architectuur

01:44
16-03-2020

Herontwikkeling voormalig Telegraafgebouw | Project in stadscentrum is logistieke uitdaging

Herontwikkeling met gelijkwaardige samenwerking

In maart 2020 rondt BAM Bouw en Techniek de herontwikkeling van het voormalige Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam af. Hoewel het niet eenvoudig was om middenin het centrum te werken, stipt het bouwbedrijf de samenwerking met de opdrachtgever en adviseurs aan als meest bijzonder.

Eind januari 2020 staat de oplevering van de verdiepingen en kelder van het pand gepland. “Guerilla Games zal dan als huurder de kantoorverdiepingen opgeleverd krijgen en ze naar eigen inzicht inrichten”, vertelt projectleider Thijs Putter van BAM Bouw en Techniek regio Noordwest. “Daarom leveren we de verdiepingen en de kelder eerder op. Eind maart zullen we de commerciële ruimte op de begane grond ook hebben afgerond en opgeleverd.”

Het voormalige Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

 

Het bouwbedrijf heeft gezorgd voor de coördinatie vanaf de sloop tot en met de afbouw van het gebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal, dat in eigendom is van vastgoedonderneming Kroonenberg Groep. “Die werkzaamheden hebben we niet alleen uitgevoerd, maar in samenwerking met architectenbureau Rijnboutt, IMD Raadgevende Ingenieurs, Nelissen ingenieursbureau en VB&T projectmanagement. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever hebben we gezamenlijk de plannen van Kroonenberg Groep uitgewerkt en uitgevoerd.”

Open en transparant

De relatie van BAM Bouw en Techniek met Kroonenberg Groep loopt al langer. “Eerder werkten we samen aan de verbouwing van winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam en de herontwikkeling van de Kalverpassage in het centrum van deze stad”, laat uitvoerder Sjacco Jaques van BAM Bouw en Techniek regio Noordwest weten. “De bijzondere samenwerkingsvorm is vastgelegd in ‘De Ronde Tafel’, een vorm op basis waarvan BAM vaker en ook met andere klanten samenwerkt. De belangrijkste kenmerken hiervan zijn: openheid, gelijkwaardigheid, transparantie en projectbelang voorop en de gezamenlijke beheersing van risico’s.”

architectuur

 

Logistieke uitdaging

De herontwikkeling van het voormalige Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal in het centrum van Amsterdam begon na de zomer van 2017. Het vernieuwde gebouw krijgt circa 7.300 vierkante meter aan kantoorruimte over vijf verdiepingen en een inpandige tweelaagse parkeergarage voor auto’s en fietsen van kantoorhuurders. Op de begane grond komt een commerciële ruimte van circa 2.700 vierkante meter met een entree aan de Kalverstraat en aan de Nieuwezijds Voorburgwal. “We hebben uitsluitend gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen”, vertelt Jaques. “Het binnenstedelijk karakter van het project heeft wel voor een logistieke uitdaging gezorgd. Zo breekt de gemeenten regelmatig wegen open voor onderhoud, waardoor de route naar het bouwterrein elke dag kan wijzigen.”

Daarnaast heeft BAM voor de verbouwing van de vijfde verdieping en constructie van het atrium een torenkraan opgebouwd. “Zo’n torenkraan is al een hele opgave, maar middenin de stad zijn er nog meer uitdagingen”, geeft Putter aan. “Denk maar eens aan wandelend publiek, trams, auto’s en fietsers.” Om dit in goede banen te leiden, heeft BAM-omgevingsmanager Otto Wiegand diverse partijen samengebracht, waaronder de gemeente Amsterdam, GVB en BAM materieel, om te zorgen voor een vergunning zodat deze werkzaamheden gerealiseerd kunnen worden. “Dit heeft ons maanden van voorbereidingstijd gezorgd, maar dankzij een goede samenwerking met alle partijen heeft dit wel het gewenste resultaat opgeleverd.” 

Tekst | Tim van Dorsten Beeld | Kroonenberg Groep

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners