Wie had ooit kunnen denken dat ons kikkerlandje op de kaart zou komen te staan als land dat geteisterd wordt door aardbevingen? Voor de meeste Nederlanders is dit nog steeds een ‘ver van mijn bed show’, maar niet voor de Groningers. Zij kampen met deze keiharde realiteit, ten gevolge van de gaswinning in hun provincie.
Minder gas winnen, is het devies nu. Dat geeft echter geen garantie op het uitblijven van nieuwe aardbevingen, de natuur is grillig. Om die reden is het noodzakelijk om anders te kijken naar de manier waarop er gebouwd wordt. Groningen is hetzelfde lot beschoren als andere landen in de wereld, waar het schudden van de bodem drastische maatregelen vergt. Gelukkig is er expertise in ons land om te zorgen dat er veilig gebouwd wordt. BudoBouw BV uit Zwolle zit in een aantal aardbevingsbestendige bouwprojecten, een niet alledaags werk.
De veiligheid van de toekomstige bewoners staat voorop
Een actueel project waarbij BudoBouw BV betrokken is, heet ‘Grunobuurt’. “In de Dieselstraat verrijst een complex met 101 appartementen, van opdrachtgever Nijestee”, vertelt Jeroen van Ostaijen, bedrijfsleider bij BudoBouw BV. “De hoofdaannemer is Trebbe Bouw BV. Het gaat hier om sociale woningbouw, momenteel werken wij aan Blok 5.” Gevraagd wat de bouw aardbevingsbestendig maakt, luidt het antwoord: “Allereerst is er de opstelling van het gebouw. Het ontwerp is een carrévorm met een binnenplaats. Waar normaliter het gebouw uit één geheel opgetrokken zou worden, is nu gekozen om het carré op te splitsen in twee losse L-vormen. Een L-vorm is van nature een stabiele vorm. Door de dilatatie tussen de twee L-vormen kunnen de twee bouwwerken ten opzichte van elkaar bewegen. Zo heeft de torsiewerking die door een aardbeving ontstaat geen invloed op de integriteit van het gebouw.”
BudoBouw BV is als voorkeurspartij aangewezen bij Trebbe Bouw BV.
Denis van Wijk, directeur van BudoBouw BV voegt toe: “Een andere belangrijke factor is de fundering. Die wordt zo gemaakt dat beide bouwdelen ook daadwerkelijk kunnen verschuiven. Laat er geen misverstand over bestaan dat bij aardbevingen uiteindelijk elk gebouw kan instorten. Waar het om gaat, is dat het gebouw lang genoeg overeind blijft om mensen een veilig heenkomen te bieden.” Van Ostaijen schetst de werkzaamheden: “BudoBouw BV is verantwoordelijk voor het werk vanaf de boorpalen tot en met het dak. Allereerst zijn er verzwaarde poeren gemaakt, waarin meer dan 100 kuub beton per poer is gegaan. Over deze poeren is een vloer gestort, waarop een rasterwerk van betonbalken komt te liggen. Daarop wordt weer de begane grond aangebracht.” Van Wijk: “De loze ruimte die daardoor onder de begane grond ontstaat, staat in dienst van de aardbevingsbestendigheid.”
Meer dan 4.500 kuub beton
“De wanden worden nat gestort in Doka systeemkisten. Daar komen breedplaatvloeren bovenop. Zo bouwen we verder aan het gebouw, dat deels uit drie en deels uit zes verdiepingen bestaat. Ook het dak wordt in breedplaat uitgevoerd. We spreken dus over een volledig natte betonconstructie met breedplaatvloeren”, aldus Van Ostaijen. “In totaal verwerken we meer dan 4.500 kuub beton op dit project.”
Hoe is BudoBouw BV bij dit werk gekomen? Van Wijk: “Doordat we al eerder voor Nijestee hebben gewerkt aan een aardbevingsbestendig project, De Trefkoel in Groningen, wist men van onze expertise. Wij zijn daarom als voorkeurspartij aangewezen bij Trebbe Bouw BV.”
Blok 5 is het eerste gebouw dat wordt neergezet, naar een ontwerp van Diederendirrix Architectuur en Stedenbouw, met Sweco als constructeur. “Blok 1 tot en met 4 moeten nog gebouwd worden, uiteraard hopen we daar ook ons steentje aan bij te mogen dragen”, zegt Van Ostaijen tot besluit.