Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het kunststof kozijn van morgen bevat fossielvrij PVC
Jelmer Bijlsma en Jan Slagman voor een ReFrame-project.

Het kunststof kozijn van morgen bevat fossielvrij PVC

Ketenpartners hebben primeur met kozijnen van bio-attributed PVC

Geen duurzaamheid zonder innovatie en geen innovatie zonder duurzaamheid. Dat is de manier waarop Kömmerling al jaren aan de weg timmert, op zoek naar oplossingen voor de kozijnenindustrie die bijdragen aan een betere wereld van morgen. In de voortdurende zoektocht naar verdere verduurzaming heeft Kömmerling een nieuwe mijlpaal bereikt: het bedrijf produceert nu kozijnprofielen met bio-attributed PVC. Samen met partner Kumij (kozijnfabrikant) en BAM Wonen valt er een schitterende primeur te melden. BAM heeft kunststof kozijnen en deuren met bio-attributed PVC toegepast in een verduurzaamingsproject in Steenwijk. Een gedurfde stap, die vol vertrouwen genomen werd, omdat Kömmerling een solide trackrecord heeft op het gebied van duurzame innovaties.

De toepassing van bio-attributed PVC is een nieuw beginpunt.

Wat is Bio-Attributed PVC?

We spreken met Jelmer Bijlsma, manager duurzaamheid en innovatie bij Kömmerling Nederland en Jan Slagman, commercieel directeur van Europrovyl en aanjager van innovatie en duurzaamheid binnen VHZ, een groep van bedrijven waar Kumij, Europrovyl, Transcarbo, Smits Kozijnen, Alwood en Kozijn Service Nederland toe behoren. Hij is dan ook nauw betrokken bij de toepassing van de nieuwe bio-attributed PVC-profielen. Bijlsma legt uit wat bio-attributed PVC is: “Bij bio-attributed PVC wordt een deel van de grondstoffen van het kunststof materiaal vervangen door een hernieuwbaar alternatief. Het gaat in dit geval om biologisch restmateriaal uit duurzame bos- en landbouw. Het resultaat: fossielvrij PVC. Dat maakt de kozijnprofielen veel duurzamer en minder milieubelastend, terwijl de kwaliteit behouden blijft. De bio-attributed PVC-kozijnen zijn net zo sterk en stabiel als de traditionele versie. Bio-attributed PVC kent binnen en buiten de bouw al enkele toepassingen, wij hebben echter de primeur voor toepassing in de kunststof kozijnenindustrie.”

Productie van het Kömmerling kozijnprofielen met bio-attributed PVC.

Samen de milieu-impact minimaliseren

“Binnen de VHZ groep bestaat een gezamenlijk doel om onze milieu-impact te minimaliseren. De wens om meer hernieuwbare grondstoffen te gebruiken, is daar een direct gevolg van”, vertelt Slagman. “Het begint bij recycling van materiaal en eindigt bij recycling.” Onderzoek wijst uit dat de grondstoffen de meeste invloed hebben op de milieu-impact. Dus door vooraan in de keten de focus te leggen op hernieuwbaarheid, boek je de grootste winst.” Bijlsma vult aan: “Uit de houtpulp die als restmateriaal uit duurzame bos- en landbouw komt wordt plantaardige olie, ’tall oil’, gewonnen die kan worden omgezet naar Bio-Nafta. Traditioneel gezien wordt om een polymeerverbinding voor PVC te maken ethyleen gebruikt uit Nafta, een fossiele brandstof. Door deze fossiele Nafta te vervangen door Bio-Nafta kan een volledig bio-based ethyleen worden verkregen, dat wordt gebruikt voor ons bio-attributed PVC. Het aandeel hiervan in onze grondstof is maar liefst 43%.”

Van A tot Z gecertificeerd

Het proces om kozijnprofielen van bio-attributed PVC te maken, begon al in 2019, meteen toen deze innovatie wereldkundig gemaakt werd. Bijlsma: “Qua productontwikkeling is het toepassen van bio-attributed PVC niet zo ingrijpend. Veel belangrijker is dat je het proces begrijpt en onder controle krijgt. Alle processtappen moeten inzichtelijk zijn en onafhankelijk worden gecertificeerd, net als de logistieke en administratieve handelingen die erbij horen. Begin dit jaar is in onze productie in Duitsland de cirkel rond gemaakt en inmiddels verlaten de profielen van bio-attributed PVC volledig gecertificeerd de fabriek.” Daar voegt Slagman aan toe: “Het bio-attributed PVC is ‘fossielvrij’, maar er zitten nog wel minerale grondstoffen in. Dat de milieu-impact hiervan laag is, bewijst de LCA (Life Cycle Analysis). Er is sprake van een veel gunstigere milieuscore dan bij andere systemen. Desalniettemin blijven we streven naar verdere verduurzaming en de LCA’s zijn hier een perfecte basis voor.” 

Dit is zeker geen eindpunt

Voor Kömmerling is de toepassing van bio-attributed PVC geen eindpunt in de zoektocht naar verbetering. “Integendeel”, zegt Bijlsma. “Het is een nieuw beginpunt. Deze zoektocht houdt nooit op, we zien het ook als een gedeelde verantwoordelijkheid van de keten.” Slagman vervolgt: “Dat vraagt om transparantie in het delen van data en brengt de verantwoordelijkheid met zich mee om elkaar voortdurend te stimuleren. Deze ontwikkeling staat naast andere ontwikkelingen. Zo produceert Kömmerling nu profielen met een kern van gerecycled materiaal. Daar kunnen we nu het omhulsel van bio-attributed PVC op toepassen. Dat levert op dit moment de meest duurzame oplossing op die je kunt bedenken.”

Innoveren op duurzaamheid is intrinsiek verweven binnen zowel Kömmerling als VHZ. Wie de geschiedenis bekijkt van deze marktleiders, zal zien dat duurzaamheid al een speerpunt was toen het elders nog niet op de agenda stond. “Het is niet alleen mooi dat het kan, het moet ook gewoon”, zegt Bijlsma vol vuur. “Om aan te geven welke rol duurzaamheid speelt binnen onze gelederen, hoef je alleen maar te kijken naar ons personeel. Er worden speciaal mensen voor aangesteld.”

Innoveren is durven

Hoge bomen vangen veel wind, luidt het spreekwoord. Als je koploper wilt zijn in duurzame innovaties, dan moet je lef hebben. “Dit gaat vele malen verder dan optimaliseren”, legt Bijlsma uit. “Als je aan de voorkant van de ontwikkeling zit, dan zet je zomaar een revolutie in gang. Dat uiteindelijk de markt volgt, is iets wat we toejuichen. We doen het niet voor ons ego, maar voor een betere wereld. Kömmerling heeft altijd vooraan gestaan in het veiliger, schoner en duurzamer maken van kunststof. Het bio-attributed PVC mag dan ook niet meer vergeleken worden met het PVC van vroeger.” Voor Slagman staat als een paal boven water dat het niet alleen meer om geld verdienen gaat: “Om relevant te zijn voor de toekomst, moet je nu bewegen. Wij willen daar leiderschap in nemen, door niet meer te volgen. We willen de versneller zijn, een ‘enabler’ voor de industrie.”

Kumij is met het bio-attributed PVC-kozijn zelf naar BAM Wonen gestapt, in het vertrouwen daar een gewillig oor te vinden. Maar ook Kömmerling en BAM Wonen zijn geen vreemden van elkaar, getuige het om duurzaamheid draaiende bezoek van BAM aan de profielproductie in Duitsland. Daarmee is de cirkel rond. Bijlsma zegt tot besluit: “BAM Wonen heeft net als VHZ en Kömmerling een enorme drive om circulair te bouwen, met een volledige focus op duurzaamheid. Haar hele keten is transparant en daar past dit product perfect bij. Zo ontstond het vertrouwen om 19 woningen in Steenwijk te renoveren met bio-attributed PVC-kozijnen. Een gedurfde stap die we als ketenpartners samen konden nemen, omdat we weten wat we aan elkaar hebben.”

De introductie van de kozijnen van bio-attributed PVC markeert een belangrijke mijlpaal in de bouw- en constructiesector. Het toont de duurzame evolutie van de sector en laat zien dat innovatie en milieubewustzijn de weg voorwaarts zijn. Met een gezamenlijke inspanning komt een duurzame toekomst daadwerkelijk sneller dichtbij.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details