Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het ARTIS-Aquarium: restauratie van een wereldwonder

Het ARTIS-Aquarium: restauratie van een wereldwonder

SDR Elektrotechniek ontwerpt, installeert en onderhoudt elektrotechnische installaties. Het bedrijf werkt mee aan veel projecten in en rondom Amsterdam: hotels, mediabedrijven en musea, ziekenhuizen, kantoren, scholen, woningen én bijvoorbeeld ARTIS. De huidige restauratie van het ARTIS-Aquarium is een uniek project. “Het komt niet vaak voor dat we rekening moeten houden met een pinguïnverblijf”, aldus Erik Poelman, projectleider vanuit SDR.

Het ARTIS-Aquarium dateert uit 1881. Het pand is in de loop der jaren flink aangetast door het zoute water uit de bassins. En dus is het tijd voor een grote restauratie en verduurzaming. Of zoals ARTIS het zelf noemt: de restauratie van een wereldwonder. Daarbij wil ARTIS de ruimte ook gaan gebruiken voor evenementen. SDR Elektrotechniek werkt samen met onder andere Salverda, Breman en Hellebrekers aan dit unieke project. 

Ieder z’n taak

De taken zijn duidelijk verdeeld: SDR legt onder andere de elektro, data, brandmeld- en beveiligingsinstallaties, camera’s, PV-panelen en (nood)verlichting in het pand aan. Ze zorgt bovendien dat de ontwerpen aan de normen voldoen. “En Hellebrekers weet bijvoorbeeld precies waar ze rekening mee moet houden bij de waterzijdige installaties die specifiek voor de aquaria nodig zijn. Dat is namelijk een apart stukje techniek. Wij zorgen er vervolgens voor dat ze de juiste elektrotechnische installaties krijgen”, aldus Poelman. 

Monumentaal pand

De grootste uitdaging bij dit project? “Dat het aquarium een monumentaal pand is: de wanden en plafonds moeten onaangetast blijven”, vertelt Poelman. “Ook ligt het aquarium tegen een pinguïnverblijf aan, dus we moeten rekening houden met geluidsnormen zodat de dieren er geen last van hebben. Dat maakt het geheel wat complexer.” 

Maar een goede voorbereiding is het halve werk. “We zijn al sinds vorige zomer bezig met ontwerpen en tekeningen maken. Er zijn afscheidingen geplaatst zodat het geluid gedempt wordt. Nu gaan we langzaam naar de uitwerking van onze plannen toe.” De verwachting is dat de restauratie in het eerste kwartaal van 2025 klaar is. “Ondanks de uitdagingen komt de tijdsplanning overeen met andere projecten. Ontzettend gaaf dat we onderdeel mogen zijn van zo’n belangrijk project!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details