Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het grootste CO2-neutrale bedrijfspand in Velsen is van Microtechniek
Nieuwenhuis Bouw heeft het nieuwe pand van Microtechniek in Velsen ontworpen, geëngineerd én gebouwd. (Beeld: egbertdeboer.com)

Het grootste CO2-neutrale bedrijfspand in Velsen is van Microtechniek

Machinefabriek en serviceorganisatie Microtechniek heeft na 62 jaar haar oude pand verlaten en intrek genomen in een groot, hypermodern en duurzaam pand in Velsen. Het nieuwgebouwde bedrijfspand van 12.000 m2 is volledig CO2-neutraal, ‘van het gas af’ en er liggen 2.350 zonnepanelen op het dak. Nieuwenhuis Bouw heeft het nieuwe pand ontworpen, geëngineerd én gebouwd.

Er is kritisch gekeken naar verspilde duurzaamheid, bijvoorbeeld de schil van het gebouw, zowel van het kantoor als de bedrijfshal. (Beeld: Studio81)

‘Wij bouwen van begin tot eind’

Als zelfontwikkelende bouwer staat Nieuwenhuis Bouw voornamelijk bekend om de turnkey projecten waarbij ze ook de gehele voorbereiding in eigen beheer doet. Van advies naar ontwerp en realisatie. Jacob Kolk, algemeen directeur van Nieuwenhuis Bouw: “Samen met de klant inventariseren wij de wensen en eisen zo compleet mogelijk en stemmen we meteen aan de voorkant al zorgvuldig af wat het beschikbare budget is. Pas dan maken we een schetsontwerp, waarbij we in de prille ontwerpfase al kostprijsberekeningen maken, zodat we – waar nodig – in de ontwerpfase al kunnen upgraden of downsizen.” Duidelijk onderscheidende factoren waarbij transparantie, slimme ontwerpen en een strakke planning centraal staan. “Doordat we eigen tekenaars, ontwerpers en constructeurs in huis hebben en waar nodig samenwerken met vaste specialisten, begeleiden we de klant gedurende het gehele bouwproces, van begin tot eind.”

Nieuwenhuis Bouw is bij dit project van binnenuit gaan ontwerpen, vanuit de procesmatige kant. Vervolgens is er een goede vertaalslag gemaakt naar een technisch uitvoerbaar gebouw. (Beeld: Studio81)

Geen verrassingen

Ook het duurzaamheidsplaatje wordt met gecertificeerde adviseurs doorgerekend. “Dus al vroeg in de beginfase is het project voor zo’n 80 à 90 procent financieel goed in te schatten. Vanaf de eerste schets gaan we stap voor stap met de klant naar de eerste raming en groeien we uiteindelijk samen naar een aanneemsom toe waarbij de klant niet meer voor verrassingen komt te staan. Meestal wordt de financiële begroting niet gemaakt door diegene die het moet gaan bouwen. Bij ons dus wel! Doordat wij vanaf de eerste gesprekken alle stappen – zoals technisch uitwerken van de ontwerpen en de inkoop – in ons complete bouwproces hebben geïntegreerd, kunnen we zo snel als mogelijk gaan bouwen zodra de bouwvergunning rond is. Wij trekken leveranciers en bouwpartners aan, zorgen dat de juiste materialen tijdig besteld worden en optimaliseren zo de doorlooptijd.”

Ook over de indeling is zorgvuldig nagedacht. (Beeld: Studio81)

Ontwerpen vanuit DE procesmatige kant

Een recent project waar de unieke werkwijze van Nieuwenhuis Bouw zich weerspiegelt in het eindresultaat, is het nieuwe bedrijfspand van Microtechniek in Velsen. “We zijn van binnenuit gaan ontwerpen, vanaf de procesmatige kant. Natuurlijk, de ‘jas’ is heel belangrijk, maar we starten niet met de buitenkant.”  Daarin is Nieuwenhuis Bouw uniek. “We kijken echt naar zaken als overspanningen, stramienmaten, materialen en bijvoorbeeld de logistieke looplijnen in een gebouw. Menig directeur groot aandeelhouder komt zelf van de werkvloer en weet precies waar wat moet komen te staan, of het nou gaat om het kantoor of de machines in de fabriek. Wij maken vervolgens een goede vertaalslag naar een technisch uitvoerbaar gebouw.” Nieuwenhuis Bouw heeft zelf alles in 3D geëngineerd en artist impressions gemaakt. “De klant kon zo van tevoren al virtueel door het gebouw lopen en zo goed mogelijk definitieve keuzes maken vóór we gestart zijn met bouwen”, zegt Kolk.

Het eindresultaat: Nieuwenhuis Bouw realiseerde een prachtig pand waarmee het milieu zo min mogelijk belast wordt en waarmee Microtechniek zichzelf volledig van energie kan voorzien. (Beeld: Studio81)

Groei aangegrepen om duurzaam te worden

Bij Microtechniek is de groei van het bedrijf aangegrepen om volledig duurzaam te worden. “Bij dit project hebben we aan diverse knoppen gedraaid om CO2-neutraal uit te komen. Dat doen we door kritisch te kijken naar verspilde duurzaamheid, bijvoorbeeld de schil van het gebouw, zowel van het kantoor als de bedrijfshal. We bepalen wat de diverse temperatuurwensen en -eisen zijn voor elk gebied en zoeken naar manieren om geen koude of warmte op te hoeven wekken. De installaties in basis ontwerpen we zelf en we berekenen de EPC-norm voor de bouwvergunning. Zodoende weten we wat op duurzaamheidsgebied van waarde is. Niet alleen in getal, maar ook in slimme oplossingen waar het bedrijf wat aan heeft.” Zo heeft Nieuwenhuis Bouw de vloerverwarming in de bedrijfshal op exact de juiste diepte en locatie aangelegd, zodat er op plekken waar zware machines komen te staan, geboord kon worden in de vloer zónder de vloerverwarming te raken. 

Ook over de indeling is zorgvuldig nagedacht. Er is slim gebruik gemaakt van compartimentering bij het plaatsen van de binnenwanden, zodat er geen sprinklerinstallatie nodig was. “Mooie voorbeelden van onze procesmatige manier van denken, die ook nog eens kostentechnisch interessant zijn voor de klant”, zegt Kolk. “Al die factoren dragen bij aan het feit dat we dit gebouw voor Microtechniek in slechts één jaar tijd hebben neergezet. Bovendien is het mooi dat met dit pand het milieu zo min mogelijk belast wordt en Microtechniek zichzelf volledig van energie kan voorzien.”  

Inzicht door toegevoegde meet- en regeltechniek

Installaties voor een energieneutraal pand

Het nieuwe bedrijfspand van Microtechniek moest energieneutraal worden. Kon Polytechniek hiervoor de juiste installaties selecteren, binnen het gegeven budget? 

Polytechniek is een installatiebedrijf voor bijna alle voorkomende installatiewerkzaamheden, met kennis van uiteenlopende sectoren. Met een verleden van ruim vijftig jaar is Polytechniek nu actief in de agrarische, industriële en utiliteitssector. Het werkgebied bevindt zich in Noord-Holland; bij voorkeur ten noorden van Amsterdam. 

Een lucht/water-warmtepompinstallatie met vloerverwarming regelt de temperatuur in de bedrijfshallen. Vloerverwarming met ventilatorconvectorunits regelen de bijverwarming of koeling in de kantoren.

Gezamenlijke zoektocht

“In juli 2019 verzocht Nieuwenhuis Bouwbedrijf ons om als totaalinstallateur deel te nemen aan het bouwteam voor het nieuwe bedrijfspand van Microtechniek”, vertelt Barry van Ikelen, accountmanager Utiliteit bij Polytechniek. “Hiermee lag de verantwoordelijkheid om het bedrijfspand energieneutraal te maken voor een groot deel bij ons. We hebben toen samen met Nieuwenhuis gezocht naar de beste installaties, zowel in energetisch als economisch opzicht. Als specialist zijn wij altijd in contact geweest met Nieuwenhuis om bouwkundige en installatietechnische elementen goed op elkaar af te stemmen, om zo voor Microtechniek een duurzame installatie te realiseren. Binnen budget en afgestemd op de toekomstgerichte bedrijfspolicy van Microtechniek.”

Lucht/water-warmtepompinstallatie met regeltechniek

De gesprekken leidden tot een lucht-/water-warmtepompinstallatie met vloerverwarming in de bedrijfshallen en vloerverwarming met ventilatorconvectorunits voor de bijverwarming of koeling in de kantoren. “Dit zijn op zich geen innovatieve technieken”, vertelt Van Ikelen. “Een bewuste keuze was de meet- en regeltechniek van Polytechniek. Hierdoor kunnen de energiebehoeftes in het hele gebouw efficiënt worden geregeld. Voor een bedrijf als Microtechniek, een grootverbruiker van energie, levert dit grote besparingen op.”

Dankzij de eigen energievoorziening én de mogelijkheid om de energiebehoefte te regelen, heeft Microtechniek in het eerste jaar meer energie opgewekt dan verbruikt. (Beeld: Egbert de Boer)

Ruim voldoende energie

Op het dak leveren zo’n 2.350 zonnepanelen de energie die nodig is om het bedrijf van energie te voorzien. “Dankzij deze eigen energievoorziening én de mogelijkheid om de energiebehoefte te regelen, heeft Microtechniek in het eerste jaar meer energie opgewekt dan verbruikt. Hiermee heeft Microtechniek haar klimaatdoelstelling van 2050 al gehaald.”Ook na oplevering blijft Polytechniek betrokken bij haar klanten. “Onze eigen 24/7-serviceafdeling regelt het onderhoud van de installaties en biedt een snelle service in geval van storingen.” 

Een zwevend kantoorgedeelte

Constructieve uitdaging

De constructie voor het bedrijfspand van Microtechniek is berekend door Ingenieursbureau W2N engineers in Drachten. Voor de vier industriële hallen – elk met een eigen constructie in verband met de brandcompartimentering – berekende zij de minimale hoeveelheid staal voor de grote, vrije overspanningen. De grootste uitdaging zat in het kantoorgedeelte waar in twee richtingen een uitkragende verdiepingsvloer moest komen, zodat het kantoorgedeelte boven de entree lijkt te zweven.

Tekst | Liliane Verwoolde   Beeld | W2N

Vanwege de complexiteit van en de grote krachtenwerking in de verbindingen was het noodzakelijk om deze met 3D-rekenprogrammatuur te berekenen.

Hoewel de berekening al twee jaar geleden werd gemaakt, herinnert Johan van der Wijk, constructeur en teamleider van W2N, zich dat deze behoorlijk complex was. “Wel leuk, begrijp me niet verkeerd!”, voegt hij hier meteen aan toe. “Vanwege de grote overspanning in de kopgevel hadden we in de eerste constructieopzet een vakwerkligger bedacht. De architect wilde de grote raampartijen echter realiseren zonder zichtbare constructie. Om die reden hebben we de vakwerkligger later vervangen door een vierendeelligger. Deze vierendeelligger ‘hangt’ weer aan de uitkragende verdiepingshoge vakwerken in de langsgevels, waar de constructie wel beperkt zichtbaar mocht blijven. We hebben dit gerealiseerd met trekstangen van ‘Willems’. Deze massief ronde staven zijn relatief slank waardoor ze van buitenaf nauwelijks opvallen. Vanwege de complexiteit van en de grote krachtenwerking in de verbindingen was het noodzakelijk om deze met 3D-rekenprogrammatuur te berekenen.”

Behalve het maken van de sterkteberekeningen dacht W2N na over de praktische uitvoerbaarheid. De maximaal mogelijke transportafmetingen bepaalden de plekken waar de constructie deelbaar werd gemaakt.  

W2N engineers Drachten is gespecialiseerd in het ontwerpen van efficiënte constructies. Zij is daarbij (BIM)partner, van ontwerp tot uitvoering.   

Bouwinfo
  • Ontwerp Nieuwenhuis Bouwontwerp
  • Hoofdaannemer Nieuwenhuis Bouw
  • Bouwtijd december 2020 – december 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details