Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Havenlofts, Rotterdam | Gewichtsbesparing cruciaal bij bouw drijvende lofts

Havenlofts, Rotterdam | Gewichtsbesparing cruciaal bij bouw drijvende lofts

In de Nassauhaven worden dit jaar de allereerste drijvende havenlofts van Rotterdam opgeleverd. Het gaat in totaal om achttien woningen, waarvan er inmiddels zes te water zijn gelaten. Dankzij een slank ‘skelet’ van Kingspan TEK constructief isolerende sandwichpanelen wordt op gewicht bespaard en gaat het netto vloeroppervlak erop vooruit.

Gewichtsbesparing is cruciaal als het gaat om drijvende woningen. Reden voor zowel de architect als hoofdaannemer BIK bouw om in het voortraject al de mogelijkheden te onderzoeken van Kingspan TEK. “Het bouwsysteem bestaat uit SIP-panelen; Structural Insulated Panels oftewel constructief isolerende sandwichpanelen”, legt Youri Verwer van Kingspan uit. “SIPS combineert isolatie en drager in één concept. Zie het als een verbeterd alternatief voor houtskeletbouw, met veel minder koudebruggen en een lagere lambdawaarde van slechts 0,024. Het maakt dat je veel slanker en lichter kunt ontwerpen, een groot voordeel voor een drijvende woning.”

Kingspan TEK wordt wel vaker toegepast voor woonarken.

 

Beproefd concept

Kingspan TEK wordt wel vaker toegepast voor woonarken, weet Verwer. “Echter veelal betreft het een éénlaagse oplossing. De drijvende lofts in Rotterdam zijn van een ander kaliber. Ze zijn indrukwekkend van vorm en relatief hoog. Maar ook hier hebben we met onze SIP-panelen een passende oplossing kunnen engineeren. Sterker nog, de keuze voor een beproefd systeem als Kingspan TEK heeft zelfs geholpen om het vergunningstraject vlot te trekken. Bijkomend voordeel is dat met onze panelen vrij eenvoudig een hoge luchtdichting te realiseren is. Het systeem is bovendien dampopen, wat maakt dat er geen extra dampremmer aan de binnenzijde aangebracht hoeft te worden. Ook een pré voor een drijvende woning. Voor het totale project leveren we 4.500 m² aan geprefabriceerde SIP-panelen, bestaande uit een volvlaks systeem van een binnen- en buitenblad uit 15 mm OSB/3 en een harde polyurethaankern. De lofts worden door BIK bouw in een tijdelijke pop-upfabriek op de voormalige scheepswerf van ‘Verolme’ in IJsselmonde geassembleerd. De esthetische buitenschil in de vorm van een houten lattengevel wordt rechtstreeks op de SIP-panelen geschroefd. Het resultaat is een esthetisch fraaie en zeer sterke en slanke constructie met een hoge isolatiewaarde.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details