“Als Reijrink kunnen we de toekomst niet claimen, zonder daar onze verantwoordelijkheid in te nemen. Daarom willen wij vooruitlopen op het gebied van duurzame en groene staalconstructies.” Aan het woord is Frank Reijrink, Technisch Directeur bij Reijrink. Hij legt uit dat het bedrijf een groene toekomst voor zich ziet.
“Iedere minuut telt om de opwarming en consumptie van de aarde tegen te gaan. Het Staalbouwakkoord is door ons omarmd, om zo de groene toekomst te garanderen. Hier laten wij het niet bij, met een nieuwe divisie ‘Reijrink Greenline’ willen wij een duurzamer product voor duurzame constructies op de markt brengen.” Het Brabants familiebedrijf heeft door de jaren al veel geïnvesteerd in duurzaamheid. “Dit willen wij met de Greenline verder uitbouwen, door wellicht de groenste staalconstructies van Nederland aan te bieden.”
Reijrink: “Het proces voor een groene staalconstructie start al bij de engineering. Wij ontwerpen met de gedachte van design to re-use in plaats van design to recycle. Door op voorhand staalconstructies te ontwikkelen waarvan gedeeltes in de toekomst kunnen worden hergebruikt, wordt de impact op het milieu verlaagd. Uit intern onderzoek is gebleken dat wij 80% van de staalconstructies kunnen hergebruiken, als zij ‘groen’ door ons zijn geëngineerd.”
De staalconstructie die door de hoofdconstructeur berekend is, wordt zo groen mogelijk in detail uitgewerkt, geproduceerd en gemonteerd door Reijrink Greenline. “Wij kunnen al in een vroeg stadium helpen bij het maken van een duurzamer ontwerp. Het afbreken en hergebruiken moet nu in dit proces meegenomen worden. Hoe eerder dit traject begint, hoe duurzamer het totale ontwerp wordt.” Ook in het dagelijkse proces wordt al rekening gehouden met duurzaamheid, vele constructies zijn al met een herbruikbaarheid van gemiddeld 35% gemonteerd.
“Sinds september zijn alle brandstofaangedreven voertuigen overgegaan op HVO100. Dit zorgt voor een reductie tot 89% van de CO2-uitstoot van deze voertuigen. Het transport is voor de gehele keten van inkoopmateriaal tot eindproduct. Ook hebben wij de mogelijkheid om Groene staalconstructies ook Groen te monteren, hierbij gebruiken we zoveel mogelijk elektrische hoogwerkers en kranen. Op onze vestigingen zijn wij groen bezig door het gebruik van zonnepanelen, die de milieubelasting zo laag mogelijk houden. Daarnaast is de fabriek volledig gasloos door het gebruik van een warmtepomp.”
Om al deze duurzame investeringen te kwantificeren en bruikbaar te maken voor de klant heeft Reijrink een Milieu Kosten Indicator (MKI) laten berekenen. Reijrink: “Wij hebben deze score laten berekenen in samenwerking met LBP-Sight en deze is terug te vinden in de Nationale Milieu Database als productkaart categorie 1. Uit de score is gebleken dat wij momenteel de groenste staalbouwer van Nederland zijn.”
Dit jaar heeft het bedrijf zijn eerste volledig circulaire project voltooid. “In opdracht van Gerritsen Group uit Goirle hebben wij in Zwitserland een fabriek volledig gedemonteerd en opnieuw opgebouwd in Engeland. De betongedeeltes die niet hergebruikt konden worden, zijn vervangen door staalconstructies. We zijn ook bezig met andere groenprojecten. Zo leveren en monteren we voor de Dutch Design Week een constructie waarop zonnepanelen komen te liggen. Ook na het evenement blijven zij in gebruik.”
Naast het omarmen van het Staalbouwakkoord is Reijrink ook lid geworden van de Dutch Green Building Council. Deze landelijke maatschappelijke organisatie zet zich in om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken, iets wat goed aansluit bij de belangen van Reijrink.