Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het belang van een goede ventilatie op scholen
Frisse en gezonde lucht hebben een positieve invloed op de concentratie en leerprestaties van kinderen.

Het belang van een goede ventilatie op scholen

Het bedrijf past zijn producten toe in onderwijsgebouwen, woningbouw, utiliteit, scheepvaart en offshore, tuinbouw en defensie. Met name op het gebied van schoolventilatie heeft het bedrijf een flinke vlucht gemaakt. ‘Het blijft belangrijk om klaslokalen goed te ventileren, ook na corona.’

“Zes jaar geleden hebben we ons gespecialiseerd in schoolventilatie”, vertelt Ned Air directeur Wouter Wijma. Dat het belangrijk is om binnen scholen goed te ventileren, is inmiddels veelvuldig uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, maar Wijma heeft het in de loop der jaren ook in de praktijk gezien. “We hebben gewerkt binnen scholen waar de leerkrachten steeds klaagden over hoofdpijn. Nadat onze ventilatiesystemen waren geïnstalleerd, hadden ze daar geen last meer van. Nu, tijdens de coronapandemie, is het belangrijk om te ventileren, maar ook daarna.”

Ned Air biedt zowel centrale als decentrale oplossingen. Het ventilatiesysteem zit in het zicht, wordt weggewerkt achter een verlaagd plafond of wordt geplaatst op het dak. “Sinds dit jaar leveren we platte luchtbehandelingskasten. Deze zijn 70 cm hoog of lager en zijn daarom amper te zien vanaf de straatkant. Wanneer je er PV-panelen bovenop installeert, zie je de units helemaal niet meer. Toch zijn ze nog steeds goed via de zijpanelen te onderhouden. Zo zie je dat er steeds meer oplossingen bij komen”, aldus Wijma.

Meer dan alleen lucht

Het zijn zowel grote als kleine scholen die bij Ned Air terecht kunnen, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Het bedrijf voorzag vorig jaar bijvoorbeeld in totaal zeventig kassen van de Wageningen University & Research (WUR) van luchtbehandeling, maar ook basisscholen waar slechts enkele lokalen voorzien moeten worden van frisse lucht kunnen bij het bedrijf aankloppen. Wijma: “De laatste vijf jaar hebben we een kleine 1.000 decentrale units geleverd binnen het onderwijs. We hebben de afgelopen jaren minstens10.000 lokalen voorzien van goede ventilatie.”

Ned Air levert zowel centrale als decentrale oplossingen die al dan niet in het zicht geplaatst worden.

Waar die ventilatie uit moet bestaan, ligt onder meer aan het gebouw, het aantal leerlingen en het Programma van Eisen. Zo wordt er gekeken of er voldaan moet worden aan Frisse Scholen klasse A, B of C. “Vier factoren zijn van belang voor een goed binnenklimaat in een klaslokaal: licht, geluid, ventilatie en temperatuur. Aan die laatste drie factoren dragen wij bij met onze producten”, legt Wijma uit. “Wij zorgen ervoor dat onze ventilatie zo min mogelijk geluid maakt. Ook hebben we een nieuwe decentrale unit voor klaslokalen, de EduComfort 1000, die zowel kan verwarmen als koelen. Met deze installatie voldoet de school aan Frisse Scholen klasse B, wat op dit moment het meest gangbaar is.”

Het belang van onderhoud

Nadat het juiste systeem is geleverd en geïnstalleerd, is het belangrijk om alles goed te monitoren. De medewerkers van Ned Air houden bij of er storingen plaatsvinden of dat er filters vervangen dienen te worden. Dit geven zij vervolgens door aan de school. Helaas gebeurt het nog vaak dat het onderhoud van de installaties binnen scholen te wensen overlaat, ziet Wijma. “Wanneer het onderhoud niet goed op orde is, werkt de ventilatie minder goed. Slecht onderhoud is echter niet nodig. We hebben zelfs ventilatoren die automatisch aangeven wanneer ze in onbalans raken. Onderhoud is dan eenvoudig in te plannen. En ook onderhoud draagt bij aan een goed binnenklimaat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details