Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het Havenkwartier is een reflectie van Katendrecht: Eigenwijs en stoer, maar ook knus en familiair
Speelse vormen en een combinatie van materialen zoals hout, beton, aluminium en glas resulteren in een gelaagd en verfijnd ontwerp.

Het Havenkwartier is een reflectie van Katendrecht: Eigenwijs en stoer, maar ook knus en familiair

Wonen in een nieuw en intiem stadskwartier, in het hart van schiereiland Rotterdam-Katendrecht en aan de stoere kade van de Maashaven. Dát is wonen in het Havenkwartier. Het project omvat de realisatie van 200 energiezuinige en toekomstbestendige woningen, in alle soorten en maten en voor alle fases in het leven. Het design is een reflectie van het karakter van Katendrecht: eigenwijs en stoer, maar ook knus en familiair. Speelse vormen en een combinatie van materialen zoals hout, beton, aluminium en glas resulteren in een gelaagd en verfijnd ontwerp. De aluminium kozijnen, schuifpuien en vliesgevels van Facédo leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

In opdracht van Heijmans Woningbouw Rotterdam heeft Facédo circa 1.600 (totaal: 7.512 m2) aluminium kozijnen en schuifpuien geleverd, gemonteerd en luchtdicht afgewerkt in de 164 appartementen, 36 eengezinswoningen en een klein horecagedeelte van het Havenkwartier. Aan de basis van de kozijnelementen liggen de Kawneer RT72 Reflex-profielen, met een Uwindow van < 1,23 W/m2K. Inclusief knevelende meerpuntssluitingen en nastelbaar hang- en sluitwerk voldoen de elementen aan luchtdichtheidsklasse 4; de hoogste classificatie volgens de NEN-EN 12207. Voor de drie ingangen van de hoogbouw en de commerciële ruimte op de kopzijde van het Havenkwartier leverde en monteerde Facédo vier aluminium vliesgevels (300 m2, Kawneer AA100Q).

Facédo heeft circa 1.600 (totaal: 7.512 m2) aluminium kozijnen en schuifpuien voor het Havenkwartier geleverd, gemonteerd en luchtdicht afgewerkt.

Hoge mate van prefabricage

Facédo werd al in 2018 door Heijmans Woningbouw Rotterdam betrokken. “Samen met sr. Ontwerpmanager Martijn van Altena en Ontwikkelingsmanager Vita Bolsius van Heijmans hebben wij het esthetische ontwerp van VMX Architects vertaald naar een technisch en economisch haalbare en maakbare oplossing voor de gevel”, vertelt Maikel van Wijk, tendermanager bij Facédo. “Op verschillende plekken in de hoogbouw hebben we de schuifpuien vervangen door stolpramen, die gebruiksvriendelijker zijn en betere wind- en waterdichtheidsprestaties garanderen. Ook hebben we nadrukkelijk aandacht besteed aan de bouwlogistiek. De detaillering is zodanig aangepast, dat een hoge mate van prefabricage mogelijk werd. Zoveel mogelijk kozijnelementen zijn al in de fabriek van Vianen in de HSB-elementen ingebouwd.”

Mooi visitekaartje

Het Havenkwartier is een mooi visitekaartje voor Facédo, vanwege de omvang, diversiteit én manier waarop de kozijnen in de gevels gemonteerd worden, aldus Van Wijk. “Prefab is voor ons geen doel, maar een middel. Waar mogelijk zijn de kozijnelementen al in de HSB-elementen ingebouwd. Voor het projectdeel waar deze aanpak niet optimaal was, hebben we de elementen prefab beglaasd aangeleverd. Inmiddels hebben we hier zelfs een professionele beglazingsstraat voor ingericht in onze nieuwbouw in Velp, zodat het glas nog efficiënter in de kozijnelementen geplaatst kan worden.” De belangrijkste winst van beglazen in de fabriek is een snellere en efficiëntere bouw, vertelt hij. “Op de bouw hoeft geen glas meer geopperd te worden, wat het werkcomfort én de gezondheid van onze medewerkers ten goede komt. Bovendien is vooraf beglazen beter voor het milieu, omdat op transportbewegingen wordt bespaard.”

Op de plekken waar prefab niet praktisch is – zoals bij zeer grote kozijnafmetingen – zijn de werkzaamheden wel in het werk uitgevoerd, vertelt Frank van den Heuvel, projectmanager bij Facédo. “Deze gecombineerde aanpak werd breed door het bouwteam gedragen.”

Het Havenkwartier is een mooi visitekaartje voor Facédo, vanwege de omvang, diversiteit én manier waarop de kozijnen in de gevels gemonteerd worden.

Voordelen van prefab

Groot voordeel van prefabricage is dat onder de beste arbeids- en klimaatomstandigheden gewerkt kan worden. “Hierdoor kunnen we de kwaliteit nog beter beheersen”, aldus Van Wijk. “Mutaties worden van tevoren vastgelegd en in de elementen die naar de bouw worden vervoerd, zit geen breukglas meer. Een belangrijke incentive in het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die volgend jaar van kracht wordt.” Daarnaast leidt prefabricage tot minder transportbewegingen naar en een kortere doorlooptijd op de bouw, benadrukt Van den Heuvel. “Om beschadigingen tijdens transport en montage te voorkomen, zijn alle elementen door ons voorzien van een beschermfolie. Bij de doorgangen is bovendien een viltfolie aangebracht, die kozijnen en glas tot aan het eind van de bouw beschermt.”

Vast bouwteam

De nieuwbouw van het Havenkwartier wordt uitgevoerd door een vast bouwteam, met o.a. Heijmans Woningbouw Rotterdam, Vianen en Facédo. “Samen hebben we bijvoorbeeld ook project Cobana uitgevoerd, dat een kilometer verderop is gelegen”, aldus Van Wijk. “De ervaringen die we in dit project hebben opgedaan, hebben we meegenomen om het Havenkwartier naar een nóg hoger niveau te tillen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details