Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hanos | Hengelo

Hanos | Hengelo

Aanwinst voor Twentse horecaondernemers

Op 20 mei jl. opende HANOS zijn nieuwste vestiging op bedrijventerrein Westermaat Campus in Hengelo. Het betreft de 27e vestiging van de internationale horecagroothandel, goed voor zo’n 17.000 vierkante meter aan horecabenodigdheden. Hiermee bedient HANOS horecabedrijven in de regio Twente, die eerst op de vestiging in Apeldoorn aangewezen waren.

Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen, die ruimte bieden aan een distributiecentrum en een zelfbedieningsgroothandel met ruim 100.000 artikelen. Zo zijn er meer dan 16.000 versartikelen, ruim 750 soorten kaas, zo’n 3.200 delicatessen en over de 10.000 non-food artikelen. Ook worden er regelmatig workshops en masterclasses gegeven.  

Het ontwerp van dit voor horecaondernemers inspirerende gebouw is afkomstig van Artec Architecten. Technisch dienstverlener Hamer uit Apeldoorn, gevestigd naast de HANOS-vestiging in Apeldoorn, verzorgde het ontwerp en de aanleg van de elektrotechnische installatie. 

Van energiedistributie tot buitenverlichting
Meindert Jansen, Operationeel Directeur van Hamer, is trots dat zijn bedrijf aan dit nieuwbouwproject heeft bijgedragen. “We werken vaker voor HANOS”, zegt hij. “We waren zeer verheugd dat we ook deze opdracht voor onze buurman mochten uitvoeren.” Hamer nam de complete elektrotechnische installatie voor zijn rekening, bestaande uit de energiedistributie, de data-installatie, de bekabeling van het camera-, beveiligings- en toegangscontrolesysteem en de binnen- en buitenverlichting.

Ontwerp en tekenwerk
“Toen wij bij dit project betrokken raakten, stond er al een basisopzet op papier”, vervolgt Jansen. “Wij werkten deze opzet verder uit voor de elektrotechnische installatie die wij zelf aanlegden, plus de elektrotechnische voorzieningen voor derden. Denk hierbij aan HVAC-installaties en koeling. Ook maakten we het ontwerp en het bijbehorende tekenwerk voor de data-installatie en de aardingsinstallatie.”

Eind december 2018 startte Hamer met de aanleg van kilometers kabel en de afwerking daarvan op onder andere de verdelers, verlichtingsarmaturen, apparatuur en outlets voor data-aansluitingen. Jansen: “De installatie voor verlichting, koelingen en HVAC bestaat uit een hoofdverdeler van 1.600 Ampère en acht subverdelers. We legden in totaal zo’n 1.250 meter kabelgoten aan en ongeveer 1.500 meter voedingskabels. Het totaal aan licht- en krachtstroomkabels komt op ongeveer 35 kilometer. Voor de besturing van de verlichting installeerden we een KNX-systeem.”

Hanos

Optimale afscheiding van de doorgangen voor koel- en vriesoplag.


Data, beveiliging en verlichting
In de nieuwe HANOS-vestiging legde Hamer tevens zo’n 30 kilometer datakabel aan, als onderdeel van de complete data-infrastructuur. Deze infrastructuur is nodig voor de netwerkaansluiting van HANOS, plus de randapparatuur die nodig is voor onder andere voorraadbeheer en telefonie. De data-infrastructuur bestaat tevens uit vijf patchkasten, 700 meter glasvezelkabel en 500 wandoutlets. Jansen: “We legden eveneens de complete infrastructuur aan voor camera’s en toegangscontrole. Deze omvat 10 kilometer datakabel en 100 voedingspunten. Tot slot plaatsten we nog 20 lichtmasten en 25 gevelarmaturen voor de terreinverlichting.”

Onder controle
Technisch gezien was het project van begin tot eind onder controle. De factor tijd was de grootste uitdaging en vergde een strak georganiseerde planning. “We stemden de werkzaamheden continu met de opdrachtgever en betrokken partijen af”, aldus Jansen. “Elke week kwamen we bijeen met de projectmanager van HANOS, de bouwkundig aannemer en eventuele nevenaannemers. Op die manier hielden we de lijnen kort en grip op de planning.” Jansen kijkt dan ook met tevredenheid terug op de samenwerking en voortgang van het project: “Mede dankzij de goede onderlinge communicatie leverden we ons werk in slechts vier maanden op.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details