Binnen Nieuw Delft, gelegen aan de rand van de historische Delftse binnenstad, vormt Guldenwater na de geplande oplevering in het derde kwartaal van 2020 een prachtige blikvanger. Het uit vijf blokken bestaande wooncomplex, ingeklemd tussen de Prinses Ireneboulevard, Nieuwe Gracht en het Van Leeuwenhoekpark, telt 170 appartementen en zeven grote stadswoningen. Tussen de woningblokken is bovendien voorzien in een parkeergarage voor 105 auto’s met op het dek een gemeenschappelijke binnentuin. Onder vier woningblokken van Guldenwater, onderdeel van een grotere ontwikkeling van Ballast Nedam, staat de signatuur van FARO Architecten uit Lisserbroek.
Nieuw Delft, de herontwikkeling van het stationsgebied van Delft, is mogelijk gemaakt door het onder de grond laten verdwijnen van het spoor en de parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen. Direct grenzend aan het nieuwe station verrijst in het Van Leeuwenhoekkwartier bovenop de tunnelbak een prachtige parkzone. Daarbinnen is Guldenwater één van de pareltjes. Het wooncomplex omvat 170 appartementen, variërend in oppervlakte van 44 tot 139 m² en voorzien van balkons. Sommige appartementen beschikken bovendien over een royaal dakterras. De zeven stadswoningen betreffen ruime vierlaagse woningen van circa 200 m² met een tuin. Binnen alle woningen staat duurzaamheid nadrukkelijk centraal. Zo wordt Guldenwater volledig gasloos en dus ‘all-electric’ uitgevoerd. Daarnaast zijn de parkwoningen geheel energieneutraal en de appartementen bijna. Zonnepanelen op het dak voorzien in de energiebehoefte voor de opwekking van warmte voor warmtapwater. Verder is ten behoeve van de woningen een WKO-installatie gerealiseerd met de bodem als warmtebron.
De vijf woningblokken vormen een grotere ontwikkeling van Ballast Nedam. “Door deze ontwikkeling in kleinere onderdelen op te knippen, ontstaat een goede voedingsbodem voor een levendig en nieuw stuk binnenstad dat qua maat en schaal prima matcht met het historische centrum van Delft”, zegt Coen Kampstra namens FARO Architecten. “Guldenwater biedt een ideaal woonmilieu: hoogstedelijk met alle vereiste voorzieningen binnen handbereik, het station letterlijk om de hoek en tóch rustig en aangenaam.” Het door FARO Architecten gemaakte ontwerp levert eveneens een bijdrage aan plezierig en comfortabel wonen. De woningen kenmerken zich door ruime plattegronden met meerdere indelingsmogelijkheden. In de plint van de blokken zijn woningen gerealiseerd met extra hoogte en insteekvloeren. Daarnaast kan de architectuur van de woningblokken worden aangemerkt als eigentijds, met een knipoog naar het verleden. “Duidelijk herkenbaar is de klassieke driedeling van de blokken: een stedelijke plint met hoge verdiepingen, gevolgd door een middenstuk met grote raamopeningen en afgesloten met een karakteristieke dakrand”, vertelt Kampstra. “Soms in de vorm van een bijzondere rollaag, dan weer met siermetselwerk, een setback met stevige rand of een fraaie balustrade.”
Uitwerking in BIM
De uitwerking van het door FARO Architecten vervaardigde bouwkundig ontwerp van de bouwblokken (Guldenwater II, III, IV en V) vond plaats binnen een geïntegreerd BIM-model waarin constructeur en installateur hebben meegemodelleerd. Het model is opgebouwd conform een met Ballast Nedam overeengekomen BIM-protocol dat ruimschoots voldoet aan het ILS. FARO modelleerde tevens de hoofdopzet van de glooiende binnentuin op het parkeerdek. Daarbij vond veelvuldig afstemming plaats met andere partijen, vanwege de aanwezige hoogteverschillen en de integratie van het aangrenzende blok (Guldenwater I, ontworpen door Moke Architecten) op de gemeenschappelijke parkeergarage.