Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Het Nieuwe Dorp | Arnhem

plaatsing-element

13 maart 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Hoge isolatiewaarde bij geringe geveldikte

In Arnhem wordt Het Dorp stapsgewijs vernieuwd. Voor het eerste nieuwe appartementencomplex met 36 zorgwoningen stelde zorgorganisatie Siza hoge eisen, onder meer qua isolatie en luchtdichtheid. Eisen die met traditionele HSB-elementen minder efficiënt ingevuld kunnen worden dan met de hoogpresterende SIPS-elementen van Kingspan Unidek.

“In de zoektocht naar een passende gevelopbouw werd Tricon Bouw getipt over de mogelijk­heden van SIPS-elementen”, zegt Youri Verwer van Kingspan Unidek. “Met het oog op de beoogde isolatiewaarde van de gevel (Rc van 6,0) zou de toepassing van traditionele HSB-elementen een forse gevelopbouw opleveren met als gevolg minder bruikbare binnenruimte. Met onze SIPS-elementen daarentegen, voorzien van een EPS-kern, kunnen we met slanke elementen een zeer hoge isolatiewaarde bereiken. We kunnen de dikte van de EPS-kern afstemmen op de gewenste Rc-waarde. In dit geval volstaat een paneel van slechts 240 millimeter, bestaande uit een EPS-kern van 216 millimeter afgewerkt met een industriële P5-spaanplaat van twee keer 12 millimeter.”

Volgens Verwer is het belangrijk dat Kingspan Unidek al in een vroeg stadium aan tafel aanschuift om de voordelen van SIPS optimaal te laten gelden. “De detaillering en juiste stramienmaat is essentieel om het paneel zo goed mogelijk te laten presteren. Hout wordt tegenwoordig gezien als een koudebrug, zeker in vergelijking met de lage lambdawaarde van EPS. Belangrijk is om zo min mogelijk hout toe te passen. Een voordeel van SIPS ten opzichte van HSB. Het SIPS-element heeft bovendien een goede luchtdichtheid. De aansluitingen met de omringende constructie dienen uiteraard wel luchtdicht afgesloten te worden met de juiste luchtdichte toebehoren. Alleen dan kunnen we de gewenste Rc-waarde garanderen. Zie het als een thermoskan waarvan de dop niet goed is aangedraaid; dan wordt de koffie ook koud.” 

Het Nieuwe Dorp

De hoofddraagconstructie van het nieuwe gebouw is uitgevoerd in staal, gecombineerd met prefab wanden en kolommen in beton en drie verschillende soorten vloertypen.

Kingspan Unidek levert in totaal 220 SIPS-elementen voor het nieuwe appartementencomplex, goed voor circa 2.300 m2 geveloppervlakte. Verwer: “Door onze verregaande automatisatie in productie zijn we in staat om de elementen binnen 3,5 week te leveren. De aannemer kan zodoende de gevel in een kort tijdsbestek volledig dichtzetten. In dit geval worden de kozijnen op de bouwlocatie geplaatst op voorgemonteerde stelkozijnen en aanslagen. In overleg zijn er verschillende afwerkingen van het element mogelijk.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details