Indische Buurt

De woningen aan de Billitonlaan in de nieuwe situatie.

01:52
29-10-2018

Groot onderhoud Indische Buurt, Vlaardingen

Grootschalige inzet verduurzamingsconcept

Begin dit jaar kregen twaalf woningen aan de Soendalaan in Vlaardingen een zogenoemde ‘2nd Skin’. Na deze pilot is het de beurt aan nog eens 183 huurwoningen van Waterweg Wonen in de Indische Buurt. Begin 2019 beschikken zij allemaal over een duurzame, comfortabele ‘tweede huid’ die de energievraag flink naar beneden brengt.

2nd Skin is het verduurzamingsconcept van TU Delft, BIK Bouw en ketenpartners Sto Isoned, Kingspan en Itho Daalderop. Met dit concept worden bestaande woningen voorzien van een nieuwe, hoogwaardige buitenschil en duurzame installaties. Om de bewoners hierbij zo min mogelijk te belasten, vindt tachtig procent van de werkzaamheden aan de buitenzijde plaats.

Veranderende energievraag
“Ons 2nd Skin-concept sluit aan bij de ontwikkelingen op energiegebied”, vertelt directeur Onno de Wal van BIK Bouw. “Steeds meer woningeigenaren beseffen dat hun woningen op zijn minst energiezuinig moeten zijn. Met 2nd Skin zorgen we voor hoogwaardige, kierdichte woningen met een laag energieverbruik. Daarmee is het concept geschikt voor woningeigenaren die willen investeren in innovaties als Nul-op-de-Meter. Maar ook voor eigenaren die wat meer afwachtend zijn en alleen no-regret investeringen doen.”

Indische Buurt

Gerenoveerde woningen aan de Soendalaan.

Gevel, dak en installaties
Het 2nd Skin-concept wordt per blok uitgerold. “We beginnen met de kozijnen”, zegt De Wal. “We saneren het asbest, dat zich in de kit van de beglazing bevindt, en plaatsen nieuwe kozijnen. Daarna starten we met de installaties en de dakrenovatie. Alle daken krijgen nieuwe isolatie, dakpannen, dakgoten en zonnepanelen. Daartussendoor monteren we de gevelisolatie, bestaande uit isolatieplaten en gevelbekleding.” Het buitengevelontwerp, met daarin de materiaalkeuze voor de gevelbekleding, is afkomstig van KAW Architecten. Het architectenbureau gaf de 183 woningen een eigen gevelbeeld, dat tegelijkertijd verwantschap toont met de twaalf pilotwoningen. De Wal: “De pilotwoningen bestaan voornamelijk uit stucwerk en een klein gedeelte steenstrips. Bij de 183 woningen is dat precies andersom en wordt een donkerdere kleur stucwerk gebruikt. Ook zijn de kleuren van de kozijnen iets anders.”

Leerpunten
Niet alleen de architect, maar ook de ketenpartners hebben goed naar de twaalf pilotwoningen gekeken. De daar opgedane leerpunten worden direct op de 183 woningen toegepast. De Wal geeft een aantal voorbeelden: “We passen een efficiëntere manier toe om de asbesthoudende kit te verwijderen. Ook de bevestiging en afwerking van de kozijnen is verbeterd. Een slimmigheid die we hier geïntroduceerd hebben, is dat we de kanalen voor cv en mv aan de buitenzijde van de woningen monteren. Dit bespaart ruimte en vermindert de overlast.” De Wal benadrukt dat dergelijke kwaliteitsverbeteringen alleen mogelijk zijn als je duurzaam en prettig met ketenpartners en onderaannemers samenwerkt: “Op dit project lopen nagenoeg dezelfde partijen als op de Soendalaan. Je merkt dat we op elkaar ingespeeld zijn. We werken efficiënter, beter en hebben minder faalkosten.”

Bewonerscommunicatie
Half mei gingen de werkzaamheden aan de 183 woningen van start. Het eerste blok is voor de zomervakantie opgeleverd. “Onze grootste uitdaging is de bewonerscommunicatie”, zegt De Wal. “Net als bij de Soendalaan nemen we de bewoners zo veel mogelijk mee in het traject, met als verschil dat we nu vijftien keer zoveel woningen aanpakken. Samen met de TU Delft zijn we continu bezig met de kwaliteit van de communicatie en hoe we die kunnen borgen. Zodat we volgend jaar bij de oplevering niet alleen duurzame en comfortabele woningen achterlaten, maar ook tevreden bewoners.”  

Indische Buurt

Start bouw van de 183 woningen in de Indische Buurt.

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: BIK Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

‘Alles wat blijft zitten, maken wij mooi’
Veel partijen die aan de verduurzaming van de appartementen aan de Soendalaan in Vlaardingen meewerkten, zijn door BIK Bouw ook gecontracteerd voor de rest van de Indische Buurt. Eén van die partijen is Van der Meulen Vastgoedzorg, een allround onderhoudsbedrijf in bouwkundig onderhoud, houtsanering, betonreparatie/vloertechniek, glas- en onderhoudsschilderwerk.

“Op dit project verzorgen we het schilderwerk”, vertelt Hans van der Meulen, die samen met zijn broer Wim de directie vormt. “Alles wat niet vervangen wordt, dus blijft zitten, maken wij mooi. We brengen de vloercoating van de balkons aan en we schilderen de betonnen randen. Ook schilderen we de binnenzijden van de trappenhuizen, waaronder de houten kozijnen, deuren, plafonds, trappen en hekken.”

Werkzaamheden gestart
Van der Meulen Vastgoedzorg dacht al in het voortraject met BIK Bouw mee in een efficiënte aanpak. Begin juli startten de werkzaamheden. Van der Meulen: “Over de planning hebben we constant contact met de projectleider en uitvoerder. Waar nodig sturen we de werkzaamheden bij. Zo werken we gestaag door naar de eindoplevering in november.”


Negentig hardhouten portiekkozijnen
Nieuwe kozijnen leveren een belangrijke bijdrage aan het 2nd Skin-concept, dat wordt toegepast op de 183 woningen in de Indische Buurt te Vlaardingen. De productie en levering van de houten kozijnen zijn in handen van Hofman Kozijnen uit Maasdijk.

Hofman Kozijnen is onderdeel van Hofman Bouwgroep, met bijna 165 jaar één van de oudste bedrijven in het Westland. De kozijnspecialist vervaardigt kozijnen, ramen, deuren en hef- schuifpuien. Voor de Indische Buurt produceert en levert Hofman Kozijnen negentig deur- en raamkozijnen voor de portieken. 

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk
“De kozijnen dragen bij aan de duurzaamheidsambitie van het project”, vertelt commercieel directeur Jos Lathouwers. “Zij zijn vervaardigd uit PEFC-gekeurd merantihout, een bekende hardhoutsoort die een hoge kwaliteit heeft en goed te bewerken is. Ook zijn de kozijnen voorzien van onderhoudsvriendelijke onderdorpels van gegoten composiet.” 

Eigen fabriek
Hofman Kozijnen vervaardigt de negentig kozijnen in de eigen fabriek in Polen. De eerste levering vindt eind september plaats. “Eind oktober volgt de tweede levering”, zegt Lathouwers. “De derde en laatste levering staat eind dit jaar gepland.”


De voordelen van kunststof, met de uitstraling van hout
Voor de upgrade van de 183 woningen in de Indische Buurt te Vlaardingen levert en monteert Stalku Geveltechniek B.V. zo’n 1.100 kunststof kozijnen. 

“Als partner van BIK Bouw dachten we al in het voortraject mee over de meest geschikte kozijnoplossing”, vertelt directeur Jeroen Boeters van Stalku. “We kozen voor K-VISION Trend kunststof kozijnen met een inbouwdiepte van 120 millimeter. Door de rechte verbinding en de houtnerfstructuur zijn deze kozijnen nauwelijks van echte houten kozijnen te onderscheiden.”

Duurzaam en veilig
De kozijnen dragen bij aan de duurzaamheidsambitie van het project. Ze zijn onderhoudsarm, 100% recyclebaar en hebben hoge isolatiewaarden. Verder hebben alle draaikiepramen, uitzetramen en deuren inbraakwerendheidsklasse 2. Ook voldoen ze aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van onder andere KOMO en het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Boeters: “De gevels aan de straatzijden zijn geluidswerend. Wij voorzien deze gevels van kozijnen met geluidswerend glas en geluidswerende roosters.”

Negen woningen per week
Begin juni monteerde Stalku de eerste kozijnen. De werkzaamheden gaan letterlijk als een trein. “Onze werkzaamheden volgen op de asbestsanering en sloop”, zegt Boeters. “Met die partijen werken wij prettig samen. Dat geldt ook voor BIK Bouw en, niet te vergeten, de bewoners. Mede daardoor kunnen wij elke week negen woningen opleveren.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Waterweg Wonen, Vlaardingen
Architect KAW Architecten, Rotterdam
Aannemer BIK Bouw, Barendrecht
Gevels Sto Isoned, Tiel
Dakpanelen Kingspan, Tiel
Installaties Itho Daalderop, Schiedam
Installateur Giesbers & van der Graaf B.V., Rotterdam
Applicatie buitengevel IJsselmonde, Rotterdam
Vloeren en plafonds Van der Meulen Vastgoedzorg, Barendrecht
Bouwperiode mei 2018 – eerste kwartaal 2019

Noordgebouw2nd Skin