Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het Nieuwe Dorp, Arnhem | Complex in alle opzichten

Het Nieuwe Dorp, Arnhem | Complex in alle opzichten

Met het geld, opgebracht uit de eerste grote televisie-inzamelingsactie in de Nederlandse geschiedenis, werd in de jaren zestig in Arnhem Het Dorp gebouwd. Ruim vijftig jaar later is de woongemeenschap voor mensen met een beperking gedateerd en aan vervanging toe. Stapsgewijs wordt Het Dorp vernieuwd. Het eerste resultaat is inmiddels zichtbaar: een gloednieuw appartementencomplex met 36 zorgwoningen. Een complex gebouw vanwege de unieke vorm en aanzienlijke overkragingen, maar ook omwille van de hoge isolatie- en brandveiligheidseisen.

Het appartementencomplex gaat straks het nieuwe centrum vormen van Het Dorp en omvat behalve de zorgwoningen ook nog een aantal behandelruimten en een onderzoekscentrum. Het ontwerp komt van de hand van architectenbureau DoepelStrijkers. “Het is niet bepaald een alledaags ontwerp”, weet Tom Vleeming van aannemer Tricon Bouw. “Constructietechnisch is het een uitdagend project met een diversiteit aan vloertypen en een complexe detaillering in staal en beton, anders dan gebruikelijk voor een appartementsgebouw. Aangezien wij veel ervaring hebben met de bouw van in complexiteit vergelijkbare utiliteitsgebouwen kunnen we hier onze expertise optimaal laten gelden.”

Tricon Bouw

Hoge eisen
De hoofddraagconstructie van het nieuwe gebouw is uitgevoerd in staal, gecombineerd met prefab wanden en kolommen in beton en drie verschillende soorten vloertypen. Vleeming: “Dat laatste werd aangedragen door de constructeur, omdat we hier te maken hebben met vrijhangende delen en een trapsgewijze opbouw. De overkragingen zijn gerealiseerd met kanaalplaten, de vloeren boven elkaar met, afhankelijk van de locatie, breedplaten of BubbleDeck vloeren. Voor de geveldichting is eveneens gekozen voor een prefab en lichtgewicht oplossing in de vorm van SIPS-elementen van Kingspan Unidek. De beoogde isolatiewaarde van Rc 6,0 voor de gevel zouden we bovendien met een gebruikelijke HSB-opbouw in deze situatie niet kunnen realiseren. Voor het dak geldt zelfs een Rc-waarde van 10,0. Ook qua luchtdichtheidseisen en brandwerende voorzieningen gaat onze opdrachtgever – zorgorganisatie Siza – een stapje verder dan het bouwbesluit voorschrijft. Zo zijn er bijvoorbeeld extra brandwerende voorzieningen getroffen aan de SIPS-elementen. De buitenschil wordt afgewerkt met een aluminium cassettebeplating.”

Het nieuwe appartementencomplex wordt eind 2019 opgeleverd. De bewoners zijn straks mensen met een lichamelijke beperking of hersenletsel; zij wonen er tijdelijk, tot maximaal 36 maanden. Tijdens hun verblijf leren zij hun leven zoveel mogelijk zelf te organiseren met behulp van slimme technologie en specialistische begeleiding. Aankomende jaren vernieuwt Het Dorp in Arnhem stap voor stap. Wordt dus vervolgd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details