Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Herstructurering Kolpingbuurt | Nijmegen

Herstructurering Kolpingbuurt | Nijmegen

De Kolpingbuurt in Nijmegen wordt vernieuwd, terwijl ziel en zaligheid behouden blijven. 99 nieuwbouwwoningen en de renovatie van 127 sociale huurwoningen vormen het sluitstuk van een lange periode waarin wordt gewerkt aan de leefbaarheid in deze karakteristieke volksbuurt.

127 woningen in de Nijmeegse Kolpingbuurt worden comfortabeler, veiliger en energiezuiniger. 115 woningen worden gesloopt en vervangen door 99 nieuwbouwwoningen, waarvan 16 appartementen. De extra ruimte die hierdoor ontstaat, wordt gebruikt voor de aanleg van pleintjes, bomen en planten. Omstreeks juni 2019 wordt de herstructurering van de buurt afgerond.

Integrale puzzel
Het was een project met uitdagingen. Eén daarvan was het feit dat de bewoners tijdens de renovatie- en bouwwerkzaamheden in de Kolpingbuurt bleven wonen. “Iedereen is tijdens de werkzaamheden tijdelijk naar een wisselwoning gegaan”, vertelt Tjeerd van de Put, bedrijfsleider van Hendriks Onderhoud & Beheer. “Dat vroeg om een sociaal plan, dat exact inhaakte op de bouwactiviteiten en geen invloed had op de bouwsnelheid. Voor de totale herstructurering stond immers anderhalf jaar en geen dag langer. Direct na de gunning in 2017 zijn we gestart met de migratieplanning. Dit was de basis voor alle andere planningen.” 

Inrichting openbaar gebied
Voor herstructureringsprojecten heeft Hendriks Bouw en Ontwikkeling alles onder één dak. De disciplines bouw, renovatie, ontwikkeling en installatie werken dan integraal samen met partners en opdrachtgever Talis. Behalve de renovatie-, sloop- en nieuwbouwwerkzaamheden wordt ook het openbare gebied opnieuw ingericht. Ondergronds wordt het rioolsysteem vervangen. Boven de grond worden nieuwe pleintjes en groenvoorzieningen aangelegd.

Lopendebandwerk
Om de bouwtijd zo kort mogelijk te houden, werd gekozen voor een single piece flow. “Elke dag werd aan de ene kant een woning opgestart en aan de andere kant een woning opgeleverd”, licht Van de Put toe. “Zo was de overlast voor de bewoners heftig, maar kort. Anderzijds vroeg deze aanpak om veel vakmensen en de stipte aanvoer van de benodigde materialen door de krappe woonwijk. Dat was een behoorlijke logistieke puzzel. Waar konden we materialen opslaan? Hoe hielden we de wijk leefbaar? Als het ook maar ergens stagneerde, liep de lopende band vast.”

Kolpingbuurt

Nieuwbouw en openbaar gebied. (Beeld: William Moore)

Direct communiceren
De medewerkers van Hendriks maakten ook kennis met de sfeer in de Kolpingbuurt. Lange tijd had de volksbuurt een slechte naam. Door een specifiek toelatingsbeleid werd de sfeer in de loop der jaren beter. Veel bewoners hebben het hart op de tong en communiceren op een persoonlijke, maar directe manier. “Dat heeft voordelen”, vindt Van de Put. “Het is duidelijk en je krijgt de gelegenheid om uitleg te geven.”

Variëteit in gevels
De variëteit in de nieuwe en gerenoveerde woningen maakt de vernieuwde Kolpingbuurt aantrekkelijk. Van Hendriks Bouw en Ontwikkeling vroeg dit extra aandacht. Van de Put: “In totaal zijn er zeven verschillende woningtypes. Daarnaast zijn er eengezinswoningen, levensloopbestendige woningen en woon-werkwoningen. Al die woningen hebben een eigen uitstraling gekregen, met als overkoepelend kenmerk een rijke gevel met veel aandacht voor het metselwerk. De uitvoering hiervan was vergelijkbaar met een Ravensburgpuzzel van 10.000 stukjes.”

“Het is voor de bewoners een heftig proces”, besluit Van de Put, nu het project ten einde loopt. “Maar zij hebben er veel voor teruggekregen. De renovatiewoningen hebben meer comfort. Keukens, badkamers en ventilatie zijn vernieuwd, vloeren en plafonds geïsoleerd en de brandveiligheid en inbraakveiligheid zijn verbeterd. De zonnepanelen zorgen voor lagere energielasten en de groenvoorzieningen voor een vriendelijke aanblik.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details