Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Herontwikkeling voormalig Telegraafgebouw | 340.000 kilo staal voor verbouwing Telegraafgebouw

Herontwikkeling voormalig Telegraafgebouw | 340.000 kilo staal voor verbouwing Telegraafgebouw

Voor 80 verschillende projecten

Voor de verbouwing van het voormalige gebouw van De Telegraaf aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam heeft Vic Obdam Staalbouw alle staalwerk geleverd en gemonteerd. Dat gebeurde in opdracht van en in samenwerking met BAM Bouw en Techniek, waarmee Vic Obdam Staalbouw eerder een opdracht voor de Kroonenberg Groep heeft uitgevoerd.

In totaal heeft Vic Obdam Staalbouw 340.000 kilo aan staal geproduceerd en gemonteerd voor de verbouwing. Dat werd gebruikt voor 80 deelprojecten, van een wenteltrap tot de dakconstructie van de wintertuin. “Die constructie bestaat uit liggers, welke zijn samengesteld uit platen die weer onzichtbaar aan elkaar zijn gekoppeld d.m.v. bouten”, zegt directeur P. Klijn van Vic Obdam Staalbouw.

De 80 deelprojecten zijn gefaseerd uitgevoerd. Klijn: “Wij zijn vanaf november 2017 tot eind 2019 bezig geweest met de engineering. Bij elke fase maakten we eerst de detailberekeningen en -tekeningen, daarna volgende de productie in onze fabriek en vervolgens de montage op locatie, waarna de volgende fase van start ging. We hebben het gebouw daarvoor met een 3D-scan eerst helemaal ingescand en alle gegevens verwerkt om de exacte maatvoering goed in beeld te krijgen, waardoor het staalwerk daadwerkelijk goed past.”

Een bijzonder deelproject vormde het portaal dat een betonkolom die in de weg stond, moest vervangen. Klijn: “Wij hebben daarvoor in samenwerking met de hoofdconstructeur niet alleen de tijdelijke constructie bedacht die alle krachten tijdens de uitvoering moest opvangen, maar ook de permanente oplossing om alle krachten om te leiden. Dit alles is in een stempel-, vijzel- en montageplan gezet. Doordat je alle risico’s van tevoren goed in kaart brengt en een goed Plan van Aanpak hebt, kun je de risico’s elimineren.”

Het gaat bij een dergelijk project om het samenspel tussen constructeur, aannemer, opdrachtgever en architect, stelt Klijn. “Wij zaten wekelijks om tafel om een Plan van Aanpak te maken. Je kunt dan ook sneller tot beslissingen komen en antwoorden geven op vragen die zich gaandeweg steeds weer aandienen. Hoe sneller zo’n proces verloopt, hoe gunstiger dat is voor een opdrachtgever.”
 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details