Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Distributiecentra

Grote getallen en forse afmetingen

default
De verschillende hoogtes geven de nieuwbouw straks cachet.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | Martens Bouw

25 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Grote afmetingen zijn bij de bouw van distributiecentra meer regel dan uitzondering. Maar een hoogte van 35 meter is zelfs in distributieland extreem. Het is voor transportbedrijf Coenen Boxmeer wel de manier om maximaal gebruik te maken van het grondoppervlak.

Coenen Boxmeer verhuist van Boxmeer naar bedrijvenpark Laarakker in Haps. Hier betrekt zij een kavel van 23.000 m² op een zichtlocatie aan de A73. Het is aan Martens Bouw om hierop een volledig geautomatiseerd warehouse voor koel- en vriesproducten te bouwen. Het dc wordt ook duurzaam. De automatische kranen en rollenbanden draaien met minimaal koudeverlies. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen en restwarmte wordt gebruikt voor de verwarming van kantoren, emballagehal en truckwash.

Martens Bouw kreeg de opdracht voor ontwerp en uitvoering.

Een pand met uitstraling

Omdat het dc op een zichtlocatie komt, kreeg Martens Bouw – die het project gegund kreeg met een Design & Construct-contract – het nadrukkelijke verzoek om het distributiecentrum een aantrekkelijke uitstraling te geven. “Dat bracht ons op het idee van de hoogteverschillen”, vertelt Peter Martens, directeur/eigenaar van Martens Bouw. “De trapsgewijze opbouw van expeditiegebouw, orderpickgebouw en kantoor viel onmiddellijk in de smaak, zowel bij Coenen als bij de Welstandscommissie.” Ook de dynamische Dri-Design gevelpanelen geven de nieuwbouw cachet.

Een stevig fundament

Het expeditiegebouw vroeg om een forse fundering, die alles wat in het 35 meter hoge gebouw wordt aangebracht, kan dragen. Martens: “Een paalfundering werd complex en kostbaar. Het bleek efficiënter om de grond tot 3,5 meter te ontgraven, het uitkomende zand te mengen met een bindmiddel en verdicht terug te brengen. Zo ontstond een zeer draagkrachtige fundering. De maatvoering was een uitdaging. In alle richtingen hadden we een maattolerantie van minder dan 10 millimeter; extreem weinig op zo’n groot oppervlak.”

Het expeditiegebouw wordt opgetrokken volgens de silobouwmethode. De stellingen vormen de dragers voor de gevels en het dak. Een geïsoleerde tussenwand vormt de afscheiding tussen de koelcel en grote vriescel. Centraal in het gebouw bevindt zich het multishuttlesysteem, waarmee dozen worden getransporteerd.

De stellingen vormen de constructie.

Drie bouwstromen

Een extra uitdaging is de tijdsdruk. Om op tijd te kunnen opleveren, werkt Martens Bouw in drie bouwstromen. Daarbij moet zij dealen met grote aantallen en extreme afmetingen. “Eigenlijk is de bouwplaats heel royaal”, vertelt Martens hierover. “Maar vanwege de grote volumes moesten de isolatiepanelen toch just-in-time geleverd worden. Deze vangen bovendien veel wind, zeker op grote hoogte. We hebben de montage diverse keren moeten onderbreken.”

Corona is inmiddels geen uitdaging meer, maar leuk is anders, vindt Martens. “Tijdens de vergaderingen zijn slechts enkelen fysiek aanwezig; de anderen sluiten aan via Teams. Maar laten we blij zijn dat deze mogelijkheid er is. Mede hierdoor liggen we mooi op schema. In de aankomende bouwvakvakantie kan Coenen de vriescellen op -20°C zetten.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever 
CB Greenwarehouse & transportbedrijf Coenen, Boxmeer

Design&Build 
Martens Bouw, Beugen

Hoofdconstructeur 
Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders, Volkel

Civiele techniek
RvB Infra Harderwijk, Harderwijk

Koelvriesinstallaties 
Top Cold Control, Nieuwkuijk

E-installaties 
Elektro Technisch Buro Nabuurs, Boxmeer

W-installaties 
Gebr. Janssen, Beugen

Bouwperiode 
september 2020 – juli 2021

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details