Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Herstructurering Kolpingbuurt | Folie beschermt kozijnen tegen beschadigingen

Herstructurering Kolpingbuurt | Folie beschermt kozijnen tegen beschadigingen

Een gedeelte van de Kolpingbuurt wordt niet gerenoveerd, maar gesloopt en opnieuw gebouwd. En natuurlijk sluiten deze nieuwbouwwoningen geheel aan bij de bestaande woningen in de buurt. De bruinrode bakstenen leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Maar minstens zo belangrijk zijn de houten kozijnen met boerendeuren.

De nieuwbouw in de Kolpingbuurt in Nijmegen bestaat uit 72 eengezinswoningen, 7 levensloopwoningen en 4 woon-werkwoningen. Over de uitstraling van de woningen konden de bewoners meedenken. Zo waren de boerendeuren – een product van Weekamp Deuren uit Dedemsvaart – nadrukkelijk hun wens. Het is TimmerSelekt Doornenbal die de beglaasde kozijnen produceert. Om Hendriks goed van dienst te zijn, werkt dit bedrijf in twee fasen: de ‘levering’ en de ‘opleverservice’.

Kant-en-klaar
TimmerSelekt Doornenbal levert de deuren en kozijnen afgelakt, beglaasd en ingepakt in folie. Met deze werkwijze kunnen veel voorbereidende werkzaamheden al in de fabriek plaatsvinden en worden de kozijnen en deuren in de ruwbouwfase in uiterst korte tijd geplaatst. Vervolgens blijven de elementen gedurende het gehele bouwproces in het folie, goed beschermd tegen eventuele beschadigingen. Pas in de opleveringsfase wordt het folie verwijderd en verleent TimmerSelekt Doornenbal haar opleverservice. 

In twee fasen
“We zijn er dus twee keer”, licht Twan van Rossum, commercieel technisch adviseur van TimmerSelekt Doornenbal, toe. “Tijdens de ruwbouwfase worden de elementen aangeleverd en door Hendriks Bouw gemonteerd. Vlak voordat Hendriks Bouw en Ontwikkeling de opleveringsfase in gaat, verrichten onze gespecialiseerde buitendienstmensen de opleverservice. Zij monteren het beslag op de draaiende delen, verrichten  – waar nodig – stelwerkzaamheden en lossen eventuele opleverpunten al voor de oplevering op. Om in vaktermen te spreken: ze maken de elementen ‘gangbaar’. Deze werkwijze levert veel tijdwinst op en verlaagt het aantal opleverpunten op de kozijnen tot een minimum; een groot voordeel bij projecten met een korte uitvoeringstijd.” Dankzij deze effectieve aanpak realiseert TimmerSelekt Doornenbal een snelheid van vijf woningen per week.

TimmerSelekt Doornenbal

De straten liggen dicht opeen.

Strakke logistiek
Een extra uitdaging in de Kolpingbuurt vormt de bouwplaats. De straten liggen dicht opeen, waardoor er weinig ruimte is voor het opstellen van groot materieel en het inrichten van routes voor de aan- en afvoer van bouwmaterialen. “Om dit in goede banen te leiden, waren we al lang van tevoren in gesprek met Hendriks Bouw en Ontwikkeling”, vertelt Mark Blankestijn, bedrijfsleider en werkvoorbereider van TimmerSelekt Doornenbal. “Als co-partner hebben we intensief meegedacht over de logistiek. Dat heeft geresulteerd in een zeer gedetailleerde logistieke planning. Het is aan ons om de correcte uitvoering ervan te bewaken. Daar zijn we ondertussen aardig goed in geworden. We zijn er zelfs op geselecteerd.”

TimmerSelekt Doornenbal

De kozijnen worden beglaasd aangeleverd.

Gunstige omstandigheden
Hoe goed het project ook is voorbereid, de strakke planning blijft een uitdaging. Daarom wordt er op de bouwplaats alles aan gedaan om vergissingen te voorkomen. Het bouwterrein is verdeeld in drie zones, elk met een duidelijke bewegwijzering. Zo vinden toeleveranciers gemakkelijk de plek waar zij hun materialen just-in-time kunnen aanleveren. Volgens Blankestijn werpen de voorbereidingen hun vruchten af. “Het project loopt als een trein. Om te beginnen is het een groot project met veel herhaling. Dat zorgt voor een optimale productiesnelheid bij een relatief korte voorbereidingstijd. De helft van de woningen is nu opgeleverd, inclusief de volledige opleverservice. Op dit moment staat niets ons in de weg om de deadline waar te maken.”

TimmerSelekt Doornenbal

Daarbij is Van Rossum tevreden over het eindresultaat. “De kozijnen zijn beglaasd met triple glas. Dat is best bijzonder in de sociale woningbouw. De thermische en geluidsisolerende waarden van dit glas zijn hoog. Met de geluidsreductie van het glas en de roosters ondervinden de bewoners minimaal overlast van de nabijgelegen spoorlijn. De U-waarde (0,6) van de beglazing zorgt daarnaast voor een uitstekend thermisch wooncomfort en een reductie van de stookkosten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details