Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Het Nieuwe Dorp, Arnhem | Complex in alle opzichten

13 maart 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Met het geld, opgebracht uit de eerste grote televisie-inzamelingsactie in de Nederlandse geschiedenis, werd in de jaren zestig in Arnhem Het Dorp gebouwd. Ruim vijftig jaar later is de woongemeenschap voor mensen met een beperking gedateerd en aan vervanging toe. Stapsgewijs wordt Het Dorp vernieuwd. Het eerste resultaat is inmiddels zichtbaar: een gloednieuw appartementencomplex met 36 zorgwoningen. Een complex gebouw vanwege de unieke vorm en aanzienlijke overkragingen, maar ook omwille van de hoge isolatie- en brandveiligheidseisen.

Het appartementencomplex gaat straks het nieuwe centrum vormen van Het Dorp en omvat behalve de zorgwoningen ook nog een aantal behandelruimten en een onderzoekscentrum. Het ontwerp komt van de hand van architectenbureau DoepelStrijkers. “Het is niet bepaald een alledaags ontwerp”, weet Tom Vleeming van aannemer Tricon Bouw. “Constructietechnisch is het een uitdagend project met een diversiteit aan vloertypen en een complexe detaillering in staal en beton, anders dan gebruikelijk voor een appartementsgebouw. Aangezien wij veel ervaring hebben met de bouw van in complexiteit vergelijkbare utiliteitsgebouwen kunnen we hier onze expertise optimaal laten gelden.”

Tricon Bouw

Hoge eisen
De hoofddraagconstructie van het nieuwe gebouw is uitgevoerd in staal, gecombineerd met prefab wanden en kolommen in beton en drie verschillende soorten vloertypen. Vleeming: “Dat laatste werd aangedragen door de constructeur, omdat we hier te maken hebben met vrijhangende delen en een trapsgewijze opbouw. De overkragingen zijn gerealiseerd met kanaalplaten, de vloeren boven elkaar met, afhankelijk van de locatie, breedplaten of BubbleDeck vloeren. Voor de geveldichting is eveneens gekozen voor een prefab en lichtgewicht oplossing in de vorm van SIPS-elementen van Kingspan Unidek. De beoogde isolatiewaarde van Rc 6,0 voor de gevel zouden we bovendien met een gebruikelijke HSB-opbouw in deze situatie niet kunnen realiseren. Voor het dak geldt zelfs een Rc-waarde van 10,0. Ook qua luchtdichtheidseisen en brandwerende voorzieningen gaat onze opdrachtgever – zorgorganisatie Siza – een stapje verder dan het bouwbesluit voorschrijft. Zo zijn er bijvoorbeeld extra brandwerende voorzieningen getroffen aan de SIPS-elementen. De buitenschil wordt afgewerkt met een aluminium cassettebeplating.”

Het nieuwe appartementencomplex wordt eind 2019 opgeleverd. De bewoners zijn straks mensen met een lichamelijke beperking of hersenletsel; zij wonen er tijdelijk, tot maximaal 36 maanden. Tijdens hun verblijf leren zij hun leven zoveel mogelijk zelf te organiseren met behulp van slimme technologie en specialistische begeleiding. Aankomende jaren vernieuwt Het Dorp in Arnhem stap voor stap. Wordt dus vervolgd.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details