Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het eerste verticale bos van Nederland
De Trudo Toren is het eerste verticale bos met sociale huurwoningen van Nederland.

Het eerste verticale bos van Nederland

Ook klimmen en groeien aan de toren 5.200 struiken en planten. Bewoners kunnen dus helemaal leven volgens de seizoenen, met bloesem in het voorjaar en verkleurende blaadjes in het najaar. De woningen zijn allemaal bedoeld voor de sociale huursector.

Iedere verdieping van de Trudo Toren heeft dezelfde indeling: een trappenhal en lift in het midden met daaromheen de woningen. Alle 125 lofts beslaan 50 m2 en zijn vrij in te delen. Ze beschikken over een leefruimte, badkamer met toilet, keuken en buitenruimte en een berging op één van de eerste twee verdiepingen. De leefruimtes zijn 3,5 meter hoog en bieden daardoor de mogelijkheid om creatief ingedeeld te worden, bijvoorbeeld met een verhoging om te slapen of te werken. Op de derde verdieping komt een gezamenlijke binnen- en buitenruimte. Hier komt ook een keuken met sanitaire ruimtes. Op de benedenverdieping bevinden zich winkels en horecagelegenheden, wat het wonen nog aantrekkelijker maakt.

Doordat de balkons steeds verspringen, ziet het gebouw er van alle kanten anders uit.

Haalbaarheidsonderzoek

Wat de toren echt bijzonder maakt, is het verticale bos van architect Stefano Boeri. Het is de eerste keer dat er een dergelijk gebouw in Nederland verschijnt en het was dus een behoorlijke uitdaging om dit voor elkaar te krijgen, vertelt projectleider Fieke van den Beuken van Trudo. “We hebben eerst een haalbaarheidsonderzoek gedaan met een technisch ontwerpbureau. Vervolgens hebben we besloten om echt door te pakken en hebben we de architect uit Italië gevraagd die al twee van zulke torens in Milaan heeft ontworpen. Het project was echt een wisselwerking tussen de architect, Trudo en de aannemer.”

Ieder balkon bevat bomen en ander groen.

De betonnen constructie bestaat deels uit prefab en deels uit in het werk gestort beton. Hier moest veel aandacht aan besteed worden, omdat er veel gewicht op de balkons rust. Van den Beuken: “Er is voor gekozen om de balkons in het werk te storten en te verankeren aan de kern. De kern van het gebouw hebben we vervolgens zo eenvoudig mogelijk gehouden, maar doordat de balkons steeds verspringen, ogen de woningen steeds anders.”

‘Het groen zorgt voor een opname van 50.000 kilo CO2 per jaar en voor 13.750 kilo zuurstof’

De bomen zijn zo geselecteerd dat er ieder seizoen van alles te zien is. 

Meer dan alleen esthetisch

Het groen op en aan het gebouw heeft niet alleen een esthetische functie, het zorgt ook voor verkoeling in de zomer. Bovendien zorgt het groen voor een opname van 50.000 kilo CO2 per jaar en voor 13.750 kilo zuurstof. Aan de voet van het gebouw bevindt zich nog eens een gemeenschappelijke tuin van 350 m2. Het onderhoud wordt verzorgd door een professioneel bedrijf. Daar hebben de bewoners dus geen omkijken naar. “Het is een kunstwerk hoe het gevelpallet tot stand is gekomen met al die planten, struiken en bomen”, aldus Van den Beuken.

Bewuste bewoners

Trudo wil graag bereiken dat iedereen kan wonen op een aantrekkelijke plek in de stad. Ze wil graag huurders vinden voor de Trudo Toren die daar goed passen. De kandidaten worden geloot via Wooniezie en zullen bestaan uit urgenten, statushouders en flexwoners. Daarnaast wordt er geselecteerd op basis van een matchingprocedure waarbij kandidaten een motivatiebrief moeten schrijven. Mensen komen in aanmerking voor een woning als ze voldoen aan harde criteriumeisen, zoals een inkomensgrens en een gezinsgrootte van maximaal twee personen. Belangrijk is dat ze een bijdrage willen leveren aan het verder ontwikkelen van het gebied Strijp S, vertelt Van den Beuken. “We hebben als doel om direct vanaf de oplevering een actieve community te hebben die echt een bijdrage levert aan het complex. Bewoners moeten zich bewust zijn van het stedelijke, levendige karakter van hun omgeving.” Overigens is het niet meer mogelijk om je voor een woning in te schrijven.  

Opdrachtgever 
Sint Trudo, Eindhoven

Architect 
Stefano Boeri ism landscape agronomist Studio Laura Gatti, Milaan

Hoofdaannemer 
Stam en de Koning (Volker Wessels)

Aannemer en onderhoud groen 
Du Pré Groenprojecten, Helmond

Levering bomen 
Van den Berk Boomkwekerijen, Sint-Oedenrode

Bouwperiode 
Eind 2018 – september 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details