Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Distributiecentra

Groots en complex: 90.000 m² sandwichpanelen

Na de bakkerij heeft Roma Nederland ook de volledige nieuwbouw van het distributiecentrum en de slagerij van Hoog­vliet gerealiseerd.

Naamloos-2 kopiëren

Tekst | Roma Nederland

15 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het nieuwe distributiecentrum in opdracht van ASK Romein Bouw omvat bijna 50.000 m². Inclusief het totaal aan sandwichpanelen dat eerder is geleverd en gemonteerd voor de Hoogvliet bakkerij, komt het samen uit op zo’n 90.000 m². “Nog nooit hebben we een groter project gehad, maar qua omvang en complexiteit kunnen wij dat goed aan”, aldus Paul Pallandt, Commercieel Directeur van Roma Nederland.

Uitdagend is het wel. Pallandt: “Het gebouw zit dynamisch in elkaar, met verschillende disciplines, productie- en logistieke zones, temperaturen, foodcare-ruimten en logistieke systemen. Wij bouwen in feite een verpakking om dit complexe ontwerp, tegen en tussen de bouwkundige hoofdconstructies. Hierbij worden hoge eisen gesteld aan de bouwfysische aspecten zoals het voorkomen van condensatieproblemen in combinatie met de gewenste brandwerendheid, luchtdichtheid en de werking van de optimaal isolerende buitenschil. We zijn in een latere bouwfase van het distributiecentrum ingestapt. De staalconstructie was leidend en de planning was erg kort. De uitdaging voor onze engineering was om de knelpunten te visualiseren en op te lossen om de isolatieschil optimaal te laten presteren. Tussen de temperatuurzones moeten de wanden en deuren luchtdicht zijn, maar óók dampdicht. Dit om te voorkomen dat warme lucht door kieren kruipt en dat condensatie ontstaat.” 

Architectonisch hoogstandje

De grootte van het complex brengt ook logistieke en uitvoeringstechnische uitdagingen met zich mee. Pallandt: “We hadden zelfs golfkarretjes nodig om onze mensen te verplaatsen. Met soms wel dertig eigen medewerkers op de bouwplaats komt het aan op goed organisatietalent om iedereen tegelijkertijd en efficiënt aan het werk te kunnen houden.” Esthetisch gezien was vooral de keuze van de buitenpanelen essentieel. “Met honderden meters lange zichtlijnen moeten de kleurbanen over de drie fasen consistent zijn. Bij de bouw van de bakkerij in 2015 was dit eigenlijk al vastgelegd. Met de geïsoleerde Roma M-panelen met blinde bevestiging heeft dit tot een prachtig architectonisch gevelbeeld geleid.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details