Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het eerste circulaire sandwichpaneel ter wereld is een feit!
Afgelopen zomer heeft FALK Bouwsystemen het eerste sandwichpaneel met 100% recyclebare PIR isolatiekern geïntroduceerd. De unieke isolatiekern heeft de naam CradleCore® gekregen en is vanaf nu te bestellen.

Het eerste circulaire sandwichpaneel ter wereld is een feit!

Circulair bouwen is in opmars. Vanuit een intrinsieke motivatie of gemotiveerd door de subsidiemogelijkheden van de overheid en de klimaatneutrale energiescenario’s richting 2050 kiezen steeds meer opdrachtgevers én architecten voor een toekomstbestendig, duurzaam en verantwoord gebouwontwerp. “Ook aannemerspartijen gaan hierin mee, door waar mogelijk gebruik te maken van niet-giftige, duurzaam geproduceerde en/of gerecyclede bouwmaterialen die het milieu zo min mogelijk belasten”, vertelt Patrick van Haaften, Marketing Manager bij FALK Bouwsystemen. “Als vooraanstaand toeleverancier van geïsoleerde metalen dak- en gevelpanelen ondersteunen wij deze aannemers graag. Bijvoorbeeld met ons nieuwe en zeer innovatieve CradleCore® sandwichpaneel, die beschikt over een 100% recyclebare PIR isolatiekern.”

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | FALK Bouwsystemen

FALK Bouwsystemen produceert en levert al 13 jaar geïsoleerde metalen dak- en gevelpanelen. Op twee hightech productielijnen in Ede wordt jaarlijks zo’n 4 tot 4,5 miljoen vierkante meter aan sandwichpanelen geproduceerd, aldus Van Haaften. “Dankzij een volledige productie in Nederland kunnen wij korte lijnen richting aannemers en snelle levertijden garanderen. Bovendien wordt onze milieu-impact door transport tot een minimum beperkt.”

100% recyclebare isolatiekern

De sandwichpanelen van FALK Bouwsystemen kenmerken zich door een hoge kwaliteit, in combinatie met een hoogwaardig design. De panelen zijn opgebouwd uit een stalen buitenplaat en binnenplaat, met daartussen een kunststof hardschuim (PIR) isolatiekern. “Wanneer een gebouw na 40, 50 of 60 jaar aan het eind van zijn levensduur komt, worden de sandwichpanelen gedemonteerd en de staalplaten en isolatiekern actief gescheiden”, vertelt Van Haaften. “Waar de staalplaten in hoogovens worden gesmolten en opnieuw als grondstof in de keten worden ingebracht, wordt slechts een klein percentage van het PIR of PUR isolatieschuim verpulverd voor toepassing in derde producten. Verreweg het meeste materiaal wordt verbrand, wat ons veel zorgen baart. Vanuit de filosofie dat onze aarde geen onuitputtelijke bron van grondstoffen is, hebben wij in samenwerking met zusterbedrijf InSus de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het circulair maken van onze isolatiekern, met als doel dat deze kern ook na het recycleproces zijn eigenlijke functie behoudt (het isoleren van een gebouw, red.) en over nagenoeg dezelfde eigenschappen blijft beschikken. En met succes, want afgelopen zomer hebben we ons eerste sandwichpaneel met 100% recyclebare PIR isolatiekern geïntroduceerd. De unieke isolatiekern heeft de naam CradleCore® gekregen en is vanaf nu te bestellen.”

Zeer lage schaduwprijs

Door te werken met CradleCore® isolatieschuim profiteren gebouweigenaren van een zeer lage schaduwprijs, die aanzienlijk lager is dan de gangbare sandwichpanelen van dit moment. Ditkomt ten gunste van de milieuprestatie van het gebouw (MPG-score). Gebouweigenaren die actief inzetten op een lage MPG-score kunnen bovendien in aanmerking komen voor aantrekkelijke subsidies.

Terugname- of terugkoopgarantie

De sandwichpanelen met CradleCore® worden standaard geleverd met een terugnamegarantie of optioneel zelfs met een terugkoopgarantie. Aan het eind van hun levensduur kunnen de CradleCore® panelen voor recycling worden ingeleverd bij de fabriek van InSus in Duiven, die de volledige, hoogwaardige recycling zal verzorgen. “De fabriek in Duiven wordt op dit moment gerealiseerd en zal begin volgend jaar in gebruik worden genomen”, aldus Van Haaften. “Wel zijn we reeds gestart met het verzamelen van ons productieafval, zodat InSus straks over ruim voldoende grondstoffen beschikt om de recycling op te starten.”

Het 100% recyclebare CradleCore® sandwichpaneel kan rekenen op grote belangstelling van opdrachtgevers, architecten en aannemers. “Inmiddels zijn de eerste projecten met CradleCore® verkocht. Onze ultieme ambitie is om samen met InSus de grondstoffen in de toekomst nog verder te kraken, zodat de isolatiekern ook opnieuw kan worden toegepast in een sandwichpaneel en een volledig gesloten cirkel ontstaat. CradleCore® is hiervoor een mooie eerste stap.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details