Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Harmonieuze gevel met een eigen signatuur

Platte en uitstekende stenen wisselen elkaar af. Hierdoor krijgt de gevel een bijzonder reliëf.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Knauf

3 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Aan de Karel du Jardinstraat 67, middenin de Amsterdamse Pijp, is afgelopen najaar een nieuw appartementencomplex opgeleverd. De Karel 2.0 beschikt over vijf bouwlagen en een dubbellaagse parkeerkelder. De begane grondplint is bestemd voor maatschappelijke functies, terwijl op de vier lagen daarboven 24 maisonnettes voor het middensegment zijn gerealiseerd. “Zowel binnen als buiten is gekozen voor een hoogwaardige uitstraling”, vertelt Mark Tervoort, Senior Project Manager bij ontwikkelaar Caransa Groep. “De gevel is afgewerkt met verticaal verlijmde Peterson stenen in een lang formaat (ca. 50 cm), waarbij platte en uitstekende stenen elkaar afwisselen. Hierdoor krijgt de gevel een bijzonder reliëf. In combinatie met grote raampartijen en donkere kozijnen sluit De Karel 2.0 perfect aan op de naastgelegen gebouwen, maar heeft het toch een eigen signatuur.”

De stenen zijn in een steenstripachtige vorm verlijmd op het Knauf Aquapanel Systeem.

De Karel 2.0 is ontworpen door ZZDP Architecten. “Aanvankelijk was het idee om prefab gevelelementen te monteren, met staand metselwerk op een betonnen ondergrond”, vertelt Tervoort. “Echter zou dit systeem te zwaar worden. Bovendien zouden we vanwege de dikte moeten inboeten aan verhuurbaar oppervlak. Om dit te ondervangen, hebben we in samenwerking met aannemer Hillen & Roosen en producent van innovatieve afbouwsystemen Knauf een alternatief gevelsysteem met HSB-elementen en Knauf Aquapanel Cementboard Outdoor uitgewerkt. Groot voordeel van dit systeem zijn de rankheid, het hoog isolerend vermogen en de bouwsnelheid. Het gebouw was heel snel wind- en waterdicht. Hierdoor kon al met de binnenafbouw worden gestart, terwijl aan de buitenzijde nog de steenstrips werden verwerkt.”

Gecertificeerde verlijming

“Om montage op de onderconstructie mogelijk te maken, zijn de gevelstenen teruggezaagd in dikte, vertelt Marc van Tuin, Hoofd Productie bij Hillen & Roosen. “Hierdoor konden de stenen in een steenstripachtige vorm worden verlijmd. Knauf was de enige partij die de strips – met een beperkt lijmoppervlak van slechts 38 mm en een diepte van 65 mm – onder verzekerde garantie kon aanbrengen. Daarnaast wordt met dit systeem een betere isolatiewaarde geborgd en doordat stelnaden niet aan de orde zijn, wordt de esthetische kwaliteit van de gevel naar het allerhoogste niveau gebracht.”

Uitgebreid gamma producten

Voor de voor- en achtergevels heeft Knauf lichtgewicht Aquapanel Outdoor cementplaten geleverd, in combinatie met Aquapanel schroeven in een geoptimaliseerd schroefplan. “Alle naden zijn afgewerkt met Aquapanel voegenvuller en Aquapanel voegenband”, vertelt Marije Tibbe, Project Adviseur Gevel bij Knauf. “Vervolgens zijn de platen voorgestreken met Knauf Quartz-Primer en is met behulp van een Knauf SM 700 PRO mortel en Isoltex glasvezelwapening een basismortel-weefsellaag aangebracht. Voor de verlijming van de steenstrips is gekozen voor Knauf Flex-Fliesenkleber minerale lijmmortel, terwijl als voegmiddel een Knauf Flex-voegmortel is gebruikt. Deze voegmortel is in tien kleuren verkrijgbaar, waardoor we exact de juiste kleur voor dit project konden garanderen.” Voor de korte kopgevels zijn beton­elementen als basis aangebracht, in combinatie met Knauf Skin EPS 032 en wederom een mortel-weefsellaag en steenstrips. De plafonds van de balkons zijn voorzien van Aquapanel Outdoor cementplaten en afgewerkt met een Conni S gevelpleister, die tevens bijdraagt aan de hoogwaardige uitstraling van het gebouw.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details