Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het beste resultaat voor ieder gebouw
Veel vormvrijheid bij GO Buiksloterham in Amsterdam dankzij een gevelafwerking met Knauf Aquapanel Cementboard Outdoor.

Het beste resultaat voor ieder gebouw

Van buitengevelisolatie tot droge afbouw, stukadoorsmaterialen, machines en gereedschappen, van vloeren tot wanden, plafonds en gevels en van nieuwbouw tot renovatie en transformatie: de innovatieve afbouwmaterialen, hoogwaardige systemen én uitgebreide projectondersteuning van Knauf staan garant voor een eenvoudige montage en voortreffelijke afwerking in ieder project. Een afwerking die voldoet aan alle technische en esthetische wensen en die bovendien een gezonde, veilige en comfortabele omgeving garandeert. Van ziekenhuis tot hotel, school of woongebouw. Dat Knauf hier keer op keer in slaagt, bewijzen diverse sprekende referentieprojecten, zoals het Isala Ziekenhuis in Meppel, het Heavens Hotel in Hoorn en Spinoza20First en GO Buiksloterham in Amsterdam.

Zorgeloze wanden

Zoals in de meeste ziekenhuizen, wordt in het nieuwe Isala Ziekenhuis in Meppel veel van de wanden gevraagd. De multifunctionele Knauf Diamond Board sluit hier naadloos op aan. “Vakwerk Architecten had een compacte nieuwbouw van ca. 17.500 m2 ontworpen”, vertelt Niek Wouda, Market Manager Droge Afbouw bij Knauf. “Ondanks dit bescheiden oppervlak, heeft Eissink Plafond- en Wandsystemen ca. 28.000 m2 aan gipskartonplaatwanden gemonteerd. Wij hebben het projectadvies voor deze verwerker mogen maken. Bepaald geen sinecure, want de wanden moesten aan hoge eisen én uiteenlopende eigenschappen voldoen. Goede geluidsisolatie, voldoende brandwerendheid en stootvastheid waren prioriteit en in de natte ruimtes stond vochtbestendigheid bovenaan. Voor al deze prestatie-eisen bieden wij specifieke gipskartonplaten. Met de hoeveelheid die in Meppel nodig was echter, was het handiger om zoveel mogelijk gebruik te maken van Diamond Board. Deze robuuste plaat biedt namelijk álle gewenste eigenschappen. Dit maakte de montage overzichtelijker.”

Zorgeloze wanden voor het Isala Ziekenhuis in Meppel, het eerste all-electric ziekenhuis in Nederland.

Compleet pakket

Met Diamond Board X leverde Knauf een slimme bijdrage aan de transformatie van de Rijksmonumentale Grote Kerk in Hoorn tot Heavens Hotel. “Om het monument in tact te laten, bouwde Steel Framing Holland een lichtgewicht staalconstructie die volledig losstaat van de gebouwschil”, vertelt Wouda. “Ingewikkelde elementen waren vooral de stabiliteit, akoestische ontkoppeling en brandveiligheid. Samen met de staalframebouwer hebben wij gezocht naar de beste oplossing hiervoor. Op ons advies is gekozen voor Diamond Board X, dat over exact dezelfde eigenschappen beschikt als Diamond Board. Een hoge stijfheid zorgt bovendien voor een verhoogde schrankweerstand en dat maakt hem uitermate geschikt voor constructieve wanden.” 

In het projectadvies zijn twee wandtypes uitgewerkt. Het gaat om een kamerscheidende wand met dubbelskelet en een gangscheidende wand met enkelskelet. Beide wandtypes zijn op advies van Knauf gevuld met Knauf Acoustifit glaswol en aan beide zijden voorzien van een dubbele laag Diamond Board X. De Diamond Board X platen zijn tailormade aangeleverd, in een specifieke lengtemaat en met een afgeschuinde i.p.v. volle kant. Maar ook in 20 i.p.v. 40 stuks per pallet, om het transport binnen de kerk te vergemakkelijken. Daarnaast zijn in het advies vloeren en plafonds met Knauf Brio platen en Knauf DF platen opgenomen. Hierdoor was Steel Framing Holland verzekerd van één leverancier en één garantiepartij voor het complete pakket.

Circulair systeem

Voor de wanden van schoolgebouw Spinoza20first in Amsterdam leverde Knauf circulaire gipsplaten. “Ons Hybride Circulaire Wandsysteem bevat niet alleen eerder gebruikte gipsplaten, maar voldoet ook aan specifieke eisen op het gebied van brandveiligheid en geluidsisolatie”, vertelt Wouda. “Speciaal voor afbouwbedrijf MAT Afbouw maakten wij een projectadvies met gedetailleerde tekeningen van alle benodigde wandtypen.” Waar de W112C met name is toegepast voor de gangscheidende wanden, waren voor de lokaalscheidende wanden nog iets betere prestaties nodig. “Daar konden wij aan voldoen met een dubbelskeletwand met aan beide zijden een laag Circulaire plaat en Diamond Board. De toepassing van Diamond Board als buitenste laag is uitermate waardevol voor een schoolgebouw, waar de wanden tegen een stootje moeten kunnen.”

Oude en nieuwe bouwtechnieken komen samen bij het Heavens Hotel, in de voormalige Grote Kerk in Hoorn.

Waterdichte onderschil

Een laatste bijzondere referentie is GO Buik­sloterham in Amsterdam-Noord, dat grotendeels is uitgevoerd in groene, transparante gevelelementen. “Sophie Valla Architects had Knauf Aquapanel Cementboard Outdoor in het bestek opgenomen als basis voor de gevelafwerking”, vertelt Wouda. “Daarmee verzekerde de architect zich van een waterdichte ondergrond die vochtongevoelig, schimmelbestendig en onbrandbaar is.” Knauf voorzag Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. van een passend advies over o.a. constructie-eisen, montagewijze en detaillering. “Het advies richtte zich met name op de aansluitingen op de kozijnen, dilataties en andere gevelelementen. Een deel van de houtskeletbouwconstructie werd door Timmerfabriek Oomkens geprefabriceerd. Vooral de verbinding van deze prefab elementen was een uitdaging. Wij werkten hier de details voor uit, zodat de verbindingen op een juiste manier uitgevoerd en de Aquapanel platen op correcte wijze gemonteerd konden worden.”

Naast de prefab elementen werd een deel van de gevel in het werk gemaakt, zoals de HSB-constructie en onderconstructie van Aquapanel Outdoor. “Ook de afwerking van de cementgebonden platen gebeurde in het werk. Zij zijn voorzien van stucwerk. De bepleistering is door het glas heen te zien en dat zorgt voor een fraai beeld. Op het HSB-skelet zorgen de cementgebonden platen bovendien voor een brandveilige slanke gevel die snel wind- en waterdicht was. Het resultaat: een prachtige blikvanger waar het ook praktisch en veilig wonen en werken is!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details