Het KlusHuis
01:37
12-11-2018

Het nieuwe lage btw-tarief, wat gaat dat voor jou als vakman betekenen?

Het kabinet gaat hoogstwaarschijnlijk het lage btw-tarief van 6% naar 9% verhogen. Dit betekent dat er voor jou als zelfstandig ondernemer het een en ander gaat veranderen. Wat dat is lees je in dit artikel.

In Nederland geldt over het algemeen 21% btw over goederen en diensten. Voor sommige goederen en diensten geldt het lage btw-tarief van 6%. Voor (zelfstandig) ondernemers in de bouw gaat het bijvoorbeeld over buitenschilderwerk, isolatiewerkzaamheden, stukadoren en behangen van woningen ouder dan twee jaar. Wanneer je deze werkzaamheden uitvoert bij een klant mag je calculeren met het lage btw-tarief.

Vanaf 1 januari 2019 gaat hoogstwaarschijnlijk een wijziging doorgevoerd worden in het lage btw-tarief. Het btw-tarief gaat van 6% naar 9%. Deze plannen zijn afgelopen Prinsjesdag bekend gemaakt. Het is nog niet helemaal zeker dat deze wijziging doorgevoerd gaat worden, maar het is goed om jezelf hierop voor te bereiden.

Waar moet de vakman rekening mee houden?
Je vraagt jezelf natuurlijk af “waar moet ik dan allemaal rekening mee houden?”. Dit is een terechte vraag, want doordat het lage btw-tarief van 6% naar 9% gaat moet je een aantal belangrijke aanpassingen doen. Als eerste moet je voor werkzaamheden die binnen het lage btw-tarief vallen het btw-bedrag aanpassen. Dit doe je direct al in de calculatie, zodat de klant bekend is met het btw-tarief wat op de factuur berekend zal worden.

Daarnaast moet je jouw administratie ook aanpassen. Jouw administratie is nu ingericht op het lage btw-tarief van 6%. Dit moet veranderen naar 9% btw, zodat je vanaf 1 januari 2019 de juiste bedragen voor de btw opzij zet.
Ook moet je rekening houden met een hoger af te dragen bedrag aan de fiscus.

Wat betekent dit voor jouw klanten?
De belangrijkste verandering voor klanten is dat zij hoogstwaarschijnlijk vanaf 1 januari 2019 meer moeten gaan betalen voor het laten uitvoeren van buitenschilderwerk, isolatiewerkzaamheden, stukadoren en behangen als hun huis ouder is als 2 jaar.

Wat betekent dit voor jouw onderneming?
De verhoging van het lage btw-tarief betekent dat je verschillende veranderingen door moet voeren in jouw bedrijf. Omdat het over de btw gaat zijn dit behoorlijk ingrijpende aanpassingen.

Die aanpassingen kan je natuurlijk zelf doorvoeren. Dit betekent wel dat je overal zelf erg in moet hebben en geen vergissingen moet maken Het is dan wel zo prettig als dat voor je gedaan wordt door professionals op de verschillende gebieden.
Het KlusHuis Nederland B.V. , franchisegever van de Job Franchiseformule De Klussenier is zo’n organisatie die dit doet voor zijn franchisenemers. Bij De Klussenier worden deze veelzijdig vakmannen ondersteund bij onder andere administratie, boekhouding, calculaties, veranderende en nieuwe regels, kortom in alles op het gebied van de bedrijfsvoering . Zodat jij je optimaal kunt concentreren op dat waar je goed in bent namelijk verbouwen en renoveren bij jouw eigen klanten. Door deze ondersteuning is jouw bedrijfsvoering en administratie toekomstbestendig en wordt je goed voorbereid op wijzigingen die (voortdurend) plaats gaan vinden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van De Klussenier? ​Ga dan naar de website van De Klussenier.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Lelystad Airportnaamloos-6-kopieren