Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het Dok Amsterdam: Prefab waar prefab voor bedoeld is

Het Dok Amsterdam: Prefab waar prefab voor bedoeld is

Ze zijn niet te missen aan de Amsterdamse TT Vasumweg: de drie imposante woontorens die gezamenlijk ‘Het Dok’ vormen. De prefab elementen voor dit opvallende project komen uit het Brabantse Best: Bestcon produceerde de elementen in opdracht van Van Wijnen Amsterdam. Een gesprek met Manager Projectbureau Jeroen van Helvoirt, die betrokken was bij zowel de voorbereidende fase als de afronding van dit project.

Bestcon60 biedt volledige vrijheid voor het aanbrengen van installatievoorzieningen.

“Voor Bestcon was dit een meer dan uniek project”, trapt Van Helvoirt het gesprek af. “Het Dok is voor ons een schoolvoorbeeld van de kracht van prefab hoogbouw. Het unieke van het Bestcon60-systeem (de ontkoppeling tussen de constructie en de installaties, red.) garandeert een enorm snelle bouw- en montagetijd. Het is een open deur om te zeggen dat dit zeer aantrekkelijk is voor de aannemer.”

Eerlijk vergelijk

Van Helvoirt legt uit dat de gekozen bouwmethode aan de basis duurder is dan traditionele bouw. “Maar wanneer je een eerlijk vergelijk maakt op bouwplaatskosten, kun je alleen maar tot de conclusie komen dat prefab voordeliger is. Een goede samenwerking en communicatie met de opdrachtgever is cruciaal. Het project (waarbij ook gekozen is voor sandwichelementen van Hibex) is volledig steigerloos gebouwd. Als opdrachtgever moet je dat durven. Maar we hebben vanaf het eerste moment het vertrouwen in en naar elkaar uitgesproken. We zaten als prefabproducent vroeg aan tafel. We hebben mee kunnen denken en met open vizier de beste oplossingen naar voren kunnen brengen. Onderling vertrouwen in elkaars expertise is onontbeerlijk. Het Dok is opgeleverd na een razendsnelle montageperiode waarbij we met twee montageploegen van onze montagepartner Gejamont aan de slag gingen. Iedere week op iedere toren een nieuwe verdieping; je zag het gebouw de grond uit schieten.”

Het Dok is een schoolvoorbeeld van de kracht van prefab hoogbouw.

Uitkragende gevels: de shifts

Het Dok kende vele uitdagingen, zoals het opvallende ontwerp. Van Helvoirt noemt de uitkragende gevels/shifts als voorbeeld. “De torens hebben hun kenmerkende verschijning door de verspringingen van circa anderhalve meter. Dat betekende voor ons een uitdaging bij de vloeroverspanning van meer dan negen meter. Dat hebben we weten op te lossen door een tijdelijke constructie te bouwen vanuit de binnenzijde van het gebouw. Hiermee konden we de elementen ondersteunen. In het architectonische beeld van de torens zijn de shifts ook nog eens duidelijk zichtbaar door de draaiing van de vlakindelingen van de gevels én de kleuren van de toegepaste stenen.”

Hub voor opslag

Ook de locatie zelf zorgde voor wat hoofdbrekens. “Maar ook hier zijn we uit gekomen”, vertelt Van Helvoirt. “We moesten de drukte van de aanvoerroute A2 vermijden. De winst van prefab zit ’m in de snelheid, dan zijn vertragingen door druk verkeer uit den boze. Van Wijnen heeft vlakbij de bouwplaats een ‘hub’ geregeld waar wij onze elementen konden opslaan. Deze hub werkte fantastisch en nemen we als idee mee voor volgende projecten!’

Woningtekort

Van Helvoirt kijkt terug op een intensief project. “Het was voor Bestcon een indrukwekkend maar leerzaam traject waarin we steeds weer bevestigd kregen dat we doen waar we goed in zijn en hier ook steeds beter in worden.” Voor de toekomst voorziet hij veel meer van dit soort projecten. “We worden in ons land geconfronteerd met een enorm woningtekort. Daarnaast zien we dat de ‘handjes op de bouw’ schaars zijn en de bouwlocaties moeilijker bereikbaar. Zonder te willen overkomen als ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’, durf ik wel te stellen dat hoogbouw de toekomst heeft en prefab de oplossing is. Steigerloos bouwen is de ultieme stap die we kunnen zetten. Het grote landelijke probleem dat woningnood heet, kunnen we zeker niet zo één, twee, drie oplossen, maar met prefab hoogbouw zetten we absoluut een stap in de goede richting!’  

Meer dan 70 meter

Dat meerdere opdrachtgevers daar ook zo over denken, baseert Van Helvoirt op de opdrachten die zich nu al bij Bestcon in portefeuille bevinden: “Ik noem de Grote Beer Alexandrium; een woontoren met zo’n 193 appartementen. Of Hof 36 in Leiden, waar een hoogbouwcomplex verrijst met zo’n 440 woningen. We dachten met Het Dok aan de TT Vasumweg de grootste gebouwd te hebben, maar deze twee zijn alweer groter.” Op de vraag of Bestcon met prefab hoger kan dan 70 meter, reageert hij met een glimlach. “Dat zijn we aan het onderzoeken, bij de TU in Eindhoven worden proeven gedaan.” En dan met een knipoog: “Want had ik al gezegd dat hoogbouw de toekomst is en prefab de oplossing?” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details