Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hemel- en afvalwater van de woning

Hemel- en afvalwater van de woning

Een sandwichpaneel is een populair en duurzaam bouwmateriaal om daken en/of gevels te isoleren en bekleden. De sandwichpanelen bestaan uit twee stalen of aluminium panelen met daartussen een laag isolerend materiaal. De verschillende sandwichpanelen voor daken zijn hoog isolerend en waterdicht en daardoor geschikt voor alle dakconstructies zowel voor schuine als platte daken.

Maar waar blijft het regenwater? Gelukkig is het binnen fijn droog. Regenwater stroomt naar een gemaal, sloot of vijver, of verdwijnt in de bodem. Afvalwater (soms gemengd met regenwater) loopt naar een gemaal. Bij hevige regen kan het riool het extra water afvoeren via nooduitlaten: de overstorten.

Hemelwater

Het hemelwater wordt opgevangen door goten die aan de woning zijn geïnstalleerd. Middels regenpijpen wordt het water afgevoerd of opgevangen. Steeds meer gemeenten verplichten hun inwoners de hemelwateropvang vanuit hun woning zelf te verzorgen. Bestaande aansluitingen van de hemelwaterafvoer op het riool worden dan verwijderd. Zelf hemelwater opvangen heeft een duurzame reden. Het gebruik van zogenaamd grijs water voorkomt waterverspilling en verlaagt het waterverbruik van een woning.

Afvoer

Afvalwater gaat sowieso naar het riool. Dat zijn al de afvoeren in uw woning van keuken, badkamer, toilet, wastafels, wasmachine en schrobputjes. Het is belangrijk dat de afvoer verticaal loopt zodat het vuile water gemakkelijk weg kan komen. Het kan voorkomen dat zich meer of minder lucht in de leidingen bevindt dan nodig is. Het riool heeft ter voorkoming hiervan een buis dat door het dak naar buiten loopt. Er verdwijnt lucht uit deze buis. Hierdoor blijft de lucht in uw huis fris.

De riolering rondom uw woning

Tussen uw dak en de dakgoot kan het beste een bladvanger zitten. Hierdoor raakt de dakgoot niet verstopt. De regenpijpen sluiten meestal aan op de publieke riolering. Er zijn meerdere pijpen die via de achterkant van uw woning naar voren lopen. Deze leidingen komen samen aan de voorzijde van uw woning. Wanneer het afvalwater gescheiden wordt gehouden van het regenwater zijn er twee leidingen die in de straat uitkomen. Regen en afvalwater hebben dan eigen rioolleidingen.

U hebt een ontlastput nodig als uw regenwater en afvalwater niet gescheiden wordt gehouden, maar samen in een rioolleiding terecht komt. Een ontlastput zorgt ervoor dat er geen water in uw woning komt als de leiding verstopt zit of er veel regen is gevallen.

Een goed werkend riool is belangrijk voor de gezondheid van mens en dier én voor je portemonnee. Gooi daarom vochtige doekjes, frituurvet, olie, medicijnresten en restjes chemische middelen niet in de wc of de gootsteen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details