors voor de realisatie van Het Platform. Ze hadden hun oor te luisteren gelegd bij de Utrechter over de gewenste architectuur en benaderden Ton Verhoeven en zijn team van VerhoevenCS architecture+urbanism. Dit resulteerde in een ontwerp als een slimme en duurzame MicroCity, zoals de architect ook al internationaal toegepast had.”

Denken vanuit de lifestyle van de doelgroepen

Een MicroCity staat voor wonen, werken, eten, sporten en chillen in een gezonde omgeving met de focus op de circulaire economie. De doelgroep zijn mensen die gezond willen leven, direct toegang willen tot de stad en andere locaties in binnen- en buitenland én geloven in het delen van ruimtes, goederen en diensten. “Jongeren hebben na hun studies maar weinig betaalbare woongelegenheden in Utrecht. Bovendien wil de jonge generatie op een snelle manier overal geraken, zonder veel verkeersellende en oponthoud. Met Het Platform bieden we precies voor die problematiek een oplossing”, zegt Hillen. “Het gebouw omvat circa tweehonderd koop- en huurappartementen gecombineerd met aanvullende voorzieningen zoals een fitness, restaurant, loungebar, vergader- en ontmoetingsruimten en dienstverlening voor bewoners en bezoekers. De bewoners delen faciliteiten als een dakterras en een binnentuin met hun medebewoners, de rest zelfs met bezoekers uit andere delen van de stad.”

Vanaf de derde verdieping bestaat het gebouw uit woon-werkunits,
die verschillen qua vorm en afmetingen.

 

Doordachte hoogbouw op een tafelconstructie

Het Platform staat op een tafelconstructie boven de tramlijn. In de twee onderste lagen zijn de aanvullende voorzieningen ondergebracht. Vanaf de derde verdieping bestaat het gebouw uit een laag U-vormig deel met drie bouwlagen en een hoger gedeelte met tien verdiepingen, verdeeld in woon-werkunits. Door de bovenste verdiepingen te verschuiven, kon het gebouw perfect in zijn omgeving ingepast worden. “We werden pas eind 2017 bij dit project betrokken, waardoor we geen invloed meer hadden op het ontwerp en de bouwmethode. Het hele project is digitaal, tot op de millimeter nauwkeurig gemodelleerd, maar in de praktijk kan er toch nog altijd van alles wijzigen. Het gaat immers om een zeer complexe constructie in combinatie met de onderliggende bus/tramterminal. De tafelconstructie was ook al een half jaar gereed, waardoor onder meer de kop- en voetplaten niet meer optimaal op de voorziene bovenbouw aansloten. Met andere woorden: een hele uitdaging”, sluit Hillen af. “Dit is het eerste project dat we niet traditioneel realiseren maar als een samenwerkende bouwer, die samen met de ontwikkelaar de verantwoordelijkheid draagt en gebruik maakt van een netwerk van bouwpartners om het werk uit te voeren. De samenwerking verloopt vlot en tegen februari 2020 zal Het Platform opgeleverd zijn. We zijn nu al bezig met twee nieuwe projecten met ABC Planontwikkeling en de vraag naar deze manier van werken, blijft stijgen.”   

Tekst | Johan Debaere Beeld | Bouw21

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Alle constructiematerialen werden just-in-time aangeleverd

Het Platform is een complex staalbouwproject. Hutten Metaal Staalbouw werkte intensief samen met haar opdrachtgever om de innovatieve en slimme oplossingen te bedenken, waarmee zij dit unieke ontwerp kon realiseren.

De complexiteit van Het Platform zat in meerdere factoren. Zo heeft het gebouw vanaf de achtste verdieping aan twee zijden een uitkraging. De uitkragingen bezorgen het gebouw een indrukwekkende uitstraling, maar constructief gezien was het – met name de montage van de constructie-elementen – een grote uitdaging. “We hebben dit samen opgepakt met het bouwteam”, vertelt Fred Groot, projectleider bij Hutten Metaal. “Dat heeft geresulteerd in een uiterst professionele en doordachte aanpak.”

Just-in-time leveren en monteren

Ook de ligging van Het Platform – middenin Utrecht, achter het Centraal Station – zorgde voor uitdagingen. De ruimte rondom de bouwplaats was uiterst beperkt en datzelfde gold voor de opslagruimte. “Het staal dat werd aangeleverd moest dus onmiddellijk gemonteerd worden”, vertelt Groot. “Dat krijg je alleen voor elkaar met een uiterst strakke planning.”

Indrukwekkend

In totaal leverde Hutten Metaal Staalbouw voor Het Platform zo’n 1.275 ton staal, 13.500 m² kanaalplaatvloeren en 5.000 m² staalplaatbetonvloeren. “Het is mooi om aan een indrukwekkend project als Het Platform een bijdrage te leveren.”

Lees meer over: Het Platform , MicroCity , utrecht

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Projectontwikkeling

ABC Planontwikkeling, Arnhem

Architect

VerhoevenCS architecture+urbanism, Amsterdam

Hoofdaannemer

Bouw21, Doetinchem

egbertdeboer.com-20191212-02372hr_-kopierenarton26844d050-kopieren