Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hergebruik van dakpannen, stoeptegels, tapijttegels en meer<br data-lazy-src=

Hergebruik van dakpannen, stoeptegels, tapijttegels en meer

Zoveel mogelijk milieuvriendelijke oplossingen

De 38 seniorenappartementen in het Oranjehof worden traditioneel gebouwd. De hoofdconstructie bestaat uit kalkzandsteen en breedplaatvloeren. Daarbij is er veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. De woningen functioneren Nul-op-de-Meter. “En waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van gebruikte of gerecyclede materialen”, vertelt Hubèrt van der Graaf, projectleider van Jongekrijg+Maasbouw, onderdeel van Bouwgroep Schrijver

PS-kisten maken plaats voor traditionele kisten.

Funderen met Olivier-palen

Een bouwtechnische uitdaging doet zich al voor bij de fundering. Naast het perceel ligt een hogedruk-gasleiding, die bij trillingen gevaar voor de directe omgeving kan opleveren. “We moesten dus een trillingvrij heisysteem toepassen”, vertelt Van der Graaf. “Tel daarbij op de paallengte van 31 meter en je hebt een uitdaging. Hiervoor hebben we met een 36 meter hoge heistelling 104 Olivier-palen de grond in gebracht.”

Duurzaamheid en circulariteit

In de bouwteamfase zocht Jongekrijg+Maasbouw actief mee naar manieren om de duurzaamheids

ambitie van HW Wonen waar te maken. Optimale isolatie, grondgebonden warmtepompen en zonnepanelen maken de woningen onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Maar het gaat verder.Dakpannen worden hergebruikt in gevels, stoeptegels worden hergebruikt in looppaden en voor tapijttegels wordt naar een restpartij gezocht. Het traditionele PIR maakt plaats voor minerale wol, vervaardigd van 70% gerecycled glas, kozijnen worden geproduceerd met FSC-gecertificeerd hout en de PS-kist moet weer plaatsmaken voor de traditionele kist, zodat er geen tempex in de grond terechtkomt. 

Gedeelde ambitie

Voor Jongekrijg+Maasbouw is deze duurzaamheidsambitie meer dan welkom. “Het is belangrijk en het past bij ons. Onze eigen huisvesting is volledig circulair gebouwd, om te laten zien hoe uitgebreid de mogelijkheden op dit gebied zijn. Dat zegt toch genoeg.” Voor de bouw van Oranjehof is het nu zaak om de bouw zo snel mogelijk wind- en waterdicht te maken, zodat de ruwbouw vloeiend kan overlopen in de afbouw.

Pilotproject Wkb

Voor Jongekrijg+Maasbouw is Oranjehof bovendien een pilotproject om zich voor te bereiden op de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen, die begin 2023 van kracht wordt. Zij heeft hiervoor samen met een externe kwaliteitsborger een kwaliteitsborgplan opgesteld. Van der Graaf: “Belangrijke ijkpunten, zoals wapening in fundering en vloeren, constructieve onderdelen, aansluitingen van isolatie, maar ook certificaten, attesten, et cetera worden vastgelegd in dit kwaliteitswaarborgplan-rapport. Hiermee kunnen we bij onze opdrachtgever aantonen dat de werkzaamheden op de juiste wijze zijn uitgevoerd en dat de materialen correct zijn aangebracht. Dit vraagt nu nog extra inzet, maar onze uitvoerders zijn inmiddels zover dat zij het werk van de externe kwaliteitsborger kunnen overnemen.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever HW Wonen, Puttershoek
  • Architect BTR architectuur + bouwkunde, Rotterdam
  • Constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Aannemer Jongekrijg+Maasbouw, Puttershoek
  • Installateur DWT-groep, St. Philipsland
  • Bouwperiode januari 2022 – april 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details