Hanos
01:46
12-07-2019

Hanos | Hengelo

Aanwinst voor Twentse horecaondernemers

Op 20 mei jl. opende HANOS zijn nieuwste vestiging op bedrijventerrein Westermaat Campus in Hengelo. Het betreft de 27e vestiging van de internationale horecagroothandel, goed voor zo’n 17.000 vierkante meter aan horecabenodigdheden. Hiermee bedient HANOS horecabedrijven in de regio Twente, die eerst op de vestiging in Apeldoorn aangewezen waren.

Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen, die ruimte bieden aan een distributiecentrum en een zelfbedieningsgroothandel met ruim 100.000 artikelen. Zo zijn er meer dan 16.000 versartikelen, ruim 750 soorten kaas, zo’n 3.200 delicatessen en over de 10.000 non-food artikelen. Ook worden er regelmatig workshops en masterclasses gegeven.  

Het ontwerp van dit voor horecaondernemers inspirerende gebouw is afkomstig van Artec Architecten. Technisch dienstverlener Hamer uit Apeldoorn, gevestigd naast de HANOS-vestiging in Apeldoorn, verzorgde het ontwerp en de aanleg van de elektrotechnische installatie. 

Van energiedistributie tot buitenverlichting
Meindert Jansen, Operationeel Directeur van Hamer, is trots dat zijn bedrijf aan dit nieuwbouwproject heeft bijgedragen. “We werken vaker voor HANOS”, zegt hij. “We waren zeer verheugd dat we ook deze opdracht voor onze buurman mochten uitvoeren.” Hamer nam de complete elektrotechnische installatie voor zijn rekening, bestaande uit de energiedistributie, de data-installatie, de bekabeling van het camera-, beveiligings- en toegangscontrolesysteem en de binnen- en buitenverlichting.

Ontwerp en tekenwerk
“Toen wij bij dit project betrokken raakten, stond er al een basisopzet op papier”, vervolgt Jansen. “Wij werkten deze opzet verder uit voor de elektrotechnische installatie die wij zelf aanlegden, plus de elektrotechnische voorzieningen voor derden. Denk hierbij aan HVAC-installaties en koeling. Ook maakten we het ontwerp en het bijbehorende tekenwerk voor de data-installatie en de aardingsinstallatie.”

Eind december 2018 startte Hamer met de aanleg van kilometers kabel en de afwerking daarvan op onder andere de verdelers, verlichtingsarmaturen, apparatuur en outlets voor data-aansluitingen. Jansen: “De installatie voor verlichting, koelingen en HVAC bestaat uit een hoofdverdeler van 1.600 Ampère en acht subverdelers. We legden in totaal zo’n 1.250 meter kabelgoten aan en ongeveer 1.500 meter voedingskabels. Het totaal aan licht- en krachtstroomkabels komt op ongeveer 35 kilometer. Voor de besturing van de verlichting installeerden we een KNX-systeem.”

Hanos

Optimale afscheiding van de doorgangen voor koel- en vriesoplag.


Data, beveiliging en verlichting
In de nieuwe HANOS-vestiging legde Hamer tevens zo’n 30 kilometer datakabel aan, als onderdeel van de complete data-infrastructuur. Deze infrastructuur is nodig voor de netwerkaansluiting van HANOS, plus de randapparatuur die nodig is voor onder andere voorraadbeheer en telefonie. De data-infrastructuur bestaat tevens uit vijf patchkasten, 700 meter glasvezelkabel en 500 wandoutlets. Jansen: “We legden eveneens de complete infrastructuur aan voor camera’s en toegangscontrole. Deze omvat 10 kilometer datakabel en 100 voedingspunten. Tot slot plaatsten we nog 20 lichtmasten en 25 gevelarmaturen voor de terreinverlichting.”

Onder controle
Technisch gezien was het project van begin tot eind onder controle. De factor tijd was de grootste uitdaging en vergde een strak georganiseerde planning. “We stemden de werkzaamheden continu met de opdrachtgever en betrokken partijen af”, aldus Jansen. “Elke week kwamen we bijeen met de projectmanager van HANOS, de bouwkundig aannemer en eventuele nevenaannemers. Op die manier hielden we de lijnen kort en grip op de planning.” Jansen kijkt dan ook met tevredenheid terug op de samenwerking en voortgang van het project: “Mede dankzij de goede onderlinge communicatie leverden we ons werk in slechts vier maanden op.”

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Studio 38c Remco Lassche

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Luchtdeuren, snelloopdeuren en koel- en vriesdeuren van ontwerp tot realisatie

Voor de luchtdeuren en snelloopdeuren ging HANOS in zee met Prodoor. Deze keuze was niet toevallig. “We hebben een jarenlange band met HANOS”, vertelt Ronnie Schiltmans, algemeen directeur van Prodoor. “Onze mensen verrichten hier bijna dagelijks service- en onderhoudswerkzaamheden.”

Maar in Hengelo ging het om nieuwbouw en was Prodoor al vanaf de enigineeringsfase betrokken bij de deuroplossingen. Samen met partner Masterveil was zij rechtstreeks in gesprek met de opdrachtgever. “De producten van Masterveil onderscheiden zich in maatwerk en opvallend lage verbruikskosten”, vertelt Schiltmans. “Bij HANOS Hengelo scheiden deze producten temperaturen en geuren.”

In opdracht van KIM Nederland leverde, monteerde en installeerde Prodoor de snelloopdeuren voor de relatief frequent gebruikte doorgangen. De koel- en vriesdeuren voor de relatief minder frequent gebruikte doorgangen monteerde en installeerde zij in onderaanneming. Schiltmans: “We worden steeds vaker benaderd als installatiepartner, met name door de voorschrijvende markt van de levensmiddelenindustrie. Denk hierbij aan uiteenlopende schakelingen met twee of meerdere industriële deuren en componenten zoals transportbanden, liften en AGV’s. We bieden dan ook een volledig en kwalitatief assortiment, 25 opgeleide monteurs en een 24/7 service-/dienstverlening. Hierdoor vertrouwen ook aannemers, isoleerders, koeltechniekers en eindgebruikers op onze expertise.” 

Lees meer over: Hanos , Hengelo , Utiliteitsbouw

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever HANOS BV, Apeldoorn
Architect Artec Architecten, Apeldoorn
Bouwkundig aannemer Wessels Rijssen BV, Rijssen
Bouwperiode juni 2018 – mei 2019

SteigercertificaatMasterveil