01:45
16-07-2018

Het nieuwe bouwen volgens authentiek recept

Nederland kampt met een ernstig tekort aan woningen. De komende jaren moeten er tienduizenden extra woningen worden gebouwd om die krapte op te vangen. Door een gebrek aan ‘handjes’ is prefabricage een hot item. Kingspan speelt daar op in met geprefabriceerde SIP-elementen gebaseerd op de sandwichtechnologie. Het voor Nederlandse begrippen relatief nieuwe concept stamt eigenlijk al uit begin jaren dertig van de vorige eeuw. Mark Kooijman van Kingspan vertelt over de veranderende markttrends en hoe SIPs daarin een cruciale rol kan spelen.

De basis van het SIP-systeem is in de jaren dertig bedacht in de Verenigde Staten als gevolg van de oliecrisis, begint Kooijman. “Frank Lloyd Wright was de eerste grote architect die in 1935 het concept omarmde voor zijn Usonian Houses. Eind jaren zeventig, ten tijde van de oliecrisis in Europa, vond het sandwichsysteem ook zijn weg naar Europa. Voornamelijk in Oost-Europa zijn er sindsdien vele projecten met SIPs gebouwd. Pas sinds een jaar of twaalf is het SIP-systeem ook overgewaaid naar West-Europa en is het vooral in Groot-Brittannië een gebruikelijke methodiek. Kingspan heeft het concept opgepakt en geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt.”


Leonidas Rotterdam: Duurzame woning in het Kingspan TEK Bouwsysteem.

Twee SIPS-oplossingen
Het SIP-systeem van Kingspan omvat twee oplossingen; een oplossing voor hoogbouw (gevelvullend) en een concept voor laagbouw (tevens constructief). Kooijman licht het concept nader toe: “SIPs gaat uit van twee houten panelen met een isolatiemateriaal als kern. We hebben het authentieke SIPs-concept ‘verNederlandst’, dat wil zeggen aangepast aan de Nederlandse eisen. Het voldoet dus aan de Nederlandse wet- en regelgeving, is KOMO-gecertificeerd en heeft daarnaast een SKH_BB aansluitdocument, een PEFC-keurmerk, een FSC-keurmerk en zelfs een DuboKeur, oftewel, het is de duurzaamste oplossing in dit segment. Ook qua isolatiewaarden kunnen we heel ver gaan tot aan een Rc-waarde van 7.0. Hogere isolatiewaarden zijn mogelijk, maar Rc 7.0 is al ruim voldoende om aan BENG of NOM te voldoen,” meent Kooijman. “Door de uitgekiende isolatiekern blijft de dikte van de elementen beperkt. Dat komt het bruikbaar vloeroppervlakte ten goede. Het formaat van de elementen is afgestemd op het transport met een maximale lengte van 8,5 meter en maximale hoogte van 3,5 meter. De elementen kunnen ‘eindeloos’ doorgekoppeld worden zonder kwaliteitsverlies. Afhankelijk van de mate van prefabricering worden ze samengesteld in de fabriek, onder geconditioneerde omstandigheden. De kozijnen, binnen- en buitenafwerking kunnen volledig prefab gerealiseerd worden om ze plug-and-play én just-in-time op de bouwplaats af te leveren. Het geeft een hele andere dimensie aan het bouwproces dan we tot nog toe gewend zijn.”


Woning in Kingspan TEK Bouwsysteem in Wormer.

De SIP-elementen zijn luchtdicht en damp-open. “Vocht kan zonder problemen van binnen naar buiten treden. Met andere woorden, het gebouw kan ademen”, zegt Kooijman. “Aan de andere kant voldoen de elementen aan de hoogste luchtdichtingsklasse. Zowel aan de binnen- als buitenzijde is men bovendien vrij om de esthetische afwerking te monteren/schroeven zonder de dampremmer of luchtdichting te doorboren. Door geprefabriceerd te bouwen met SIPs kunnen met minder ‘handjes’ dezelfde of zelfs meer vierkante meters verzet worden. En dat volgens een constante en hoge kwaliteit.”


Campus Woudestein in Rotterdam met Unidek SIPs.


B’Mine Toren in Amsterdam met Unidek SIPs.


Woning in Kingspan TEK Bouwsysteem in Wommels.

Tekst: Roel van Gils
Beeld: Kingspan

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Bouwinfo

KINGSPAN
Scheiweg 26
5421 XL Gemert

T  +31 (0)492 37 81 11
info@kingspantek.nl
www.kingspantek.nl
www.unideksips.nl