In verschillende fasen werden heel wat verbouwingen aan het monumentale gebouw uitgevoerd. Zo werd in 1909 een extra verdieping toegevoegd. Later werden ook twee aanpalende gebouwen geïntegreerd.

00:55
11-10-2019

Het mooiste Rotterdamse pand is gereed voor de toekomst

De fraaie gevels van het monumentale Wereldmuseum in Rotterdam moesten behouden blijven. Hiermee is echter niet gezegd dat ze niet aan de hedendaagse normen moeten voldoen. Na de renovatie moet het gehele pand inbraakwerend zijn conform de NEN-normen en voldoen aan de nieuwste brandwerendheidseisen.

Om het museum brandveilig te maken, wordt het pand verdeeld in compartimenten. Stalku Gevel-techniek plaatst de brandwerende stalen deuren in profielsysteem ‘Forster’, die de compartimenten van elkaar scheiden. Om het gebouw rolstoelvriendelijk te maken, plaatst Stalku Geveltechniek bovendien een groot aantal elektrische deurdrangers en deursignaleringen. Daarnaast is het een grote uitdaging om de gevelramen inbraakwerend te maken. “De bestaande mooie, slanke stalen kozijnen moesten behouden blijven”, vertelt Jeroen Boeters, directeur van Stalku Geveltechniek. “Het was dus geen optie om deze buitenkozijnen te veranderen of te verzwaren. Om toch aan de hedendaagse normen te voldoen, zijn wij de samenwerking aangegaan met een gespecialiseerde profielleverancier. Dit heeft geleid tot stalen voorzetkozijnen aan de binnenzijde met het profiel ‘RP Fineline’. Deze profielen zijn zeer slank, voldoen aan de gestelde eisen en kunnen aan de bovenzijde gebogen worden. We hebben deze voorzetramen beglaasd met P6B-glas, waardoor een nog betere inbraakbeveiliging ontstaat.”

De slanke stalen kozijnen zijn behouden.

 

Het geheel van alle werkzaamheden is gebonden aan een zeer strakke planning. De opening van het museum wordt namelijk verzorgd door Koningin Máxima. Boeters: “Het is een mooi project om een bijdrage aan te leveren. Het was een uitdaging voor onze engineers, maar het resultaat mag er zijn. De monumentale gevel heeft zijn uitstraling behouden en het gehele complex is volgens de huidige regelgeving gereed voor de toekomst.”  

Tekst: Johan Debaere
Beeld: Stalku

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners