Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Herontwikkeling Leidsekade 100, 101 en 102: Bouwkundige en logistieke uitdagingen in de binnenstad van Amsterdam
De renovatie vindt plaats aan drie statige, 19e-eeuwse grachtenpanden in het centrum van Amsterdam.

Herontwikkeling Leidsekade 100, 101 en 102: Bouwkundige en logistieke uitdagingen in de binnenstad van Amsterdam

Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee, aangezien de fundering vernieuwd moest worden, er slechts minimaal plaats is voor het aan- en afvoeren van materialen en het deels om een gemeentelijk monument gaat. Wanneer de verbouwing klaar is, verschijnen er zestien mooie en ruime appartementen die ook nog eens gasloos zullen zijn.

De focus van Salverda ligt op binnenstedelijke projecten die moeilijk bereikbaar zijn en die een hoogwaardige afwerking hebben. Hiervan is zeker sprake bij de drie woningen in de Amsterdamse binnenstad. De panden dateren van 1885. Van Amsterdamse gebouwen is bekend dat ze vaak last hebben van houtrot in de fundering en ook hier was daarvan sprake. “Het bovenste deel van de funderingspaal is weggerot, waardoor de fundering is gaan verzakken. Hier waren de panden naar elkaar toegezakt, waarbij het middelste pand wel dertig centimeter lager lag dan de andere twee”, vertelt Gerwin Port, senior-projectleider bij Salverda Bouw.

Oude elementen, zoals ornamenten en glas-in-lood blijven behouden, zodat de panden hun eeuwenoude karakter niet verliezen.

Actieve energiepalen als fundering

Om dit te verhelpen, werden de oude houten palen verwijderd en vervangen door een betonnen schijf onder het pand. Gerhard Lokhorst, hoofduitvoerder bij Salverda Bouw, legt uit: “Allereerst hebben we een nulmeting gedaan voor het funderingsherstel, want we wilden alles goed in kaart brengen. Daarna hebben we het hele pand gestript. De bouwkundige muren hebben we voorzien van schoren. Zo hebben we de stabiliteit behouden, terwijl we de grondlaag hebben gesaneerd. Er is vervolgens een vloer van zand teruggebracht en we hebben een betonnen werkvloer gestort van tien centimeter dik. Hierin hebben we 54 stalen buispalen aangebracht die het pand nu funderen. De betonvloer draagt het pand nu als een tafel met tafelpoten eronder.” Met behulp van de actieve energiepalen zal energie uit de bodem gehaald worden. Dit wordt gebruikt voor het verwarmen van de panden, vertelt Sven Steps, adviseur en bouwmanager van Kernwaarde Groen. “In iedere energiepaal hebben we een lus gemaakt naar achttien tot twintig meter diep. Daarmee halen we energie uit de bodem. Dit systeem sluiten we aan op de vloerverwarming. Twee van de drie panden worden gasloos gerealiseerd met gebruik van warmtepompen. Nummer 102 is een gemeentelijk monument en dat konden we niet gasloos maken. Hier zijn we wel heel ver gegaan met de isolatie en luchtdichtheid, waardoor het een duurzaam monument is geworden met energielabel A.”

Inmiddels zijn de houten vloeren gelegd. Toekomstige bewoners kunnen hier modern wonen in een monumentaal pand.

Logistiek goed plannen

Bouwkundig is het een leuk en uitdagend project, maar logistiek gezien helemaal, vindt Lokhorst. Aan de voorzijde is er een stoep en aan de achterzijde een kleine binnentuin. Het aan- en afvoeren van bouwmaterialen vergt dus heel wat voorbereidingen. “In de binnentuin kunnen we komen met een autolaadkraan, maar daar bevinden zich ook bedrijven waarmee we bloktijden hebben afgesproken. Door corona is het er echter nu wel rustiger dan normaal. Sinds januari heb je bovendien een ontheffing nodig als je met een vrachtwagen de binnenstad in wilt, vanwege het verzakken van de kademuren. We moeten de logistiek dus goed plannen.”

De bouwkundige muren moesten stabiel worden gehouden, terwijl de grond eronder gesaneerd werd.

Bijzondere karakter in stand houden

Inmiddels is Leidsekade 102 opgeleverd en wordt er hard gewerkt aan de andere twee panden. De oplevering daarvan staat gepland voor het einde van het jaar. Salverda en Kernwaarde Groen houden nauw in de gaten dat er geen afbreuk wordt gedaan aan het bijzondere karakter van de panden. Steps: “We hebben de juiste bedrijven en mensen aan het werk gezet en communiceren duidelijk dat we werken aan een monument. Daar mag je niet zomaar een zaag in zetten. Je komt er veel bouwkundige verrassingen tegen, want geen ruimte is hetzelfde. Gelukkig kunnen we met dit bouwteam snel schakelen en verloopt de samenwerking erg prettig.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details