Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Met een oppervlakte van zo’n 7.100 m2 is Inventum een project van formaat.

Groots door de kunst van het weglaten

Een productiehal van XL-formaat

In Houten bouwt Inventum een nieuwe productiehal. Het gebouw valt nu al op door zijn grote glaspartijen en nog veel grotere gevels. In het hele pand ontbreken versierselen, plinten en afwerklatjes. Het zijn de natuurlijke materialen en pure details die de productiehal zijn markante uitstraling bezorgen.

De natuurlijke materialen en pure details bezorgen de productiehal zijn markante uitstraling.

Inventum is producent van warmtepompen en boilers. Naast haar bestaande gebouw realiseert Nieuwenhuis Bouw op dit moment een hal voor de productie van de allernieuwste warmtepompen, een auditorium en experience centre voor de installatiewereld en een twee-etages-tellend kantoor. De productiehal bevindt zich op de begane grond; het kantoor – met hoogtes tot vijf meter – bevindt zich daarnaast. Met een oppervlakte van zo’n 7.100 m2 is het een project van formaat. 

Grote overspanningen

Opdrachtgever Inventum koos voor een hal van ongeveer 60 x 60 meter, zoveel mogelijk vrij van kolommen zonder de dakconstructie te veel te moeten verzwaren. “We hebben hiervoor intensief samengewerkt met de constructeur”, vertelt Jacob Kolk, algemeen directeur van Nieuwenhuis Bouw. “Daarbij zijn er glaspartijen van zeven meter hoog. De staalconstructie met grote overspanningen moest hiervoor – zonder tussenkomst van kozijnen – op de ramen gemonteerd worden. De combinatie van die enorme afmetingen, de winddruk en de zijwaartse belasting heeft de harten van onze engineers behoorlijk sneller laten kloppen.”

De betonnen zittribune met treden van ruim 10 meter breed biedt straks ruimte aan zo’n 150 bezoekers.

Professioneel ingericht auditorium

Het auditorium wordt de ontmoetingsplaats voor grote groepen. Een betonnen zittribune met treden van ruim 10 meter breed biedt ruimte aan zo’n 150 bezoekers. “De afmetingen van de treden zijn al indrukwekkend”, vertelt Kolk, “maar niet minder zijn die van het beeldscherm met een bandbreedte van 10 meter en een hoogte van bijna 7 meter. Daarbij moesten geluid, lichtinval en lichtlijnen zodanig op elkaar worden afgestemd, dat het kwaliteitsniveau van een professionele bioscoop werd bereikt. Toevallig hebben we eerder een soortgelijke ruimte gerealiseerd. Toch vroeg het nog een intensieve bouwkundige voorbereiding.”

Temperatuurover­schrijdingsberekening

Om de productiehal en het auditorium – beide met enorme glaspartijen – te voorzien van de beste verwarmings- en koelinstallatie maakte Nieuwenhuis Bouw een temperatuuroverschrijdingsberekening.

Hiervoor werden alle parameters – van afmetingen en bezoekersaantallen tot isolatiewaarden, zonwering en glaskwaliteit en inclusief de wensen en eisen ten aanzien van de temperatuur – ingevoerd in een simulatiegebouw. Kolk: “Ook het maximaal aantal dagen per jaar dat van de wensen mag worden afgeweken, werd ingevoerd. Pas toen de ruimtes tot in detail waren nagebootst, hebben we de best passende installaties gekozen. Ons advies was dus niet gebaseerd op bestaande producten, maar op de realiteit. Hoewel deze methode al lang bestaat, wordt hij maar weinig toegepast. Toch is hij voor de hedendaagse warmtepomptechnieken eigenlijk onmisbaar.”

Op dit moment is het nieuwe Inventum-gebouw wind- en waterdicht en de uitstraling van het gebouw wordt al zichtbaar. Tegelijkertijd is er nog veel te doen. Zo neemt Nieuwenhuis Bouw ook de infrastructuur van het omliggende terrein voor haar rekening, de hwa-installaties en een
gedeelte van de interieurbouw.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details