Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Herontwikkeling Staatsliedenbuurt: betaalbare & energieneutrale woningen kleuren de wijk

Herontwikkeling Staatsliedenbuurt: betaalbare & energieneutrale woningen kleuren de wijk

Op 7 oktober gaven wethouder Ton Spek van de Gemeente Sliedrecht, de toekomstige bewoners, Tablis Wonen en VORM het (digitale) startsein voor de bouw van fase 3 van de Staatsliedenbuurt in Sliedrecht. De Staatsliedenbuurt verandert in een woonwijk waar het voor jong en oud prettig en betaalbaar wonen is. In het derde deelproject worden 42 betaalbare en energieneutrale koopwoningen gerealiseerd. De woningen worden naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 opgeleverd.

De Staatsliedenbuurt wordt een wijk met veel diversiteit. De getransformeerde wijk bestaat na oplevering van fase 4 uit 282 huurwoningen en 80 koopwoningen. De Staatsliedenbuurt is gebouwd in de jaren ’50. Er waren destijds –  vlak na de oorlog – grote tekorten aan betaalbare woningen, terwijl de bevolking groeide. Nederland richtte zich op uit de oorlog en in volle vaart werden nieuwe wijken met grondgebonden woningen aangelegd. Vanaf 2013 heeft de gemeente Sliedrecht zich, samen met de bewoners en huiseigenaren, ingezet op de revitalisatie van de verouderde wijkdelen.

Voor jong en oud, duurzaam en betaalbaar wonen

Dankzij de variatie in het aanbod – appartementen, grondgebonden woningen en beneden- en bovenwoningen – voegt VORM een nieuwe mix van doelgroepen en functies toe aan de Staatsliedenbuurt. “Deze verscheidenheid in aanbod geeft de wijk een nieuwe impuls”, stelt wethouder Ton Spek. “Op loopafstand zijn er volop voorzieningen, waaronder een aantal scholen, een sportcomplex en een groot wandel- en speelpark. Hierdoor ontstaat een grote diversiteit in de wijk, met betaalbare, duurzame woningen. Ruimte voor jong en oud, waar zoveel behoefte aan is”.

Gasloos en energieneutraal

Duurzaam en betaalbaar wonen krijgt de volledige aandacht tijdens de realisatie van de nieuwe Staatsliedenbuurt. De koopwoningen in fase 3 van de herontwikkelde wijk worden energieneutraal gebouwd. “De toekomstige bewoners koken, verwarmen en douchen op elektriciteit en aardwarmte. Iedere woning wordt voorzien van zonnepanelen, een ventilatie-installatie met warmteterugwinning, warmte- en koudeopslag in de bodem, vloerverwarming en een warmtepomp”, vertelt Pierre van Og, bedrijfsleider uitvoering bij VORM. “Daarnaast worden de woningen goed geïsoleerd en geventileerd.”

De derde fase

De eerste fase van de Staatsliedenbuurt bestond uit een appartementencomplex met 77 huurappartementen, 18 (huur) beneden-bovenwoningen en 15 eengezinswoningen voor de verkoop. Fase 2 bestond uit 59 huurwoningen en 23 koopwoningen. De 42 energieneutrale koopwoningen die VORM in fase 3 realiseert zijn volledig verkocht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details