Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Groot onderhoud op Champions League-niveau
De buitengevel krijgt een nieuwe uitstraling.

Groot onderhoud op Champions League-niveau

Het groot onderhoud aan de 362 woningen heeft veel impact op de bewoners, maar zij krijgen daar ook veel voor terug: een hoogwaardige, comfortabele en duurzame woning om trots op te zijn.

De CJ-dreven zijn onderdeel van een ambitieus plan van Mitros. Aan in totaal 1.800 woningen in meerdere 10-hoogflats voert de woningcorporatie in 5 fasen groot onderhoud uit. De in de jaren ’60 gebouwde Intervam-flats worden energetisch opgewaardeerd naar minstens energielabel A. Ook krijgen de woningen een moderne uitstraling en een vernieuwde badkamer, keuken en toilet. De uitvoering van het volledige plan is in handen van Hemubo, die in 2017 als bouwteampartner werd geselecteerd. Hemubo werkt hierin samen met Kleinschalige Culturele Productie (KCP), DOOR architecten en Over Morgen onder de naam SCoop.

De gevels worden voorzien van nieuwe gevelelementen en steenstrips. (Beeld: Foppe Schut)

Verbeterslagen

“Als bouwteam streven we naar een efficiënt bouwproces en een zo hoog mogelijke kwaliteit”, zegt bedrijfsleider Michel Visser van Hemubo. “Daarbij maken we effectief gebruik van de omvang van het project. In elke fase doen we verbeterpunten op, die we in de volgende fase direct toepassen.” De ACA-flats aan de Atlasdreef, Centaurusdreef en Apollodreef vormden de eerste fase. Welke verbeterpunten nam het bouwteam mee naar de tweede fase, de CJ-dreven? Visser: “De kunststof puien worden vervangen door HSB-elementen. We verbeterden de formatie van de elementen, zodat we een betere luchtdichtheid en montagesnelheid realiseren. Ook nemen we een groot deel van het dagelijks onderhoud mee in de bouwstroom.”

Duurzaam en esthetisch

“Naast de HSB-elementen en de verbetering van de badkamers, keukens en toiletten maken we de woningen asbestveilig”, vervolgt Visser. “Ook maken we alle woningen gasloos. Met het oog op circulariteit hergebruiken we de balkonhekken. Die worden gedemonteerd en weer als nieuw gemaakt.” Om aan de energetische en esthetische ambities te voldoen, pakt Hemubo de buitengevels en daken in met een dikke isolatielaag. De kopgevels worden afgewerkt met steenstrips en op de daken komt nieuwe dakbedekking. De onderzijde van de begane grondvloeren wordt geïsoleerd en brandvertragend gemaakt. Visser: “We frissen het gebouw op met compleet vernieuwde entrees, nieuwe liften en schilderwerk in de trappenhuizen. Bovendien creëren we een nieuwe ontsluiting aan de achterzijde. Het park dat aan die zijde grenst, zal daardoor meer gebruikt worden. Dat is goed voor de sociale cohesie.”

Coronamaatregelen op de bouwplaats.

Overlast minimaliseren

Hemubo pakt de werkzaamheden per portiek aan, wat neerkomt op 20 tot 30 woningen per keer. De bewoners gaan gedurende de hele onderhoudsperiode, in totaal 8 weken, uit hun woning. Visser: “Indien bewoners dat willen, zoeken wij een geschikte logeerwoning voor hen. Daarbij letten we op de grootte en het soort woning dat ze nu hebben, maar ook op de nabijheid van bijvoorbeeld school of huisarts. We gaan vrij ver, maar aan de andere kant: zo’n onderhoudstraject heeft een enorme impact op bewoners. Wij proberen de overlast zoveel mogelijk te minimaliseren en de bewoners zoveel mogelijk mee te nemen in dat hele traject. Communicatie is daarin heel belangrijk.”

Op dreef

Gestart in februari, is meer dan de helft van de woningen al opgeleverd. “We zijn flink op dreef”, lacht Visser. Hij is trots: “Met elkaar realiseren we iets heel moois in heel korte tijd. We spelen hier geen amateurvoetbal, dit is Champions League-niveau.” Hemubo verwacht de CJ-dreven in 2021 op te leveren. De 3e fase, de THEMA-dreven (Tigrisdreef, Haifadreef, St. Eustatiusdreef en St. Maartendreef), start direct daarna.  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Mitros, Utrecht

Architect
DOOR architecten, Amsterdam

Aannemer
Hemubo, Almere

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details