Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het eerste Rosewood Hotel van Nederland
In het voormalige Paleis van Justitie in Amsterdam komt het eerste Rosewood Hotel van Nederland.

Het eerste Rosewood Hotel van Nederland

Misschien wel het meest luxueuze hotel van Nederland

Het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht in Amsterdam wordt getransformeerd tot een zeer luxe hotel met 133 kamers/suites. Het wordt het eerste Rosewood Hotel van Nederland, dat aan het einde van 2023 zijn deuren zal openen.

Het centrum van Amsterdam is natuurlijk een toplocatie, maar de faciliteiten maken het zowaar een vijf sterren plus hotel. Een spa/wellness, zwembad, fitness, twee restaurants en een bar, conferentieruimtes, grand ballroom, bibliotheek en zeer luxe kamers met een uitgebreid domoticasysteem. Een deel van het monumentale pand waarin het hotel komt, dateert uit 1665 en telt een totale oppervlakte van 21.000 m2. Het gebouw wordt volledig gestript, waarna het een nieuwe indeling en installatie krijgt. Naast alle moderne snufjes zullen de karakteristieke eigenschappen behouden blijven.

Van links naar rechts: Arie Plomp (werkvoorbereider), Hans de Wit (hoofdmonteur) en Michel van der Lingen (projectleider).

Sanitaire installaties

Specialist in sanitaire installaties Hoogendoorn is al sinds 2020 betrokken bij de werkvoorbereiding en engineering. Zij is verantwoordelijk voor het sanitair, de vuilwaterafvoeren, de drinkwater- en hemelwaterinstallatie en de blusvoorzieningen. Na de pre-selectie ging er een uitgebreide voorbereiding aan vooraf om tot heldere uitgangspunten te komen, vertelt tendermanager Marco Lek. “De eerste tekeningen die we hadden, waren blauwdrukken uit 1800/1900. Hiervan zijn door verschillende samenwerkende architecten plattegronden gemaakt. Naar aanleiding van de architectentekeningen hebben we bepaald waar de vloeren open moesten om de beschikbare ruimte in te schatten en om schachten te positioneren. Daar was weinig ruimte voor vanwege de te behouden historische accenten.”

Slokker Bouwgroep heeft na het strippen en bouwrijp maken het pand gescand met 3D-scanners en toen bleken de kamers centimeters groter of kleiner te zijn. Veel sanitairposities moesten opnieuw bepaald worden, om tot kloppende uitvoeringstekeningen te komen. 

Verrassingen

De engineeringsfase nam een jaar in beslag. De werkvoorbereider loopt minimaal twee volle dagen in de week op de bouw om metingen uit te voeren, om de uitvoering zo goed mogelijk te voorzien van informatie. Nog steeds komen de medewerkers voor nieuwe verrassingen te staan, vertelt hoofdmonteur Hans de Wit. “Er zit geen structuur in het gebouw. Iedere ruimte is anders.” Zijn collega en senior werkvoorbereider Arie Plomp vult hem aan: “Er zijn vooraf inspectiegaten gemaakt om de situatie in te schatten, maar als de vloer volledig opengaat, blijkt vaak toch dat de aanname niet helemaal klopte.”

Inmiddels is Hoogendoorn in de uitvoeringsfase beland. De monumentale, houten plafonds worden gestript en gesloopt, waarna de afvoeren geplaatst worden. Ook tussen de gemetselde gewelven komen installaties, vertelt projectleider Michel van der Lingen. “In die gewelven moeten we soms gaten boren van 2,5 meter lang om een stuk buis door te kunnen voeren. Het is een enorme puzzel om de installatie erin te krijgen.”

Hoogendoorn is verantwoordelijk voor het sanitair, de vuilwaterafvoeren, de drinkwater- en hemelwaterinstallatie en de blusvoorzieningen.

Water besparen en hergebruiken

Het monumentale pand krijgt straks een BREEAM In-Use certificering. Met deze duurzaamheidseisen houdt Hoogendoorn rekening door toiletgroepen te voorzien van zelfsluitende watertoevoeren bij afwezigheid, door het opgevangen hemelwater af te voeren voor de plantenbesproeiing van de binnentuinen en door warm water deels voor te verwarmen met de restwarmte van de WKO. Lek: “Het wordt het meest luxe hotel van Amsterdam en dus wordt er nergens op bezuinigd.”

Speciaal project

De werkzaamheden vinden plaats in hartje Amsterdam. Daarom koos Hoogendoorn voor zo min mogelijk leveranciers. Dat de gemeente tegelijkertijd de kades aan het herstellen is, waardoor er nog minder plaats is, maakt het er niet makkelijker op. Maar daarin zien de medewerkers van Hoogendoorn juist een mooie klus, zegt Van der Lingen. “Het is een prachtig gebouw om te maken. Hoogendoorn staat voor uitdagingen en speciale projecten. Dit is wat we graag doen. We denken zoveel mogelijk vooruit en staan in nauw contact met de bouwdirectie. De samenwerking verloopt erg goed.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details