Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Handige oplossingen vinden voor de uitdagingen van transformaties
Het Prins Hendrikgebouw als de transformatie voltooid is.

Handige oplossingen vinden voor de uitdagingen van transformaties

“Wij geven vastgoed een nieuwe toekomst, door het te transformeren en renoveren. We geven gebouwen een andere functie of verlengen juist de levensduur van het vastgoed”, lees je op de site van De Nieuwe Norm. Dat was ook de opdracht voor huidige projectleider Arnoud Padmos, die al als werkvoorbereider bij de transformatie van het Prins Hendrikgebouw in Den Haag betrokken was. 

Opdrachtgever Focus Real Estate schakelde De Nieuwe Norm in vanwege haar ervaring met het transformeren van beeldbepalende gebouwen. Een mooi voorbeeld was een eerder project aan de Paviljoensgracht en nu het Prins Hendrikgebouw in Den Haag. Het voormalige kantoorpand in de binnenstad wordt omgetoverd tot een multifunctioneel wooncomplex. Het gebouw van zo’n 2.600 vierkante meter met ondergrondse parkeergarage krijgt een commerciële invulling op de begane grond. Op de verdiepingen komen 35 turnkey stadsappartementen voor particuliere verhuur met een chique afwerking. “Deze buurt is sterk in ontwikkeling. Zo’n transformatie geeft direct een boost aan de omgeving. Het is een mooie buurt om te gaan wonen”, vertelt Padmos. Het gebouw krijgt een gasloos installatieconcept: warmtelevering met warmtepompen en restwarmte van mechanische ventilatie, in combinatie met PCM in de vloerverwarming. “Hier wordt warmte opgeslagen en weer geleidelijk afgegeven, waardoor je een heel goed rendement hebt.”

Uit de Haagse gemeente-archieven.

Transformaties: een verrassingspakket

“Bij transformaties is geen project hetzelfde”, legt Padmos uit. “Je hebt te maken met gebouwen met een geschiedenis. Zo is dit Prins Hendrikgebouw in 1967 gebouwd. Maar toen ik in het Haagse stadsarchief ging zoeken, kwamen we er achter dat er in 1968 nog een stuk is aangebouwd. Dat heeft een heel andere constructie dan het originele pand.” 

Vaak komen zulke verborgen constructieverrassingen pas tijdens het slopen naar voren. Door de archieftekeningen erbij te pakken, wist De Nieuwe Norm al eerder dat de balken in het originele gebouw van voor- naar achtergevel liepen, terwijl ze in het later aangebouwde stuk in een andere richting lopen. “Het is belangrijk om grondig onderzoek te verrichten, want je moet daar gewoon rekening mee houden. Het heeft impact op het ontwerp.”

‘Op de tekening ziet alles er strak uit’

Bij transformaties komen vaak verschillende uitdagingen om de hoek kijken, weten Padmos en zijn collega’s uit ervaring. “Je gaat namelijk aan de slag met een bestaande situatie, dat is met nieuwbouw natuurlijk niet aan de orde. Denk aan scheefstand of doorgezakte betonvloeren. In dit geval moesten we bijvoorbeeld balkonranden weer waterpas maken voor de balustrades. Op een tekening ziet alles er strak en recht uit, maar zeker bij dit soort panden is dat niet zo. Het is de kunst om handige oplossingen te vinden om toleranties op te vangen.”  

Volgens Padmos is het een van de sterkste punten van De Nieuwe Norm; inspelen op dit soort uitdagingen. “We brengen de omgeving nauwkeurig in kaart, heel belangrijk bij binnenstedelijke ontwikkelingen. Je hebt hier bijvoorbeeld een trambaan voor de deur, dan kun je geen hijskraan neerzetten. Dat lossen we op met transportliften en een doorgang aan de achterkant.”

Om aan alle uitdagingen aan te pakken, zijn goede contacten met je partners onmisbaar. Voor dit project werkte De Nieuwe Norm onder andere samen met architectenbureau Studioschaeffer, constructeur SWINN BV, Synorga elektrotechniek bv, Spie Building Solutions Nederland, FRC ventilatie techniek bv en  OC Autarkis B.V. in combinatie met Easywarm.

De ingepakte voorgevel tijdens de verbouwing.

Transformaties en nieuwe ontwikkelingen

In het pand wordt gewerkt met verschillende gevelafwerkingen. De Nieuwe Norm koos voor een samenwerking met GDS Keramiek B.V. en Drystack: het droog stapelen van stenen, zonder metselmortel. “We werken met kunststof layers, die aan elkaar geklikt zitten. Het eindresultaat wordt traditioneel gevoegd, voor een mooie uitstraling.” De kunststof lagen zijn een relatief nieuw product, vertelt Padmos. “Je moet ook nieuwe dingen proberen. Het is net als met dit pand: als je altijd blijft vasthouden aan oude dingen, dan ga je nooit vooruit.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details