Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Grote diversiteit aan woningen in Bethelpark
De hogere bebouwing langs de Reinier de Graafweg. (Beeld: Powerhouse Company)

Grote diversiteit aan woningen in Bethelpark

Op de plek van het voormalige Bethelziekenhuis aan de rand van het centrum van Delft is de nieuwe woonwijk Bethelpark in aanbouw. Met een zeer gemengd woonprogramma van in totaal 351 woningen komt Bethelpark tegemoet aan de wensen van verschillende doelgroepen. Het gaat om 337 appartementen in de sociale en middeldure huursector en 14 eengezinswoningen in de vrije huur.

Het Bethelpark is volgens projectleider Arnoud Koppe van aannemer Van Wijnen Dordrecht een unieke locatie. “Bijzonder aan deze locatie is dat het aan de noordzijde grenst aan een stedelijke omgeving met onder meer het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis en aan de zuidkant aan een ecologisch groengebied. Uitgangspunt bij het ontwerp was de gedachte ‘de voordeur aan de stad, de achterdeur in de natuur’.”

De bouw van Bethelpark in beeld. (Beeld: Van Wijnen)

Stedelijk karakter

De nieuwe woonbuurt, ontworpen door Powerhouse Company, is daarom stedenbouwkundig opgedeeld in 2 woonblokken in een groene, parkachtige en klimaatadaptieve omgeving. Het woonblok aan de noordzijde langs de Reinier de Graafweg heeft een stedelijk karakter met hogere appartementengebouwen. De architectuur van deze wand sluit in vormgeving en materiaal aan bij het naastgelegen nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis. De hogere bebouwing voorkomt bovendien geluidsoverlast van het verkeer in het groene binnenhof. Op de begane grond is ruimte voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen die aansluiten bij de zorg van het ziekenhuis. 

Verhoogd groen binnengebied

Het zuidelijke woonblok met lagere bouwblokken en de eengezinswoningen markeert de overgang naar een bestaande woonbuurt en naar de ecologische zone die hier rond een waterloop wordt aangelegd. Beide woonblokken hebben een verhoogd groen binnengebied; deze dektuinen vormen tevens het dak van de parkeervoorziening op maaiveld. De dektuinen zijn naar een ontwerp van LAP Landscape & Urban Design ingericht met gazon en grassen, de woningen hebben een private buitenruimte op het dek waarbij een omzoming met hagen privacy biedt. De dektuinen zijn goed bereikbaar dankzij een aantal trappen en worden met een talud verbonden met de ecologische zone. Zo wordt de natuur binnen het blok gehaald. De straat die de 2 woonblokken scheidt, vormt een duidelijke zichtlijn naar de entree van het ziekenhuis.

Op de plek van het voormalige Bethelziekenhuis aan de rand van het centrum van Delft is de nieuwe woonwijk Bethelpark in aanbouw. (Beeld: Powerhouse Company)

Bijzonder duurzame ontwikkeling

De woningen variëren in grootte tussen de 54 en 122 vierkante meter en hebben 1, 2 of 3 slaapkamers. Alle appartementen zijn voorzien van een buitenruimte in de vorm van een balkon of loggia. De woningen hebben een volledig ingerichte keuken en badkamer en zijn inmiddels afgenomen door corporatie Woonbron en belegger Bouwinvest. “Het gaat om een bijzonder duurzame ontwikkeling met zeer energiezuinige woningen, die worden voorzien van een duurzaam energiesysteem (WKO-installatie)”, zegt Koppe “Op alle daken worden PV-panelen gelegd. Wat het project bijzonder maakt, is dat de overtollige warmte van het ziekenhuis wordt gebruikt om de woningen te verwarmen. Daarvoor wordt binnen dit project een aparte traforuimte gebouwd. De nabijheid van het ziekenhuis heeft ook zijn gevolgen voor onze bouwwijze. Zo zijn er prefab betonnen heipalen toegepast en is een gedeelte uitgevoerd met in de grond gevormde palen, om trillingen te reduceren in verband met de naastgelegen revalidatiekliniek.”    

Bethelpark in twee tunnelstromen opgetrokken

Als vaste relatie van Van Wijnen Dordrecht werd Casco Bouw Nederland al in een vroeg stadium betrokken bij het project Bethelpark. Vanaf de eerste verdieping wordt dit project door Casco Bouw Nederland uitgevoerd in tunnelbouw.

“Onze inzet was om te komen tot een optimale werkwijze”, zegt directeur Jan Hokse. “Gezien de grootte van het project, de bouwtijd en de beschikbare ruimte op de bouwlocatie hebben we gekozen voor twee tunnelstromen die elkaar in tijd grotendeels overlappen. Dat vraagt de nodige organisatie. Omdat je op twee verschillende plekken tegelijkertijd bezig bent, moet je goed kijken naar de inrichting van je bouwplaats. Per tunnelstroom leveren we één beuk per dag op, waarbij het voor de appartementen om een extreem brede tunnelmaat van 8,15 meter breed en 18 meter diep gaat. Dat is niet alledaags.” Voordeel van tunnelbouw is dat een vloer de dag na het storten al vrijdragend is. De HSB-gevelelementen worden direct geplaatst en het gebouw is op deze manier snel wind- en waterdicht.

Bouwinfo

Opdrachtgever Borghese Real Estate, Nijkerk
Architect Powerhouse Company, Rotterdam
Stedenbouwkundig ontwerp LAP Landscape & Urban Design, Rotterdam
Aannemer Van Wijnen Dordrecht
Constructeur TWP Ingenieursbureau voor Bouwconstructies
W- installaties De Kraan Installatietechniek B.V.
E-installaties HoffmanDME Techniek B.V.
WKO-installatie Roodenburg
Bouwperiode februari 2021 – bouwvak 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details