Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het ARTIS-Aquarium: volledig verduurzaamd en klaar voor de toekomst
Het ARTIS-Aquarium is een uniek project.

Het ARTIS-Aquarium: volledig verduurzaamd en klaar voor de toekomst

De volledige restauratie en verduurzaming van een historisch pand uit 1881. Een prachtige uitdaging, die Kwakkel B.V. in samenwerking met opdrachtgever Salverda Bouw met beide handen aanpakt. “Met onze expertise in slopen, strippen, boren, zagen en asbestverwijdering draaien we veel doorlopende renovatieprojecten in fabrieken en doen we badkamer-, keuken- en toiletrenovaties. Maar het ARTIS-aquarium is wel een hele bijzondere”, aldus Gerard Koobs, bedrijfsleider bij Kwakkel B.V.

Na jaren blootstelling aan zoutwater in de bassins, was het tijd om het aquarium van ARTIS te renoveren en te verduurzamen met de nieuwste technieken. In mei 2022 begon Kwakkel BV met het inpandig slopen, strippen en demonteren van de wanden, vloeren, deuren en installaties. “Visueel zie je van buitenaf weinig, maar van binnen is het hele pand gestript. We hebben meer dan 1.800 ton puin uit het pand gesloopt.”

Een betrouwbare partner

Het ARTIS-Aquarium is een uniek project en heeft daarom naar verhouding meer aandacht en afstemming nodig. “Om de planning te halen, hebben we bijvoorbeeld veel contact met onze uitvoerder op het werk. Soms moet je dan tijdelijk even opschalen. Uiteindelijk is het van groot belang, dat de opvolgende partijen hun werkzaamheden ook op tijd kunnen starten.”

“In de eerste week van februari waren de meeste van onze werkzaamheden gereed en is ons materieel afgevoerd. Alles geheel volgens de afgesproken planning. Dat maakt dat wij voor onze opdrachtgevers een betrouwbare partner zijn. Alleen de boorwerkzaamheden lopen nog door, zodat de installateurs hun werk kunnen doen. Bij dit soort projecten is verduurzaming erg belangrijk voor ons: veel werk is verricht met onze slooprobot. Hierdoor zorgen wij vooral voor fysieke ontlasting en is er geen sprake van CO2-uitstoot.”

Inventiviteit is doorslaggevend

Grote projecten, zoals het aquarium, vragen om veel inventiviteit. “Hoe gaan we te werk? Het renoveren van een monumentaal pand is geen alledaags project. Met ons sloopwerk leggen we de basis voor de hele renovatie. Andere bedrijven zijn afhankelijk van de kwaliteit en de snelheid van ons werk.”

“De verscheidenheid en uitdaging van deze projecten geeft veel voldoening”, volgens Koobs. “Zeker bij dit project kun je uiteindelijk teruggaan en toch een beetje genieten van de fundering die je hebt gelegd. Het uiteindelijke resultaat in 2025 gaat er fantastisch uitzien, dat weet ik zeker!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details