Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Groot onderhoud is 20% techniek en 80% emotie’

‘Groot onderhoud is 20% techniek en 80% emotie’

Voor TBV Wonen en bouwbedrijf KnaapenGroep heeft deze ingreep niet alleen een technische, maar vooral ook een emotionele kant. Er is dan ook veel aandacht voor de bewoners.

“We verbeteren en verduurzamen De Grote Eik van buiten en binnen”, vertelt projectleider Coen Knaapen van KnaapenGroep. “Aan de buitenzijde brengen we gevelisolatie aan, we verrichten schilderwerk en we verbeteren de kozijnen, ramen en deuren. In de woningen komen nieuwe keukens, badkamers en toiletten. Ook vervangen we de collectieve verwarming voor individuele aansluitingen en vernieuwen we de standleidingen, waterleidingen, riolering en mechanische ventilatie. Verder gaan alle appartementen van het gas af.” De algemene ruimten ondergaan eveneens een opknapbeurt, met onder meer nieuwe liften en schilderwerk.

Vooraanzicht De Grote Eik.

Klankbordgroep

“Groot onderhoud is twintig procent techniek en tachtig procent emotie”, benadrukt Knaapen. “Vanuit die gedachte besteden wij op elk project veel aandacht aan bewonersbegeleiding en -communicatie. Vanaf de planvormingsfase nemen we de bewoners stap voor stap mee in het voorbereidings- en uitvoeringstraject. Zo ook in De Grote Eik, waar bovendien veel ouderen wonen voor wie een onderhoudsproject nog eens extra ingrijpend is. In eerste instantie bespraken we de plannen met de klankbordgroep van De Grote Eik, die voor het project was opgericht. Ook nodigden we de klankbordgroepleden uit bij een eerder groot onderhoudsproject van ons in Eindhoven. Daar vertelden de bewoners hoe zij het project ervaren hebben.”

Aandacht voor de bewoners

KnaapenGroep haalde in De Grote Eik honderd procent draagvlak op voor het uitvoeren van de werkzaamheden. “We informeerden de bewoners eerst via een brochure en een algemene bijeenkomst”, vertelt Knaapen. “Vervolgens hielden we strangenbijeenkomsten. We voerden de werkzaamheden uit in acht strangen van twaalf woningen. Per strang nodigden we de bewoners uit in de modelwoning. Daar konden zij zien wat er in hun woning ging gebeuren. Ook vertelden we wat zij konden verwachten van de werkzaamheden.” Na de strangenbijeenkomst volgde de technische opname door de uitvoerder. Twee weken voor de start van de werkzaamheden kwam de bewonersbegeleider bij de bewoners langs om in alle rust alles nog eens door te nemen.

De Kleine Eik.

Planning op de schop

Op 24 maart 2020 startten de werkzaamheden. Het coronavirus, en de maatregelen als gevolg daarvan, gooiden direct roet in het eten. De planning, die uitging van vijftien werkdagen per woning, moest op de schop. Knaapen: “De eerste vijf weken werkten we alleen in de gangen en bergingen. In mei begonnen we met de werkzaamheden aan de buitenzijde. Elke dag startten we twee appartementen op, waar we per woning in vier werkdagen het schilderwerk en de kozijnen, ramen en deuren aanpakten. Na een aantal weken startten we ook de werkzaamheden aan de binnenzijde op, waarvoor we per woning vijftien werkdagen nodig hadden.” Om de werkzaamheden contactloos uit te voeren, richtte KnaapenGroep een aantal lege appartementen en zestien tiny houses in waar bewoners overdag konden verblijven. Ook werd campingsite Kleine Eik opgericht.

Galerij van de tiny houses.

Mooie basis

Eind november rondde KnaapenGroep de laatste woning af. De oplevering van het project vindt eind dit jaar plaats. “Een uitdagend werk in een onstuimige tijd”, blikt Knaapen alvast terug. “Maar het eindresultaat is mooi en de bewoners zijn blij. Samen met TBV Wonen hebben we een mooie basis gelegd voor volgende onderhoudsprojecten.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
TBV Wonen, Tilburg

Aannemer 
KnaapenGroep, Son

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details