Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het gemeentehuis in Dronten wordt voorzien van moderne installaties: Duurzaam, energieneutraal én comfortabel
Om het pand energieneutraal te krijgen, wordt in samenwerking met Eneco, MorrenSolar en Petawatt een PV-park met circa 1.200 panelen boven de bestaande parkeerplaatsen ingericht inclusief energieopslag (batterij), verlichting, camera’s en laadpalen.

Het gemeentehuis in Dronten wordt voorzien van moderne installaties: Duurzaam, energieneutraal én comfortabel

Mechanische ventilatie was zeer beperkt, koeling ontbrak en ruimtes waren onvoldoende geschikt voor het nieuwe werken. Daarom gaat het interieur volledig op de schop. Gemetselde binnenwanden worden gesloopt, waardoor een licht, open en modern gebouw ontstaat. Bovendien wordt de entree vernieuwd en uitgebreid. Het gehele gebouw wordt gasloos gemaakt en voorzien van moderne installaties. Op het dak en parkeerterrein komen circa 1.450 PV-panelen. In opdracht van de gemeente Dronten verzorgt Lomans het ontwerp en de realisatie van alle installaties. Van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties tot en met de meet- en regeltechniek, telematica, beveiliging, sprinkler met broninstallatie, PV-installaties en het grijswatercircuit. Bovendien is de totaalinstallateur uit Amersfoort verantwoordelijk voor nazorg en onderhoud.

In een bouwteam met bouwkundig aannemer Bramer, architect INBO, adviseurs Nieman en De Groene Jongens en constructeur Lucassen bouwt Lomans aan een duurzaam gebouw, waarbij rekening wordt gehouden met milieubelasting, circulair bouwen, energieverbruik (EPC = 0) en een gunstige Total Cost of Ownership. “Het uiteindelijke doel is om de gemeente en haar inwoners een pand te geven dat toekomstbestendig is en waar zij zich welkom voelen”, vertelt adviseur John Weitz. “In de ontwerpfase hebben we nadrukkelijk gekeken naar welke installaties en bouwkundige elementen behouden konden worden. Onder andere het noodstroomaggregaat en gedeelten van de kabelgoottracés en hemelwaterafvoeren zijn door ons gehandhaafd en ook de armaturen die de monumentale uitstraling van het pand ondersteunen, zijn behouden. Overtollige materialen zijn gedemonteerd en in een loods verzameld, waar inwoners van Dronten de kans kregen om materialen uit te zoeken voor eigen gebruik. De rest is afgevoerd naar (lokale) recyclebedrijven, waarmee we maximaal invulling geven aan het begrip circulariteit.”

Maximaal comfort, minimaal energieverbruik

Om een gezond en comfortabel binnenklimaat te borgen, tegen een minimaal energieverbruik, is gekozen voor lage temperatuur installaties. “Naast het gemeentehuis komen twee lucht/water-warmtepompen, die in de opwekking van warmte en koude voorzien”, vertelt Weitz. “Vanwege de beperkte plafondruimte zijn de installaties in het gebouw zorgvuldig gesplitst en verdeeld. In totaal worden vier luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning geïnstalleerd. Als afgiftesysteem voor de kantoren is gekozen voor inductie-units. De grotere ruimten met sterk wisselende bezettingen worden variabel in luchtdebiet aangestuurd, met veelal naverwarmers in de kanalen voor de warmtelevering. Ook wordt een vloerverwarmingsstrook aangelegd langs de bestaande gevels, waardoor lokaal discomfort door koudestraling wordt voorkomen. Op de begane grond wordt vloerverwarming gemonteerd om optrekkende koude vanuit de kelder tegen te gaan.” Voor het spoelen van de toiletten wordt straks gebruik gemaakt van opgevangen regenwater, dat wordt opgeslagen in een grote buffertank. Bovendien wordt een groot aantal PV-panelen op de daken geïnstalleerd.

In opdracht van de gemeente Dronten verzorgt Lomans het ontwerp en de realisatie van alle installaties.

Energieneutraal dankzij PV-park

Om het pand energieneutraal te krijgen, wordt in samenwerking met Eneco, MorrenSolar en Petawatt een PV-park met circa 1.200 panelen boven de bestaande parkeerplaatsen ingericht inclusief energieopslag (batterij), verlichting, camera’s en laadpalen. De opgewekte energie wordt niet alleen benut voor het laden van elektrische auto’s en de algemene verlichting onder de PV-panelen, maar ook voor het voeden van de installaties in het gemeentehuis zelf, aldus Weitz. “Bij de renovatie en modernisering van het gemeentehuis komen echt alle disciplines van Lomans aan bod. Dat maakt het project een mooi visitekaartje voor ons familiebedrijf, dat zich al ruim 100 jaar richt op het ontwerpen, realiseren, beheren en onderhouden van installaties in alle disciplines en in nauw contact met de opdrachtgever én alle betrokken partijen. Ook in dit project vertaalt deze aanpak zich in een prettige samenwerking én in een hoogwaardig eindresultaat.”

De bouwkundige werkzaamheden en gebouwgebonden installaties in Dronten werden op 31 december opgeleverd. Daarna volgt de inrichting, waarna het gemeentehuis in maart 2021 in gebruik wordt genomen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details