Mondragon
03:06
25-05-2018

‘Het complex krijgt weer zijn authentieke uitstraling’

Mondragon: theater van weleer wordt hotel

Ooit was er een theater in gevestigd, maar de afgelopen 16 jaren lag het historische gebouwencomplex in het centrum van Zierikzee leeg. Daar komt verandering in. Na een forse ingreep, waarbij een deel van de bebouwing wordt gesloopt, komt er op die plek nu een hotel met bijbehorende faciliteiten. Als nieuwe eigenaar ontwikkelt en bouwt Bouwbedrijf Boogert het hotel dat net als het vroegere restaurant Mondragon genoemd gaat worden.

De sloopactiviteiten zijn nagenoeg afgerond en de eerste bouwactiviteiten zullen binnenkort starten, vertelt directeur Hans Boogert. Sloop bij een monumentaal gebouw? Hij knikt. “Ja, er stonden twee eeuwenoude woningen maar die waren in te slechte staat om te restaureren. Het rijksmonument blijft wel behouden, al is het grotendeels gestript. Zo zijn de vloeren eruit gehaald en wordt het dak verwijderd. Dat gebeurt met goedkeuring van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De gebouwen worden in hun oorspronkelijke staat teruggebouwd, ze krijgen weer hun authentieke uitstraling. Tot in het detail.”    

Niveauverschillen
De bouwlocatie, middenin Zierikzee, is een lastige, geeft Boogert aan. Er is nauwelijks ruimte, de bereikbaarheid is niet optimaal en de omwonenden kijken en denken positief-kritisch mee. “Dat vergt nogal wat management. We hebben nauw overleg met de gemeente Schouwen-Duiveland en hebben een communicatietraject met de bewoners opgezet. Daarnaast is het logistiek gezien puzzelen omdat je niet met alle materieel en materialen bij de bouwlocatie kunt komen.” Een andere uitdaging noemt hij het hoogteverschil. “Vanaf het Oude Haven-niveau aan de voorzijde lopen de straatjes naar beneden. Dat betekent dat niet alleen tussen bestaande bouw en nieuwbouw sprake is van niveauverschillen, maar ook in het monument zelf. Dat lossen we op met een lift met veel stopplaatsen.” En dan is er de fundering, geeft hij aan. “Onder het gebouw komt een parkeerkelder net boven grondwaterniveau. De fundering gebeurt met behoorlijk lange vibropalen, ruim 20 meter, met een diameter van 60 centimeter. Die nieuwe fundering moet weer aansluiten op de oude fundering, van staal. Er was precies één partij die deze lastige klus aandurfde.”

Hedendaags comfort
Het nieuwe Mondragon – Mondragon was de naam van een Spaanse veldheer, legt Boogert uit – krijgt 41 kamers en suites in verschillende prijscategorieën. In het complex komen verder twee zalen, een restaurant én een brasserie. Bij het gebouw is tevens een besloten stadstuin voorzien. De parkeerkelder telt 32 parkeerplaatsen. Boogert vertelt dat het gebouw weliswaar een authentieke uitstraling krijgt, maar dat er ook sterk wordt gekeken naar het kunnen bieden van hedendaags comfort. “Er komen zonder meer oude details terug, maar de bouw is eigentijds traditioneel. Een in het werk gestorte parkeergarage met daarop een dikke monoliet begane grondvloer. Die moet de afdragende krachten opvangen omdat de rest van het gebouw een ander stramien heeft. De ruwbouw van de bovenbouw van de hotelsuites bestaat uit kalkzandsteen en breedplaatvloeren. Het hotel wordt all electric: verwarming en koeling geschiedt middels VRF-installaties. Binnen krijgt het gebouw de allure van vroeger. Feitelijk kun je stellen dat, omdat er in de loop der tijd veel aan het oude gebouw was aangepast, het nu weer wordt zoals het ooit, lang geleden was. Het wordt dus mooier dan het lange tijd is geweest. Begin december 2019 kunnen de eerste gasten dat zelf komen ontdekken.”

Mondragon

i-project-infov3 Projectinfo

Kritische buurt
Mondragon, het voormalige theater- en restaurantcomplex in Zierikzee wordt getransformeerd tot een hotel met 41 luxe suites, diverse zalen, een bistro, een stadstuin en een restaurant. Voor die transformatie is het noodzakelijk dat een belangrijk deel van de bestaande bebouwing wordt gesloopt. Dat gebeurt door Sturm en Dekker. “Daarbij worden diverse van onze disciplines aangesproken, waaronder sloopwerk, asbestsanering en bodemsanering”, vertelt bedrijfsleider Jan de Voogd.

De werkzaamheden worden verricht in het centrum van Zierikzee onder het oog van een kritische buurt, geeft hij aan. “We proberen zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken, hebben de aan- en afvoerroutes zorgvuldig gekozen en verrichten regelmatig trillingsmetingen. Er zijn diverse bewonersbijeenkomsten geweest en de communicatie is intensief. Dat werkt; het aantal klachten is minimaal.” Het oude Mondragon-complex wordt volgens De Voogd grotendeels afgebroken, alleen het oudste deel blijft staan. “Dat wordt wel volledig gestript. Zoals bij iedere sloop komen er altijd onverwachte zaken naar voren.”

Het sloopwerk, zegt hij, is nog bezig, maar de bouwactiviteiten zijn inmiddels begonnen. “Wij ronden in de loop van dit jaar af en de verwachting is dat het hotel in het voorjaar van 2019 zijn deuren opent.”


Afstemming
Een monumentaal, eeuwenoud pand koppelen aan nieuwbouw op een lastige locatie. Aan Archikon constructeurs de uitdaging om voor Mondragon een passende constructie te ontwerpen.

“Het vraagt de nodige inspanning en creativiteit om tot een constructie te komen die aansluit bij de verschijningsvorm van het monument”, vertelt hoofd afdeling constructie Bas Oele. “Die wil je respecteren, maar de constructie moet ook aansluiten bij de nieuwbouw en bij de huidige regelgeving op het gebied van constructieve veiligheid. Kortom, het was zoeken naar een juiste manier om oud en nieuw met elkaar te verbinden. Twee bouwdelen waar eeuwen verschil tussen zit. De nieuwbouw krijgt een geheel eigen constructieve opzet met betonvloeren en een vrije indeling zonder dragende muren in het centrale gedeelte.” 

Archikon neemt de verantwoordelijkheid voor alle constructieve elementen, van de nok tot de fundering: “Een juiste dimensionering en berekening en ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk past in de bestaande toestand, is daarbij uitermate belangrijk om tot een constructief verantwoord gebouw te komen.” Tijdens de uitvoering blijft Archikon meekijken en waar nodig bijsturen, geeft Oele aan. “We monitoren of alles conform tekening gebeurt en komen in actie als er onverwachte zaken spelen.”

Mondragon


Bouwinfo
Opdrachtgever Mondragon Project BV
Architect Kort Geytenbeek
Aannemer Bouwbedrijf Boogert
Constructie Archikon
Installaties DWT Groep

Tekst | Jac Buchholz   Beeld | Bouwbedrijf Boogert

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

OPL architecten/re-designers