Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Grunobuurt | Groningen

gruno_scene-8_zuid-en-oost-gevel

5 juli 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Volgende fase vernieuwing Grunobuurt Groningen is in volle gang

De Grunobuurt in Groningen krijgt stap-voor-stap een ander aanzien. Oude woningen worden gesloopt en maken plaats voor appartementencomplexen. Trebbe Bouw realiseert momenteel het vierde gebouw, Lampisterie genaamd.

In de Grunobuurt, gelegen in het zuidelijk deel van de stad Groningen, is al sinds 2010 een wijkvernieuwing gaande in opdracht van woningcorporatie Nijestee. Dat betekent sloop van de oude woningen, gebouwd tussen de jaren twintig en zestig. Met de realisatie van de appartementencomplexen Traverse, Statie en Typhoon zijn de eerste stappen in dit vernieuwingsproces afgerond. Na de sloop van de huurwoningen aan de Stephensonstraat en de Paterswoldseweg in 2017 wordt nu op die locatie gebouwd aan het volgende blok: Lampisterie.

Vierkant blok
De bouwwerkzaamheden voor de Lampisterie – waarbij Trebbe Bouw als bouwkundig aannemer fungeert – begonnen eind september 2018, vertelt Lambert Postma, projectleider bij Trebbe Bouw  “De woningcorporatie heeft het traject voorafgaand aan de ontwikkeling en realisatie van Lampisterie verzorgd, met onder meer het verhuizen van de bewoners. Om dat in goede banen te leiden, blijft een aantal woningen voorlopig staan.” Eind september begonnen de heiwerkzaamheden, maakt Postma duidelijk. Inmiddels is de fundering grotendeels klaar, is een deel van de begane grondvloeren gestort en zijn de eerste wanden geplaatst. “We gaan nu de hoogte in. Het complex krijgt verschillende hoogtes, variërend van drie, vier, vijf en zes verdiepingen. Het wordt een vierkant blok met een binnenterrein voor bovengronds parkeren.”

Het gebouw, vervolgt hij, is gasloos en wordt aangesloten op de collectieve warmtevoorziening Warmtestad. Daarnaast wordt het vanzelfsprekend aardbevingsbestendig. “Daar is vanaf het allereerste moment rekening mee gehouden. Het casco krijgt een bepaalde stijfheid, door de toepassing van seismische wanden en extra wapening. Daarnaast worden de buitengevels voorzien van steenstrips, om de constructie lichter te maken.” Lampisterie biedt plaats aan 101 sociale huurwoningen, in verschillende types. Vijftien zorgappartementen zijn geschikt voor jongeren met een lichamelijke beperking.

Grunobuurt

Meerdere kruisende koppelingen.

Goede buur
Dankzij een goede voorbereiding en zorgvuldig en regelmatig overleg verlopen de bouwwerkzaamheden volgens planning, zegt Postma. “Maar wat echt een doorslaggevende bijdrage levert aan het goede verloop van dit project, is dat we vanuit vaste teams werken, ook vanuit de opdrachtgever. Zo zijn we goed op elkaar ingespeeld en weten we wat we van elkaar mogen verwachten. Dit soort gebouwen realiseren we regelmatig. Maar er zijn per project bepaalde aspecten waarmee je rekening moet houden. Een belangrijk aandachtspunt bij de realisatie van Lampisterie is dat je naast al bewoonde complexen bouwt. Omdat Trebbe als goede buur wil fungeren, heeft zij Lampisterie aangemeld bij Bewuste Bouwers. Dit betekent dat er extra aandacht uitgaat naar de omgeving, er altijd veilig gewerkt wordt door vaklieden met aandacht voor het milieu en dat de bouwplaats altijd netjes is. Het project wordt ook regelmatig op deze onderdelen geauditeerd. Als Bewuste Bouwer weten we dus waar we rekening mee moeten houden. De bereikbaarheid is goed en er is voldoende opslagmogelijkheid. Het is wel een uitdaging om continu voldoende vaklieden op het werk te hebben.”

Het hele ontwerp is in BIM uitgewerkt. Doordat in het voortraject in dat ontwerp alle lastige aspecten en knelpunten in kaart zijn gebracht, loopt de uitvoering soepel, zegt Postma. Volgens planning moet Lampisterie in het eerste kwartaal van 2020 klaar zijn. Daarna gaat Trebbe Bouw in bouwteam aan de slag met het volgende blok: Tractie.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details