Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het nieuwe Leonardo College in Leiden: Een school in beweging
De gevels van het Leonardo College zijn nergens hetzelfde en blijven zo continu in beweging.

Het nieuwe Leonardo College in Leiden: Een school in beweging

Die beweging komt terug in de hoofdvorm van de school, in de buitenruimte met multifunctionele sportvoorziening en in de omgeving met een topsportcentrum aan de overkant. Omdat de omgeving nog volop in ontwikkeling is, werd daarmee alvast rekening gehouden.

Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en Lithos bouw & ontwikkeling wonnen de selectie voor het ontwikkelen en bouwen van de school. De toekomstige gebruikers werden zoveel mogelijk bij het proces betrokken, zodat zij ook hun inspraak konden doen. Het buitenterrein is bijvoorbeeld ontworpen in samenspraak met de leerlingen, net als het interieur. Irmo Jansen van Zenzo vertelt: “Daarvoor hebben we workshops georganiseerd. Het is een prettige school geworden met frisse kleuren en groen op het buitenterrein. Buiten zal een multifunctionele sportvoorziening komen waar later ook omwonenden gebruik van mogen maken. De school staat in een gebied dat nog herontwikkeld zal worden. Binnen enkele jaren zal er woningbouw omheen komen.”

Het Leonardo College ligt in een wijk die nog volop in ontwikkeling is. Daarmee is bij het ontwerp rekening gehouden.

Buitenlokalen

Dit is ook één van de redenen dat het terrein vrij toegankelijk is, zonder hekwerken eromheen. Het buitenterrein bevindt zich overigens niet alleen op de begane grond, maar ook in het gebouw zelf, vertelt Jansen. “Het is een relatief klein kavel en we hadden maar een beperkte terreininrichting. Daarom hebben we dakterrassen op de verdiepingen gemaakt. Er zijn dus buitenlokalen ontstaan op de verdiepingen.”

Energieneutrale school

Een moderne school als het Leonardo College wordt natuurlijk duurzaam gebouwd. Sterker nog: de school wordt energieneutraal gemaakt. Dit wordt gerealiseerd door middel van een WKO-installatie in combinatie met 380 PV-panelen op het dak. Daarmee wordt alle energie opgewekt die nodig is voor de installaties. Jansen: “De energievraag wordt teruggedrongen door een goed geïsoleerde schil. Vervolgens wordt er op een efficiënte manier gekoeld en verwarmd en er wordt natuurlijk gebruik gemaakt  van LED-verlichting.”

Frisse Scholen

Naast duurzaam, is de nieuwe school ook erg aangenaam om te vertoeven. Het gebouw voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B. “Een goed onderwijsgebouw moet een goed binnenklimaat hebben met een goede akoestiek”, gaat Jansen verder. “We hebben veel aandacht besteed aan de uitvoering van systeemplafonds en absorberende materialen. Ook de scheidingswanden zijn akoestisch, zodat er in alle rust gewerkt kan worden. De vraag vanuit de opdrachtgever was om het gebouw te laten voldoen aan de eisen van Frisse Scholen Klasse B, en dat hebben we opgewaardeerd naar klasse A voor de onderdelen akoestiek en energie.”

Hoewel het kavel compact was, werden er toch volop buitenruimtes gecreëerd in en om het gebouw.

Maximaal overzicht

De bouw startte in juli 2020 en naar verwachting wordt de school opgeleverd in juli 2021. Een bouwtijd van een jaar is erg kort voor een dergelijk gebouw. Dit wist Lithos bouw & ontwikkeling samen met de meewerkende partijen voor elkaar te krijgen door veel prefab te doen. De school bestaat uit een staalconstructie, (prefab) vloerplaten en houtskeletbouw gevelelementen. Op deze manier kon er niet alleen op een efficiënte manier gebouwd worden, ook de binnenkant is erg efficiënt in gebruik. Een atrium met een tribunetrap is het hart van het gebouw. Van daaruit heb je zicht op alle delen van de school, vertelt Jansen. “Er zijn geen krappe gangen, maar een maximaal overzicht door het hele gebouw heen. Rondom het centrale hart zitten zelfstudieruimtes voor de leerlingen. Als de school straks in gebruik is, kunnen de leerlingen pauze houden op die tribunetrap. Er is goed nagedacht over alle ruimtes en daarbij zijn de gebruikers sterk betrokken.” 

Projectinfo 

Duurzame gevelelementen in alle maten

De houtskeletbouw gevelelementen en dakranden voor het Leonardo College werden geleverd door Prefab Fabriek Culemborg. Dit bedrijf produceert en monteert gevels, daken, vloeren en complete woningen van duurzaam hout.

De houtskeletbouw gevelelementen van het Leonardo College beslaan bijna 3.000 m² en Prefab Fabriek leverde deze in zo’n 320 elementen. Bedrijfsleider Teun van Laarhoven vertelt: “Het gaat om een complex gebouw en daarom waren bijna alle gevelelementen verschillend. Het ontwerp hebben we met ons eigen ingenieursbureau uitgewerkt vanuit het 3D-model, zodat we zeker wisten dat alles zou passen.”

Opdrachtgever voor dit project Lithos Bouw is geen onbekende van Prefab Fabriek. “Daar werken we vaker voor. We hebben de samenwerking en het vakmanschap van het projectteam van Lithos als erg positief ervaren. Hierdoor konden we ondanks de tijdsdruk die op het project lag alles op tijd afleveren”, aldus Van Laarhoven.

Naast gevelelementen voor nieuwbouw levert Prefab Fabriek ook producten voor renovatie en verduurzaming van bestaande gebouwen. Van kozijnen en gevels tot daken, vloeren en zelfs complete woningen: alles wordt geproduceerd in de eigen fabriek.

Projectinfo 

Brandwerende draagconstructie voor Leonardo College

Het Leonardo College in Leiden wordt brandveilig gemaakt door BHB Brandpreventie. Zij voorziet de stalen hoofddraagconstructie van een brandwerende coating. Dit gebeurt onder het opdrachtgeverschap van Lithos.

“Het gaat om een opschuimende brandwerende coating. Zodra er brand uitbreekt, zal de coating door de hitte expanderen op de stalen liggers. De stalen liggers worden zo geïsoleerd tegen de hitte, om bezwijken te voorkomen. Zo voldoet het project aan de 60 minuten eis”, vertelt Gerrit Bakker, eigenaar van BHB Brandpreventie. Het bedrijf voert het werk in fases uit, per verdieping. “Zodra de zandcement dekvloeren klaar zijn, kunnen wij per verdieping ons werk realiseren.”

BHB Brandpreventie bezit de kennis en vakbekwaamheid over bouwkundige brandpreventie en luchtdichtapplicatie. Door heel Nederland houdt zij zich bezig met bouwkundige brandpreventie, met de daarvoor brandwerend geteste systemen voor staal-, hout- en betonconstructies. Ook doet zij WBDBO brandcompartimering voor wanden, plafonds en afdichtingen en het luchtdicht uitvoeren conform qv;10. Dit gebeurt allemaal volgens de gestelde normen van het Bouwbesluit.

Projectinfo

Draagconstructie biedt maximale indelingsvrijheid 

SWINN heeft de draagconstructie ontworpen in een systeem van kanaalplaatvloeren met geïntegreerde liggers en betongevulde stalen kolommen. Door de gekozen draagconstructie wordt een maximale flexibiliteit gerealiseerd voor de school ten aanzien van de indelingsvrijheid. Met de geïntegreerde liggers ontstaat een vlakke onderzijde van de vloer waardoor installaties volledig flexibel zijn in de huidige en toekomstige tracés. Binnen deze oplossing is het constructief ontwerp vanzelfsprekend ook economisch geoptimaliseerd. In het integrale ontwerpproces is intensief samengewerkt met de uitvoerende partij, waarbij in een vroeg stadium optimalisaties zijn doorgevoerd om een relatief korte bouwtijd te kunnen realiseren. SWINN heeft in de uitvoeringsfase nauw contact met de uitvoerende partijen om de engineering van de verschillende leveranciers op elkaar af te stemmen en de realisatie van het project zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Bouwinfo

Ontwerp en bouw 
Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en Lithos bouw & ontwikkeling

Constructeur
SWINN, Gouda

Gevelbekleding 
Bijlbouw, Alblasserdam

Zonnestroominstallatie 
DenG Solar, Soest

Brandwerende coating 
BHB Brandpreventie, Barneveld

Houtskeletbouw gevelelementen 
Prefab Fabriek, Culemborg

Bouwperiode
juli 2020 – juli 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details