Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Halfsteens metselverband in prefab, zonder naden en voegen
Oud & nieuw, een schril contrast.

Halfsteens metselverband in prefab, zonder naden en voegen

Voor de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College levert en monteert Leebo de beproefde combinatie van volledig beglaasde LeeFrame-elementen met het LeeBrick-afwerkingssysteem. “Een concept op basis van BIM-gemodelleerde stalen profielen inclusief bevestigingsmiddelen, op maat gemaakt van de gekozen baksteen, die al in de fabriek in alle gewenste formaten, verbanden en texturen voegloos wordt voorgemonteerd”, aldus Hoofd Calculatie/Verkoop Jan Couwenberg.

Tekst | Jan-Kees Verschuure    Beeld | Leebo

Bij de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College is het geveldichtende, stalen LeeFrame framebouwsysteem van Leebo onderdeel van een totaal geprefabte maatwerkgevel. “Het LeeBrick-afwerkingssysteem biedt vervolgens voegloos stenen stapelen met onbeperkte ontwerpmogelijkheden, waarbij de bouwpartners volledig worden ontzorgd”, vertelt Couwenberg. “De architect is geheel vrij in de keuze van de steensoort en de prefab productiewijze doet niets af aan het eindresultaat.” Elk element wordt op maat geproduceerd. “Het bijzondere is dat wij in halfsteensverband werken zonder zichtbare naden; dat is bij prefab bouw best bijzonder te noemen. Daarnaast wordt de gevel door ons inclusief E-installaties voor de verlichting en bewaking, alsmede nestkasten voor zwaluwen en vleermuizen gerealiseerd. Ook deze voorzieningen zijn in het prefab proces meegenomen, zonder extra montagetijd.”

Spelletje, vind de prefab…

Thermische werking

De gevelafwerking met LeeBrick biedt naast de bekende logistieke voordelen van prefab gevelbouw, zoals een snelle montage op locatie en dito geveldichting, een voegloze gevel. Couwenberg: “Zoals bekend is de voeg qua levensduur en onderhoud het gevoeligste onderdeel van een metselwerkgevel; dat vooruitzicht nemen wij weg.” De thermische werking van de gevel is volledig voorzien in het achterliggende LeeFrame-systeem, met een isolatielaag steenwol en een laag PIR. Hiermee kan de gewenste Rc-waarde van 5 worden bereikt, evenals brandklasse A. “Wij werken momenteel aan een doorontwikkeling van dit systeem genaamd Thermoframe, dat nog  dit jaar wordt geïntroduceerd. Hiermee kunnen wij een stalen framebouwsysteem aanbieden dat volledig met minerale wol is geïsoleerd, ten behoeve van nog betere isolatiewaarden en een verhoogde brandveiligheid.”

Lean-sessies

De geveldichting in Amstelveen, inclusief beglazing met aluminium kozijnen vooraf in de fabriek, is al gerealiseerd voordat Leebo aan de montage van de eindafwerking begint. “In gevallen zijn de binnenwanden van de school al afgewerkt wanneer wij met de montage van het LeeBrick-systeem starten. De leden van het bouwteam zitten elkaar in de logistieke processen totaal niet in de weg, mede dankzij de tweewekelijkse lean-sessies. Afgezien van het feit dat er weinig logistieke ruimte is, kunnen wij altijd met eigen materieel monteren. Ook in dit geval, met een smalle steeg aan de achterzijde en een bestaand schoolgebouw op de locatie. Op basis van een goede voorbereiding kunnen wij dit realiseren: 75% van de productie staat bij aanvang van de montage klaar in de fabriek. Op deze manier bieden wij complete ontzorging van de gevelbouw binnen een concept met vrije keuze. Dit leidt momenteel tot een soepele afronding van onze werkzaamheden en groei in het aantal projectaanvragen”, besluit Couwenberg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details