Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Herontwikkeling woonzorgcentrum d’Amandelhof: Groen en zelfstandig wonen dankzij domotica
Het zorggebouw nadert de opleveringsdatum

Herontwikkeling woonzorgcentrum d’Amandelhof: Groen en zelfstandig wonen dankzij domotica

Het bestaande woonzorgcentrum d’Amandelhof in Capelle aan den IJssel dateert uit 1974 en moest nodig vernieuwd worden om de zorg te kunnen verlenen die past bij deze tijd. Omdat het Amandelpark eveneens aan vernieuwing toe was, besloten de eigenaar van d’Amandelhof, Cedrah, en de gemeente Capelle aan den IJssel om samen invulling te geven aan de herontwikkeling van het terrein. Dit resulteerde in drie gebouwen, die na elkaar worden gebouwd. Gebouw A is het zorggebouw, gebouw B biedt sociale huurwoningen met zorg aan huis en gebouw C bevat duurdere huur- en koopwoningen. Deze bewoners hebben een parkeerkelder, brasserie, dagbesteding, winkel en terras binnen handbereik. Een loopbrug op de eerste verdieping verbindt de gebouwen met elkaar.

Uitgebreide administratie

Uitvoerder van de herontwikkeling is De Vries en Verburg Bouw uit Stolwijk, die het project gegund kreeg met een UAV-GC-contract. Hiermee is zij de eindverantwoordelijke voor de uitvoering van het totale project. “Dat heeft voordelen”, vertelt Michel van Veluw, projectleider van De Vries en Verburg. “Wij bepalen hoe het project wordt uitgevoerd. Daarnaast willen we natuurlijk later wel kunnen bewijzen dat we de kwaliteit hebben geleverd die is beschreven in het Plan van Aanpak. Dit vraagt een uitgebreide administratie met een compleet fotoalbum.”

Steigerloos metselwerk

Opvallend is de manier waarop de gevels van het woonzorgcentrum worden opgetrokken. Deze schieten de hoogte in, terwijl op de bouwplaats geen steigers te vinden zijn en ook het geluid van de metselaars die zich over de loopplanken bewegen, ontbreekt. “Dat komt omdat de gevels steigerloos worden opgetrokken”, licht Van Veluw toe. “De gevelelementen worden kant-en-klaar afgeleverd, compleet met kozijnen, zetwerk en steenstrips en worden in één beweging geplaatst. Deze werkwijze biedt voordelen voor de bouwsnelheid, de geluidsoverlast en het eindresultaat. Het vraagt wel meer precisie. De maatvoeringstolerantie is aanzienlijk kleiner dan bij reguliere HSB-elementen.”   

Fraai aangelegde domotica

Om de bewoners van alle gemakken te voorzien, wordt het woonzorgcentrum uitgerust met veel domotica. Zicht op de voordeur, meldingen op de smartphones van het zorgpersoneel en lichten die vanzelf aan- en uitgaan ondersteunen optimaal comfortabel wonen. De aanleg van deze voorzieningen brengt veel leidingwerk en bedradingen met zich mee. Van Veluw: “De installateur heeft hiervoor de voorbereidingen getroffen en Curatec heeft het zorgsysteem aangeleverd. Samen hebben zij gezorgd voor een prachtig, strak resultaat. Geen enkele leiding is in het zicht gebleven, terwijl de breedplaatvloeren tjokvol zitten met pijpen en leidingen. Deze partijen hebben echt vakmanschap geleverd.”

Dan kan overigens ook gezegd worden van De Vries en Verburg, die de zaken coördineert en op dit moment vijf weken voorligt op het tijdschema. “Alle benodigdheden waren besteld vlak voordat corona uitbrak. Daar hebben we geluk bij gehad.”  

Projectinfo

Veilig, comfortabel, duurzaam en innovatief

Woonzorgcentra als d’Amandelhof zijn voor Van den Pol vertrouwd terrein. Regelmatig is de E-specialist betrokken bij vergelijkbare nieuwbouwprojecten. In d’Amandelhof is Van den Pol verantwoordelijk voor de complete elektrotechnische voorzieningen. “Ook de voorzieningen voor de Personen Zoek Installatie (PZI) leggen wij aan; deze is gekoppeld aan de brandmeldcentrale”, zegt projectleider Timo Jooren. “Verder zorgen we voor de datavoorzieningen. Hierop is een fijnmazige wifi-dekking aangesloten. Een camerasysteem ondersteunt de zorgverleners bij hun werk.”

Voor de PV-installatie heeft Van den Pol de dakvlakken optimaal benut. Ook LED-verlichting draagt bij aan de duurzaamheid. “Voor zowel medewerkers als bewoners is goede verlichting van groot belang. In de gangen zetten wij daarbij een Bluetoothsysteem van Jung in. Deze innovatie maakt het mogelijk om de verlichting via een app geheel naar wens in te stellen, bijvoorbeeld als het gaat om periodes en intensiteit. Zorgverleners kunnen later eenvoudig zelf aanpassingen doorvoeren. Gezien het grote gebruikersgemak zullen we dit systeem zeker vaker toepassen.”

De automatische zonwering draagt bij aan het comfort voor de toekomstige bewoners van d’Amandelhof. “Deze reageert op de lichtomstandigheden buiten. Sensoren meten het licht vanuit verschillende posities. Dit zorgt ervoor dat de zonwering nauwkeurig wordt aangestuurd; de binnentemperatuur blijft zo altijd aangenaam.”

Bouwer De Vries en Verburg en W-partner Klimaatservice Holland zijn bekende partijen voor Van den Pol. “Dat draagt zeker bij aan het voorspoedige verloop van dit project”, aldus Jooren. “De planning verliep probleemloos, zonder pieken of dalen. Zo hebben wij het graag.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Cedrah, Barendrecht
Architect RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
Constructeur SWINN, Gouda
Installateurs Van den Pol Elektrotechniek Montfoort en Klimaatservice Holland, Hardinxveld-Giessendam
Bouwperiode september 2019 – februari 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details