Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Groot werk, geen probleem. Ruim vier hectare zandcementdekvloer

Heuvel-1
Kleine betonfabriek op locatie.

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | Vloerenbedrijf van den Heuvel

26 juli 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In opdracht van Heijmans zijn alle betonnen vloeren in het nieuwe rechtbankgebouw voorzien van zandcementdekvloeren. “Met ruim 42.000 m2 was dit wel één van de grootste opdrachten uit onze geschiedenis.” 

De kantoorlagen zijn mooi vlak afgewerkt. Daarin liggen brede kabelgoten.

Een zandcementdekvloer is ook voor de NACH de oplossing die voor een betonnen casco elke vloerafwerking mogelijk maakt. In dit geval varieerde die afwerking van grote natuurstenen vloertegels (1,2 m x 1,2 m) in de publieke ruimten tot vloerbedekking in de kantoren. Vooral die grote tegels vroegen om extra vlakke dekvloeren. “Vlakheidsklasse 2, volgens de NEN 2747”, preciseert Van den Heuvel. “Maar ook de kantoorlagen zijn mooi vlak afgewerkt. Daarin liggen brede kabelgoten die strak afgesmeerd zijn zodat de vloerbedekking er in één keer overheen kon.”

Meerdere ploegen

Van den Heuvel gebruikt voor de vloeraanleg bij dergelijke projecten werkploegen met wagens die op locatie als kleine betonfabrieken functioneren. “Zo’n vrachtwagen bevat zand, cement en een mixinstallatie en pompt de mix via een spuitslang naar de gewenste plek”, legt Van den Heuvel uit. “Afhankelijk van de vloerdikte, die hier tussen de zeven en acht centimeter bedraagt, kunnen we zo per ploeg 250 tot 300 vierkante meter dekvloer in een dag leggen. Omdat meerdere vloeren van de NACH veel groter zijn, werden deze in secties aangelegd. Om tijdsdruk in de planning op te vangen, stonden we met soms met twee of drie ploegen en vrachtwagens op de bouwplaats.” 

Krimpwapening

De dekvloeren zijn grotendeels hechtend op de betonnen ondervloeren gelegd. Alleen in de kelders is een tussenlaag van isolatie aangebracht om koudebruggen weg te werken. Overal is krimpwapening toegepast om scheurvorming te voorkomen. Plaatselijk is vloerverwarming aangelegd, deze was reeds door de aannemer voorbereid. Er zijn twee sterktes toegepast. Van den Heuvel: “In de kelders is een aantal vloeren waar installaties op kwamen te staan uitgevoerd in sterkteklasse C30 en dat geldt ook voor enkele vloeren in publieksruimtes. Verder is overal C20 toegepast. Om wat extra tijd te winnen, is in de laatste vloeren die we hebben aangelegd droogversneller verwerkt.”

Al met al een indrukwekkend project voor de vloerenleggers van Van den Heuvel. “Je hebt het over hectaren cementdekvloeren van zeven, acht centimeter dik. Dat zijn heel wat kubieke meters en manuren aan voorbereiding, storten, vlinderen en afwerken. Het resultaat is in elk geval iets om trots op te zijn. En de samenwerking met de mensen van Heijmans verliep weer super.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details