Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

H-Park | Hilversum

img_20181015_112709-3-tijdens-bouw

5 oktober 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

‘Het oude karakter van de voormalige fabriekshal is in ere hersteld’ Een complex met historie

Het H-Park in Hilversum is een stek met historie. Hier waren klinkende namen gehuisvest zoals Nivea, NOS, Hoge school van de Kunsten en het Omroepmuseum. Maar op dit moment staan de gebouwen in het park leeg en ondergaan ze een grote renovatieslag. Met behoud van haar industriële look wordt het park omgeturnd tot een plek waar wonen, werken en ontspannen in elkaar overvloeien. 

K_Dekker bouw & infra begon haar werk door een gebouw te slopen en twee gebouwen, die samen de letter ‘H’ vormen, te strippen. Daarbij kwamen schitterende gevels, hoge plafonds en industriële stalen raamwerken tevoorschijn. Daarna was het tijd voor de wederopbouw. Het vernieuwde H-Park biedt 9.500 m² kantoorruimte, 33 woon-/werkunits en 36 shortstay-woningen. De twee hoofdgebouwen worden verbonden door een atrium. 

Industriële uitstraling
Van het grootste hoofdgebouw – met een vloeroppervlak van zo’n 10.000 m² – is de buitenschil al gereed. De slecht geïsoleerde aluminium platen hebben plaatsgemaakt voor de oorspronkelijke uitstraling. Metselwerk en betonelementen zijn aangeheeld en geschilderd. 600 kozijnen, speciaal voor het H-Park ontworpen, maken dat het oude karakter van de voormalig fabriekshal in ere wordt hersteld. De isolatie is aan de binnenkant aangebracht.  

H-Park

Flexibiliteit
“De uitvoering van de renovatie vraagt nogal wat flexibiliteit”, bekent Hans Dekker, uitvoerder van K_Dekker bouw & infra. “De uitvoering was al in een vergaand stadium, toen de wensen van de huurders doorkwamen. Dit resulteerde in een flinke reeks wijzigingen. Zo kreeg de verdieping die bestemd was voor short stay later een kantoorfunctie. Dit vroeg om een akoestisch plafond, waarvoor een laklaag met een hogedrukspuit moest worden verwijderd. Het gaat nooit om grote aanpassingen, maar bij elkaar zorgt het voor veel extra werk.”

Logistieke uitdagingen
De groene omgeving doet vermoeden dat er volop ruimte is rondom het complex. In werkelijkheid zijn de toegangswegen smal en bochtig. Dat bemoeilijkt de aanvoer van de bouwmaterialen. “We hebben net de eerste palen geplaatst van het atrium”, vertelt Dekker. “Hierop komen de stalen spanten met lengtes van 10 meter. Het transport hiervan wordt een forse uitdaging.”

H-Park

Van de nabije bewoners vraagt het project vooral begrip en geduld. Ze hebben eerst een half jaar naar het geluid van de sloophamer geluisterd en sindsdien alweer een jaar naar de bouwgeluiden. Dekker: “Met nieuwsbrieven en inloopmomenten informeren we de bewoners over wat komen gaat. Dat neemt niet weg dat we overlast veroorzaken, met name door al het vrachtverkeer dat door de woonwijk richting de bouwplaats rijdt.”

Souterrain met lichtinval
Maar hoezeer K_Dekker bouw & infra zich ook inzet, de boorgeluiden in de kelder waren niet voor de poes. “Om de kelder onder het grote gebouw te voorzien van natuurlijke lichtinval is de grond rondom de kelder weggegraven.  

Vervolgens hebben ramen en nieuwe installaties de verdieping geschikt gemaakt voor horeca. Dit vroeg echter wel om grote sparingen in het beton. Dit ging gepaard met geluid waar niemand omheen kon.” 

H-Park

Project van naam
“Toch is het voor ons een prachtproject”, vervolgt Dekker. “De samenwerking met de opdrachtgever is goed; bij wijzigingen onderzoeken we samen de mogelijkheden. We hebben ook de opdracht voor de inrichting van het park gekregen. We hebben hiervoor speciale infravakmensen die dat stuk uitstekend voor hun rekening kunnen nemen. En ten slotte is het een project van naam; daar wil je graag je naam aan verbinden.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details